Reklama

Reklama

Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil  oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami.  Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentami postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces. Podarí sa mu to - v rasovo neznášanlivom prostredí mestečka Canton v štáte Mississippi? Jake a jeho právnici majú čas na pochybnosti - pochybnosti o tom, o čom sú presvedčení, pochybnosti o tom, čomu veria, ale - nemajú čas na žiadne chyby. V meste medzitým narastajú rasové vášne - medzi afro-americkou komunitou a prívržencami Ku Klux Klanu... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (472)

ancientone 

všetky recenzie používateľa

Fim o rasizme, ktorý je postupom času stáva filmom o pomste, ktorý sa neskôr utopí v motívoch a zvratoch, ktoré postavy menia viac a viac na karikatúry a to všetko preto, aby na záver deepdivoval v tom najklišeovitejšom pátose. Majstrovstvom ostáva, že napriek tomu si udržiava charizmu a aký-taký náboj. každopádne viac sa oplatí Horiace Mississippi. Alebo Gavrasov Betrayed. ()

castor 

všetky recenzie používateľa

Předsudky americký jih opouštějí velmi pozvolna. Dvojice opilých bělochů si povyrazí s desetiletou černošskou dívkou, brutálně jí znásilní a zmlátí. Skoro udušená oprátkou přežije a zoufalý pohled jejího otce je jednoznačný. Ani výživná koncentrace hereckých hvězd nicméně nepomohla k tomu, aby to Joel Schumacher tentokráte dotáhnul do nějakých zásadních výšin. Člověk namlsaný jeho 8 mm, Telefonní budkou nebo Volným pádem a znechucený Batmanem a Robinem i Českou spojkou nemůže přistoupit na tuhle hru, kde jsou emoce až příliš řízené. Těch útoků na jednotlivé spolupracovníky hlavního hrdiny bylo už vážně přehršel, stačilo vlít skutečnou váhu třeba do úmrtí manžela hrdinovy asistentky nebo do požáru hrdinova domu. Pak by měly takové scény tak silný dopad jako třeba úvodní znásilnění a pozdější setkání se zlomeným otcem. Schumacher třeba právě úvodní paralelní montáží ukázal, že si diváka dokáže získat, proto mi nejde na mysl, proč musel vše ukončit nevěrohodnou závěrečnou řečí v soudní síni, která mě naopak nechala naprosto chladným. Cokoliv na tomhle dramatu zapáchající americkou vlajkou, je totiž špatně.. Neříkám, že jde o špatný snímek, to vůbec ne, ale ze silného syrového dramatu se občas zbytečně stává hollywoodská medovina!! ()

Reklama

Rocky62 

všetky recenzie používateľa

Nejprve klady. A Time to Kill určitě vyčnívá mezi právnickými dramaty, nejen díky érám Ku-klux-klanu a pohledu na rasismus celkově, ale skvěle těží z nadprůměrné herecké plejády, ze které je nejvíce působivé jiskření mezi Bullock a McConaugheym. Zkrátka nepřijde i syrovější atmosféra amerického jihu a úvodní pomsta. Zápory: (spoiler) Finální rádoby emotivní projev mne nechal bohužel zcela chladným, ačkoliv chápu, že v dané chvíli hlavnímu hrdinovi ve zdánlivě prohraném případu nezbylo nic jiného, než porotě zahrát na city. Nicméně bych asi ocenil spíše klasickou rivalitu mezi právnickými esy, jaká byla k vidění např v  A Few Good Men. Tzn. více prostoru pro Spaceyho a alkoholika Sutherlanda. V součtu Joel sestrojil svižný, zábavný a syrový snímek s několika hollwoodskými neduhy, který si však s sebou nese své charakteristické aroma let devadesátých, pro které mám jednoduše slabost. 80% ()

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Soudní dramata angloamerické provenience se těší moji oblibě již dlouhé roky a v různých obměnách jsem tuto větu dozajista mnohokrát vyřkl. Čas zabíjet mě bavil od samého začátku po úplný závěr. Tematika rasové intolerance skýtá ve spoustě snímcích patřičné napětí, hustou atmosféru, poutavost a emoční zážitek. Hvězdné obsazení Schumacherova počinu dodává této podívané na hloubce. Nejvíce potěší Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson a Kevin Spacey. Prostor pro nudu v případě Času zabíjet nenajdete ani přes delší stopáž, což je veliký klad. Je pravdou, že řada věcí zůstala ve filmu nedořešena, avšak primárně tu šlo o otázku viny či neviny otce znásilněné dcerky, jenž vzal spravedlnost do vlastních rukou. ()

classic 

všetky recenzie používateľa

V amerických súdnych sieňach - je prítomná a dôležitá 12. členná POROTA, ktorá má rozhodnúť o VINE, či NEVINE - obžalovaného - Carl Lee Hailey - Afroameričan. Obhajovať ho bude - skúsený a poctivý - advokát - Jake Tyler Brigance, Žalobcom je ostrý a nemilosrdný - D.A. Rufus Buckley, ktorý si želá jediné - TREST SMRTI. O čo vlastne ide ? Carl Lee - je ženatý, má niekoľko detí, kde jedno z nich sa stalo terčom útoku, keď jeho 10. ročnú dcéru, surovo znásilnili - dvaja podnapití belosi, ktorí sa ju po tomto akte - snažili obesiť na strome, keď to nevyšlo, tak ju zhodili z mosta, z 10. metrovej výšky, pričom dopadla na zem a prežila to, bohužiaľ, s doživotnými následkami, nebude môcť mať deti. Otec - Carl Lee, v AMOKU - tesne pred súdnym pojednávaním, si na nich počká, keď vchádzajú s eskortou do siene, a CHLADNOKRVNE ich postrieľa, ako rešeto ! Zobral spravodlivosť do vlastných rúk, nečakal na ROZSUDOK, lebo asi neveril, že to dobre dopadne, namiesto toho si zvolil cestu, s ktorou si skomplikoval život, a teraz mu za to hrozí najtvrdší postih - Trest smrti ! Tým pádom, ako sa prípadu - ujíma - advokát - Brigance, začínajú sa rýchlosťou svetla rozširovať problémy : nenávisť a zabíjanie ! Toho sa dotýka priamo On, na ktorého sa zavesia - obnovení Ku Klux Klan - nazývaní - "Rytieri s keltskou krvou" alebo aj ako "Bieli rytieri" , ktorí si posvietia na Briganca, a začnú ho ohrozovať na živote, pričom niekoľko jeho známych je vystavených veľkému nebezpečenstvu. Zaujímavá myšlienka, ktorá ma stavia do pozície - ROZHODCU, ktorý určil skóre - nerozhodným výsledkom, jednak súhlasím, čo urobil Carl Lee, pričom si ani nepočkal, ako to skončí ? Namiesto toho zvolil cestu, odkiaľ niet návratu. Ak by sme všetci činili ako On, ako by to potom vyzeralo. Uznávam ale jednu - podstatnú CHYBU, nemali to urobiť, začali ako prví, tým pádom sa dá tolerovať, čo učinil tento zúfalý černoch. V MISSISSIPPI - to bude vrieť ! Páčilo sa mi na tomto - OBHAJCOVI, že sa nezľakol problémov, ktoré naň číhajú z každej svetovej strany, ide mu o život, i jeho rodine, i napriek tomu, pokračuje, aby nastolil kontroverznú spravodlivosť ! Obhajovať 2. násobného VRAHA. Skúste sa vcítiť do jeho kože, vraví, v záverečnej, za srdce chytiacej reči, ktorá definitívne presvedčí porotu. Film je to kvalitný, Matthew - študoval právo, preto je tak autentický, pričom pasuje mu to, Samuel L. Jackson je v úlohe obžalovaného - poľutovaniahodný ! Chápem tomu, ale je to riešenie ? Sandra je SEXY. Joel je kvalitatívne - kolisajúci režisér, ktorý strieda výborný film za prepadák - odpad, tento je lepší priemer, poctivá robota, ktorá sprostredkuje všetko, čoho sa téma týka, všetky následky s tým - spojené, podľa seba hodnotím - ako extra inšpirujúce, pričom svedomie mi nedovoľuje - zvýšiť hodnotenie... ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (27)

  • Rovnako ako román Johna Grishama, aj film získal rovnakú kontroverziu a bol široko obviňovaný zo schvaľovania vraždy. (Arsenal83)
  • Původně měl roli soudce Noose hrát Bruce Dern, ale kvůli pracovní vytíženosti odmítnul. (Satan)

Súvisiace novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (viac)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (viac)

Reklama

Reklama