Reklama

Reklama

Dokonalý palác

  • Česko Ideální palác (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Joseph Ferdinand Cheval, známy ako poštár Cheval, na konci 19. storočia brázdil cesty francúzskeho vidieka, ktorý nikdy neopustil. Potom, čo našiel ženu svojho života a narodila sa mu dcéra Alice, rozhodol sa, že pre ňu postaví dokonalý palác. Každý deň na svojej ceste zbieral zaujímavé kamene a postupne viac ako tridsať rokov budoval stavbu, ktorá sa stala pomíkom obrazotvornosti jednoduchého človeka i nezlomnosti ľudského ducha. Cheval nemal žiadne zodpovedajúce vzdelanie ani skúsenosti, napriek tomu sa mu však podarilo vytvoriť fascinujúce architektonické dielo. Mnohí súčasníci považovali Chevala za blázna, jeho Dokonalý palác je však dnes kultúrnou pamiatkou, ktorú ročne navštívia desiatky tisíc ľudí. (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (24)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Palais Idéal du facteur Cheval v dedinke Hauterives som mal tú česť navštíviť - je to unikátne a pôsobivé dielo, ktorý je krásny nielen na pohľad, ale má aj pozoruhodnú históriu. A práve k nej môžeme prostredníctvom tohto filmu vykročiť. Osobne by som skôr čakal dokument, ale napokon aj filmové spracovanie bolo zvládnuté na výbornú. Jacques Gamblin zvládol postavu poštára Chevala skvelo, a celkovo sa mi film páčil aj po scenáristickej a vizuálnej stránke. Cheval rozhodne nemal jednoduchý život, a keď sa rozhodol postaviť pre svoju princeznú palác, stal sa skôr terčom posmechu a nepochopenia. Napokon je však toto 33-ročné dielo vzácnym kúskom tzv. naivného umenia, ktoré chodia obdivovať turisti z celého sveta. Výborná práca! 5* ()

Verody91053 

všetky recenzie používateľa

Krásny a citlivý filmársky počin. Pomalé tempo, ale napriek tomu sa stále niečo deje. Dej sa odohráva na francúzskom vidieku na prelome 19. a 20. st., kde je výborne ukázané ako ľudia vtedy žili, aké mali starosti a aký je život krehký. Pekne spracovaný príbeh muža, ktorý je skúšaný osudom, nájde však vášeň pre stavbu paláca a nič ho nezastaví. V tomto filme naozaj vidno dôležitosť rodiny a lásky k nej a k jej členom. Tiež je tu ukázané, že človek môže a vie dosiahnuť a vytvoriť veľké veci, ak si to zaumieni, bude usilovne pracovať a nevzdá sa. Koniec bol ozaj dojemný, kde som vyronila nie jednu slzičku. Určite odporúčam :) ()

Reklama

curil 

všetky recenzie používateľa

Velice zajímavý film. Příběh zarputilého pošťáka, kterém náhoda o následně příroda, stromy, ptáci, vnuknou myšlenku, kterou nemůže opustit. Tak stvoří úžasnou stavbu složenou ze všech možných stylů, které zná pouze z novin a časopisů. Zajímalo mě, zda skutečný "palác" opravdu existuje; stojí u malého městečka Hauterives. Skvělý herecký výkon Jacquesa Gamblina, který diváka vtáhne do děje svou vitalitou, úspornou mluvou (více mlčením) a mimikou tváře, kdy hledá dlouho správný výraz nebo podporu v nápovědi své manželky Philomeny. Příběh mě dojal, málokdy je v dnešní době hlavním hrdinou obyčejný a tak zásadový člověk. ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Velice zajímavý příběh a námět, který si zasloužil zfilmování. O podobném příběhu jsem vůbec nevěděl, takže zde film u mě účel jednoznačně splnil. Okamžitě jsem po shlédnutí studoval, kde se tento Ideální palác nachází a přemýšlel nad tím, že jestli ještě někdy budu moci za hranice, tak sem bych se moc rád podíval. Film byl navíc poměrně precizní ve vyprávění, takže tu herecky neskutečně dominoval Jacques Gamblin svojí rolí sebestředného Ferdinanda Chevala. Na to ale, jak sebestředný byl, ho film vykresluje docela jednoduše. To je ale asi jediná výtka jinak u moc zajímavého příběhu z Francie. ()

radektejkal 

všetky recenzie používateľa

Kdybych o tom věděl, nejspíš bych se tam stavil, a možná i přespal, při cestě z Lyonu na jih. Ale nejspíš ne, fotky a filmový přepis stavby Palais Idéal, postačí. Pěkný romantický film, jak to Francouzi umí. Pošťák Ferdinand Cheval patří do spolku Donů Quijotů, jehož cílem je odolat senilitě tím, že jeho členové zemřou v příslušném věku při konání hrdinských činů. - Pár poznámek opět k názvu. Film se jmenuje Neuveřitelný příběh pošťáka Chevala, pokud toužíme po jiném překladu, pak nejspíš Dokonalý či úžasný palác, v žádném případě ideální, toto slovo nelze spojovat s palácem, aniž by vznikl nesmysl (palác jako idea). Nanejvýš se můžeme ještě poučit z "poetických" postupů. Verš ve slavné fantazii Arthura Rimbauda Ma Bohème: mon paletot aussi devenait idéal, překládá Nezval: Také můj svrchníček byl jen vidinou, Čapek: můj svrchník z sebe málem skutečnost už shodil, Hrubín: svrchník jen iluzí byl málem, Kadlec sice: můj kabát taky byl už jenom ideál, všechny překlady se však shodují v tom, že Rimbaudův "kabát" už byl jen pomyslný, byl jen jakousi imitací kabátu nehodného tohoto slova. ()

Galéria (11)

Zaujímavosti (8)

  • Prvé premietanie filmu sa uskutočnilo 24. septembra 2018 priamo v Hauterives, kde sa palác nachádza. (Arsenal83)
  • Monumentálnu sochu s názvom Palais idéal možno dodnes obdivovať v malom mestečku Hauterives, v departamente Drôme (Franczúzsko). (Arsenal83)

Reklama

Reklama