Reklama

Reklama

Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil  oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami.  Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentami postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces. Podarí sa mu to - v rasovo neznášanlivom prostredí mestečka Canton v štáte Mississippi? Jake a jeho právnici majú čas na pochybnosti - pochybnosti o tom, o čom sú presvedčení, pochybnosti o tom, čomu veria, ale - nemajú čas na žiadne chyby. V meste medzitým narastajú rasové vášne - medzi afro-americkou komunitou a prívržencami Ku Klux Klanu... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (472)

genetique 

všetky recenzie používateľa

Dobré právnické drámy si stavajú hlavne na tom, že taktiku, problematiku, všetky opletačky a advokátske finty okolo pozná len málokto. Ale s pohľadu laika ide veľmi kvalitnú a napínavú drámu. Na 'Rainmaker' síce nemá, no svojou problematikou sa mu určite aspoň vyrovná. Obsadenie potvrdilo, že sa oplatilo ich dosadiť a Joel sa im za to odvďačil skvelou prácou. Kto by to povedal. 80%. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vyvážená komercia s umením, to znamená, že podanie myšlienok a posolstiev je trochu polopatickejšie. Veľa patosu, ale svižná réžia, ako sme si pri Schumacherových trileroch zvykli a výborná dusná atmosféra južanského vidieku. Trochu mám problém s rozuzlením, pretože vražda je vražda a určitý, aj keď podmienečný trest je na mieste. Rasizmus tu mala byť skôr vedľajšia téma, priamo s prípadom nesúvisel, išlo predsa o znásilnenie a vraždu. Výborne sa na to pozerá a takéto hviezdne obsadenie sa vidí snáď už len v Dannyho parťákoch. A aby som nezabudol, dabing Spaceyho je to najhoršie, čo som v slovenskom dabinu za dlhé roky počul. ()

Reklama

Gemini 

všetky recenzie používateľa

Nejen svět, ale i soudní síň je jedno velké divadlo. Joel Schumacher rozehrál velké drama na němž sice nese velký podíl skvělá předloha, ale které vynáší do hvězdných výšin excelentní výkony Matthew McConaugheyho, Samuela L. Jacksona a Kevina Spaceyho. Závěrečná řeč, kterou pronáší McConaughey, má neskutečnou sílu...a thanks to Mr. Marius, že sem vrátil reálný svět:) ()

Tommy987 

všetky recenzie používateľa

Joel Schumacher natočil adaptáciu (podľa mňa) najlepšieho románu Johna Grishama takým spôsobom, že neexperimentoval s ničím. Kamera je obyčajná, strih je obyčajný, hudba je obyčajná. Svoju režijnú invenciu potlačil na minimum (chvalabohu, že ano :) a sústredil sa výhradne na hercov (ktorí sú skvelí) a na príbeh, ktorý si ale plne vystačí, lebo je tak silný a nútiaci zamyslieť sa, že experimentovanie s formou filmu by bol priam hriech. Je nám tu ponúkané mimoriadne morálne dilema, na ktoré si asi každý utvorí svoj názor. Dokedy je vražda (premyslená, chladnokrvná a krutá) zločinom a hriechom a kedy je vykonaním zaslúženej spravodlivosti? Vrcholom filmu je záverečná reč Matthewa McConaugheyho, ktorá je tak silná, emotívna a "zo srdca", až mi z toho mráz behá po chrbte. ()

Kothy 

všetky recenzie používateľa

Skvěle ztvárněný příběh ze soudního prostředí oblasti Mississippi. Obsazení je skutečně našlapané. Nejvíc prostoru mají Samuel L. Jackson, Matthew McConaughey a Sandra Bullock. Sam je po znásilněné své dcery obviněný z vraždy dvou násilníků. Přesto, že čin spáchal se cítí nevinný. Matthew mu jako jeho advokát pomáhá se dostat na svobodu. Nemá to ale v tomto rasisty nasáklém prostředí jednoduché. Násilí a výhružkám se nevyhne jak jeho rodina, tak ani jeho blízcí. Vše se vyhrotí až do neuvěřitelných rozměrů. Zaslouží si otec znásilněné dívky dostat svobodu? "Představte si, že je bílá." ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (27)

  • Predloha Johna Grishama je založená na skutočných udalostiach z roku 1984, keď sa spisovateľ na súde v okrese DeSoto v Hernando stal svedkom otrasného svedectva dvanásťročnej obete znásilnenia. Prípad sa týkal znásilnenia a napadnutia dvanásťročnej Marcie Scottovej a jej šestnásťročnej sestry Julie Scottovej. Na rozdile od filmu však obete boli belošky, zatiaľ čo útočník Willie Harris bol černoch. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Kantone a Jacksone (Mississippi, USA), Tampe (Florida, USA) a Londone (Kanada) od 10. septembra do decembra 1995. (Arsenal83)

Súvisiace novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (viac)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (viac)

Reklama

Reklama