Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ještě patřil mezi děti, ale vydržet musel více, než mnozí dospělí.  Píše se 7. prosinec 1941, den kdy Japonci nečekaně zaútočí na přístav Pearl Harbor. Ve stejné době začnou jejich letadla a loď bombardovat a ostřelovat Šanghaj. Syn anglických diplomatů, jedenáctiletý chlapec Jim Graham, se během nečekaného útoku, plného zmatků, šoků a hrůzy, ztratí svým rodičům. Až dosud přitom žil v poklidném a celkem luxusním závětří. V zběsilém rytmu dalších událostí se nedokáže orientovat, najednou musí bojovat o přežití. Ztráta rodičů ale nejvíce poznamenává jeho psychiku. Před téměř jistou smrtí ho v lhostejném nepřátelském prostředí zachraňuje trochu podivný americký zloděj Basie. S ním se Jim dostává do japonského zajateckého tábora Su-čou...

Film Říše slunce natočil Steven Spielberg podle stejnojmenného, autobiografického bestselleru J. G. Ballarda. Podařilo se mu vytvořit neobyčejně silný a emotivní příběh, vyprávěný očima hlavního hrdiny, v němž se velkoryse inscenované válečné scény a surová realita zajateckého tábora, prolínají s magicky pojatým dětským pohledem. Ve svém protiválečném snímku stejně působivě vystihl a konfrontoval britskou, americkou a japonskou mentalitu. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (385)

B!shop 

všetky recenzie používateľa

Tak se to Spielbergovi konecne povedlo. Jeho filmy jsou kvalitni, ale nijak zvlast me nikdy neoslovily (Az na par vyjimek.), az se to konecne povedlo Risi Slunce. Ale stejne bych rek, ze vetsi podil na tom ma predloha J.G. Ballarda, kterej si tohle vse prozil. Jedna se o dost originalni pohled na valku, tentokrat ze strany malyho decka mezi japoncema. Dej je propracovanej, ani na chvily nenudi, ale cast v tabore je prece jen lepsi, nez cast v Sanghaji. A aby toho nebylo malo, Spielbergovi se poved i konec. Nema cenu popisovat hudbu nebo kameru, kdyz uz nic jinyho, tak tyhle dve veci jsou ve Spielbergovo filmech vzdy precizni. To s cim tenhle film stoji a pada jsou herci. John Malkovich je naprosto perfektni a jeho postava typka, co se tvari jako kamarad, ale de mu hlavne o sebe, je fakt skvela. Skoda, ze nebyl vyuzit Joe Pantoliano, ale je slusnej. Schvalne jsem si na zaver nechal Christiana Balea, to byl snad nejlepsi detskej vykon vsech dob. To co predved proste nemelo chybu. Kvalitni detsti herci jako Dakota Fanning nebo Haley Joel Osment umi hrat, ale vypadaj strasne uboze, kdezto Bale je proste malej drsnak. Krom toho se chyt i jako dospelej. Jeden z nejlepsich Spielbergovo filmu. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Naučil som sa nové slovo... atómová bomba." Fantastický príbeh o predčasnom dospievaní chlapca, ktorého výborne zahral, vtedy ešte celkom neznámy mladučký Ch. Bale. ani pri tretej či štvrtej repríze, som nemal šťastie na pôvodnú zvukovú stopu. dabing známy ešte z VHS je dosť mizerný, nemyslímhlasový výber, ale skôr mix pôvodnej a dabingovej zvukovej stopy. kvalitný filmový zážitok však nepokazí a v závere sa od dojatia iste zalesknú oči každému. Film asi poteší milovníkov lietadiel a letectva všeobecne.(užívateľ Big Bear sa práve usmial) Celý letecký nálet na tábor, ale hlavne spomalený záber na otvorené ústa Ch. Balea a prelet lietadla nízko nad zemou patria určite k nezabudnuteľným scénam. "B51 cadillac na nebi!!!" 90%. ()

Reklama

HAL 

všetky recenzie používateľa

Není úplně dobrým nápadem udělat hlavní postavou úplného kokota který nikoho nezajímá a není na něm nic sympatického, navíc vůbec nesleze z plátna, mnoho se toho kolem něj neděje, a trvá to dvě a půl hodiny. To nezachrání ani že ho hraje mladý Christian Bale, stejně doufáte že ho některý z těch japonských tanků přejede Příliš nevím co se tímto Spielberg pokoušel sdělit. Čínsko Japonská válka pohledem malého kluka zní zajímavě, jenže on to ani není dětský pohled, ale bizarní konstrukt zmateně a chaoticky kombinující komedii. válečné drama a občasnou snahu o artovku. Beru to tak že Spielberg potom natočil Schindlerův seznam jako omluvu za tenhle první nepříliš povedený pokus ze zajateckého tábora. Ale tak pořád o dost lepší než shitový 1941 , je fajn že u něj ty filmy z Druhé světové měly postupně velmi vzrůstající kvalitu. 6/10 ()

predators 

všetky recenzie používateľa

Já to tušil, že mi ten chlapec někoho připomíná. Ať už svým vzhledem nebo svými excelentními výkony. S. Spielberg díky němu dokázal navodit atmosféru samoty mladého chlapce v právě započaté válce Japonska a USA. Sázka na tohoto 12-ti letého kluka se vyplatila, neboť i dnes po 20-ti letech patří ke špičce filmového průmyslu. Ale nejen jemu přálo štěstí a tak je Říše slunce odrazovým můstkem dnes nám mnoho známým tvářím. Možná někomu může vadit délka filmu, ale na to, co malý Jim prožil, je to pořád ještě málo. 82% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nahral som si Ríšu slnka, aby som k nej napísal chýbajúci komentár, ale prehnal som svoje očakávania. Ríša slnka je filmom, ktorý neobsahuje žiadne výrazné chyby. Napriek tomu je filmom, ktorý ma príliš nezaujal. Uznávam, že Christian Bale v ňom osvedčil svoj herecký talent, John Malkovich sa za obsadenie odvďačil presvedčivým výkonom, film vo viacerých epizódach ukázal rozdiely medzi čínskou, japonskou a britskou mentalitou, ale aj tak som mal mnohokrát počas projekcie pocit, že sa dej nejako vlečie, že niektoré epizódy tam nemuseli byť a že na štyri hviezdičky tento film u mňa nedosiahne ani opakovaním. ()

Galéria (113)

Zaujímavosti (25)

  • Údajne mal film spočiatku režírovať David Lean. Ten aj prejavil o látku záujem, ako je však známe, réžie sa nakoniec chopil Steven Spielberg, ktorý mal film podľa pôvodných plánov len produkovať. (Tomco)
  • Kolonel Marshall (Tom Danaher) bol počas druhej svetovej vojny námorným nočným stíhacím pilotom a je mu pripísaný posledný zostrel japonského bombardéru vo vojne. (beso74)
  • Natáčalo sa od 1. marca do 24. júna 1987 vo Veľkej Británii, Číne a v španielskej Andalúzii. (MikaelSVK)

Súvisiace novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (viac)

Reklama

Reklama