Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Akčný
  • Dobrodružný

Recenzie (3 654)

plagát

Ještěr (2023) 

Po dvoch-troch filmoch, ktoré som zahodil po necelej polhodine, som mal konečne dojem, že uvidím niečo zaujímavé.  Veď zopár hercov sľubovalo  slušnú úroveň.  Dostal som nekonečne dlhú detektívku, ktorá nebola napínavá, ale vyžadovala neustálu pozornosť, aby sa divák v deji a vzťahoch nestratil, čo sa ľahko mohlo stať. Opäť som si vychutnal mizerný zvuk slovenského dabingu, kazil som si zrak čumením do tmavej obrazovky, pretože príliš veľa scén sa odohrávalo v tme prerušovanej iba svetlom bateriek, hoci stačilo zapnúť svetlo. Tak, ako v mnou neobľúbenom filme Sedem. Akurát, že tu toľko nepršalo. Celkovo pozerateľné, ale maximálne raz.

plagát

Falcon Lake (2022) 

Ďalší z filmov, ktorý evidentne nie je pre mňa. Pri jeho sledovaní je evidentne nutná spolupráca diváka, ktorý preciťuje a domýšľa to, čo na obrazovke chýba a stáva sa akýmsi spolutvorcom diela. To je pre mňa konkrétne u tohto filmu ťažko predstaviteľné.  Chápem všetkých obdivovateľov a to je aj dôvod, pre ktorý dávam nič neriešiace tri hviezdičky a ani o jednu menej.

plagát

Lúzri z Wall Street (2023) 

Film ma nezaujímal, problematike nerozumiem a mám príliš málo času na to, aby som sa s takýmito výtvormi zaoberal dlhšie, než je nevyhnutné.

plagát

Odrazy (2016) 

Andrzej Wajda napriek uznaniu presahujúcemu hranice Poľska si ma získal iba v teenagerskom veku filmom Popol a diamant. Odvtedy som márne v jeho tvorbe hľadal film, ktorý by sa popolu čo i len priblížil. Ani s Odrazmi to nebolo iné. Už som si myslel, že doba na reflexie stalinizmu už prešla a nie je tomu tak. Opäť vstávajú zlovestní  primitívi a snažia sa nadviazať na minulé úspechy. S filmom mám problém v tom, že neviem, či ide o kritiku doby alebo biografiu avantgardného maliara. Ani jeden z pohľadov nie je dotiahnutý do konca. A tak zapamätateľnou je pre mňa ostáva iba dcérka tvrdohlavého maliara, ktorého napriek prianiam aparátčikov nezrazila električka.

plagát

Anatómia pádu (2023) 

Napriek dĺžke, ktorá mohla byť zredukovaná, som si tento film, o ktorom som predtým nič nevedel, s chuťou pozrel. Najviac sa pod môj pozitívny vnem podpísal kvalitný scenár, i keď niektoré pasáže z úst 11-ročného chlapca príliš dôveryhodne nepôsobili. A na druhom mieste samozrejme Sandra Huller, ktorá naopak dôveryhodne pôsobila. Aj scény v súdnej sieni boli zaujímavé, i keď "se tu objevil takový nešvar". V oboch posledne pozretých filmoch sa fakty poskytujú divákovi, ako keby sa lúpala cibuľa. Nemyslím, že je to dobré ani pre jednu stranu.

plagát

Nemé tajomstvá (2023) 

Po čase sa mi podarilo pozrieť si film, ktorému môžem dať síce slabé, ale platné štyri hviezdičky.  Zaujímavý príbeh, v ktorom konské kopyto v úlohe čiernej labute rozhádže dovtedy zdanlivo stabilné vzťahy. Lenže tie nie sú stabilné iba preto, že bolo pred nehodou, ale aj preto, že obaja pisatelia scenára divákovi dávkujú informácie per partes. Film, vrátane hereckých výkonov sa mi páčil, menšia výčitka ide smerom k uveriteľnosti niektorých konaní a k tomu, že režisér v niektorých momentoch nepridal na tempe.

plagát

Podozrenie (2022) (seriál) 

Je potešiteľné, že som v poslednej dobe naďabil na niekoľko vydarených českých kriminálnych seriálov. Aj na tento, ako i na iné, iba náhodou. V prvých minútach sledovania mi blysol v hlave leitmotív zo Sartrovho Cudzinca, ktorý si po tých rokoch vybavujem ako : "Kto neplače na pohrebe svojej matky, skončí na popravisku." Aj Hana Kučerová vynikajúco stvárnená mne neznámou Klárou Melíškovou určite nevyvoláva v svojom okolí sympatie. To však neznamená, že je vinná aj bez dôkazov. Aj ďalšie herecké výkony, réžia, kamera a atmosféra seriálu si zaslúžia pochvalu.

plagát

Okupace (2021) 

Zaujímavý, neuveriteľne nevyrovnaný film, v ktorom sa striedali záblesky vynikajúcich postrehov a myšlienok  s neskutočnými hlúposťami. Dávam najširokospektrálnejšie tri hviezdičky, pretože neviem, čo iného by som si s týmto filmom mal počať. Neviem, či to samomrskačstvo Čechov muselo prevyšovať zhovadilosť ruského sveta. Som rád, že som film videl, viackrát nemusím.

plagát

Wisting - Season 1 (2019) (séria) 

Dnes som konečne dopozeral prvú sériu Wistinga. Množstvo kolegov z ČSFD velebí severské detektívne seriály, s čím sa zatiaľ nemôžem stotožniť, pretože som zatiaľ videl iba jeden - Most. Wisting bol pre mňa veľmi vyčerpávajúci. Od začiatku som sa nemohol napojiť na postavy, prebiehajúci dej , rušil ma i mizerný slovenský dabing. Najhoršie bolo, že sa to ďalšími a ďalšími epizódami iba zhoršovalo a tak som posledné dve dopozeral v polospánku bez akéhokoľvek záujmu o to, ako to nakoniec dopadne. Pozitívnou stránkou seriálu je, že som sa bezproblémovo rozhodol už nikdy nebyť zvedavý, aká bude druhá a tretia séria.

plagát

Policie Modrava (2011) (seriál) 

Nedokážem vierohodne odôvodniť, prečo som tento prírodopisný seriál o Šumave pozeral.  Pokiaľ by nebol denaturovaný imitáciou kriminálok, stačila by naň hodinka. Nemá zmysel vypočítavať všetky nedostatky, pretože by z toho vznikol text, aké píše filmfanouch. Chvíľu, ale naozaj iba chvíľu ma bavilo, ako sedem statočných obvoďákov rieši kompletný rozsah kriminálnej činnosti, pričom koncentrácia mŕtvol dosahovala rozsah periodického vymierania. Podstatné je, že ma seriál nerozčúlil a dvoma hviezdičkami vyjadrujem iba presvedčenie, že nemal byť nakrútený. A o tom to je.