Reklama

Reklama

Léto 1944: Walter, mladý německý voják, bojuje již ztracenou válku a je na cestě na východní frontu, když je jeho vlak vyhozen minou do vzduchu. Naštěstí přežije a je místo toho poslán do malé jednotky v polských lesích obklopené partyzány. Protože sadistický velitel nařizuje vykonávat skutečně brutální činy, je brzy rozpolcen mezi smyslem pro povinnost, pocitem viny a svým svědomím, a neusnadňuje to nijak ani jeho láska k polské partyzánce Wandě, která s ním čeká dítě. (Viasat)

(viac)

Recenzie (55)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Má to až príliš romantickú či naivnú líniu. Naozaj by sa v roku 1944 Poľka okamžite zamilovala do Nemca? Skôr by ho rovno podrezala. A pri tej všetkej atmosfére nedôveru, ktorá vtedy panovala, by akokoľvek k sebe naklonených mladých ľudí len ta nenapadlo ako prvé šukať v obilí a ešte si tam hluku neďalekej streľby dokonca spievať. Nie to ešte vojaka Wehrmachtu a partizánku. Na tomto filme nevidím nič skutočné, ale ako romantická vojnová dráma obstojí. To, že boli aj dobrí Nemci, to je samozrejmé, v každej armáde sa nájdu ochotní prisluhovači aj nedobrovoľní vykonávači vôle nadriadeného. Silnejší záver mi posunul hodnotenie vyššie, ale aj tak sa pýtam, nezaslúžilo si to ešte jednu časť kľudne aj mimo knihy? ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Iba nedávno (len včera pri komentári k filme Ržev) som sa posťažoval, že som dlho nevidel kvalitný vojnový film. Konečne som ho videl. Pre porovnanie včerajší Ržev je taký typický zástupca ruských vojnových filmov z poslednej doby. Fajn bitevné scény, príbeh nič moc a všetko zabíja ruský prehnaný heroizmus. Nemecký pohľad je mi 100x bližší a keďže na filme spolupracovali i Poliaci vedel som, že budem spokojný. Zdá sa, že malé seriály valcujú vojnové kinofilmy. Kto videl Bird song, Unsere mutter, unsere Vater , dá mi za pravdu. Der Uberlaufer je presne z tohto súdka. Film má o čom rozprávať, herci majú čo hrať, hudba je nádherná , emócie fungujú...u mňa veľká spokojnosť. Film uspokojí i divákov, ktorí vojnové filmy nemusia, dej totiž zobrazuje obdobie 1944 až 1959 ak sa nemýlim a pomerne veľkú časť zaberie i romantika, ktorá nielen že nevadí, ale film na kvalite dvíha o level vyššie. Zopár chýb sa nájde, ani ja som nepochopil prečo Wanda niesla bombu do vlaku, ktorý je o pár metrov podmínovaný, ale atmosféra mnohé nedostatky vykryla. Záver "prosím nechoď" je nádherný. Ja si dám reprízu určite. 90%. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Film o dilematech. Nasledovat vetsinu a idealy "noveho" Nemecka? Mechanicky nasledovat realitu valky? Jit za svymi idealy? A jaky dopad to ma na ostatni? Dnes jsou fundamentaliste ctvrta nejcastejsi svepomocna terapeuticka skupina po alkoholicich, workaholicich...Klapky na ocich jak kone, jeden nazor. ()

PROCESOR 

všetky recenzie používateľa

Tak, že film trvá 3. hodiny neznamená, že to bude velkofilm. Cože vy mi nerozumíte? Tak jinak použiju třeba Blockbuster…Bože, jak tohle slovo nesnáším a všem co ho používají ,místo našeho krásného Trhák, se budu do konce života smát. Německý přeběhlík a Polská partyzánka, kurna to bude romantika, že nestačíte měnit kapesníčky! Stopáž je nevím proč vražedná, děj je celkem v poho, ale tou stopáží ztrácí. Konec je hodně utopistický. Za mě průměr. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Je Prebehlík dobrý film? V rámci možností. Je názov adekvátny? To je diskutabilné. Očakával som ťažký vnútorný boj, pohnútky, ktorými by sa riadil a menil strany kvôli prospechu alebo tak. Proste agitku na to aká je vojna zlá a ako Rusi boli skvelí a všetci k nim prebehovali. Nebolo to ale úplne tak. Stal sa len obeťou systému. Bol verný vlasti a k Rusom ho zlákal len kamarát, ktorý mu tak zachránil život. Prechod k Britom tiež nebol taký, že chcel, veď systému veril, pracoval pre neho. Keby bolo na ňom neodišiel by. Záver je už len čistá túžba vidieť bývalú lásku. To jediné bolo trochu vytrhnuté z kontextu a asi niekoľko divákov túto jeho pohnútku nepochopí. Pre mňa to ale nie je prebehlík v tom pravom slova zmysle. Čo sa filmu týka, prvý diel z "fronty" fajn, aj keď nejaká bojovka tam nebola. Druhý je už len mix útekovky a úradničiny s vyrovnávaním sa s minulosťou a každodennosťou na pozadí. V rámci TV filmov veľmi dobré. 3 z 5 ()

Galéria (48)

Zaujímavosti (5)

  • Když ruští vojáci zatknou na ulici bývalého poddůstojníka Wilhelma (Rainer Bock), tak mu během toho spadne klobouk na zem. V dalším záběru ale leží klobouk na jiném místě. (Duoscop)
  • Siegfried Lenz, autor predlohy, založil príbeh na vlastných zážitkoch z vojny. Na východnom fronte ale nikdy nebol. Nemecké námorníctvo opustil v Dánsku, v malom meste Næstved. (Arsenal83)
  • Přes šedesát let ležel román Siegfrieda Lenze v šuplíku. Až když autor zemřel, podařilo se knihu „Überläufer“ („Přeběhlík“) konečně vydat a měla velký úspěch. (sator)

Reklama

Reklama