Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film, který podle skutečných událostí natočil známý americký režisér Mike Nichols, vypráví o ženě, jež zemře za podivných okolností těsně předtím, než se jí podaří prozradit novinářům pravdu o nedostatečné ochraně zaměstnanců před radioaktivitou v jaderné továrně, kde pracovala. Byla to nehoda nebo vražda? Případ nebyl dodnes vyřešen, ale odvaha Karen Silkwoodové, která nepodlehla psychickému nátlaku, i po smrti inspiruje politické aktivisty a ochránce životního prostředí. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (81)

NinadeL 

všetky recenzie používateľa

Ve své době hodně důležitý film. Dnes už chybí kontext a styl pozdního nového Hollywoodu také není univerzální, ale pořád stojí podobné výlety do minulosti za pozornost. Karen Gay Silkwoodová (1946-1974) se nechvalně proslavila jako odborářka řešící bezpečnost v jaderné továrně na zpracování plutonia. Okolnosti její smrti vzbudili mnoho otázek. Její příběh se stal určitým manifestem, i když soudní spor mezi továrnou a pozůstalými byl nakonec vyřešen mimosoudně. Továrna ukončila svou činnost hned v roce 1975. Kauzou Silkwood byl inspirován také film Čínský syndrom. Herecky je to skutečně zážitek, výrazný výkon Meryl Streep v éře po Sofiině volbě je dnes už naprostá klasika. Další velký díl pozornosti si získala Cher za svou lesbickou Dolly Pelliker, ale zdaleka nejsilnější emoce dokázala předat Sudie Bond. ()

Pepinec 

všetky recenzie používateľa

Karen řešila plutonium, ale že sama hulí první ligu jí asi nevadilo. Ať mi málem oscarový film promine, já viděl nudu rozmazanou do dvou hodin. Náznaky napětí byly po zásluze potrestány a celé to skončilo tam, kde bych si představoval začátek. Bez hereckých es by to bylo jako dívat se na spící žížalu. ()

Reklama

Khalesi 

všetky recenzie používateľa

Nemôžem si pomôcť, ale strašne mi vadilo to fajčenie prítomné skoro v každom zábere ( vážne nepreháňam ) Myslela som, že bude film tak trochu na ekologickejšej vlne. Inak myslím, že pre peniaze, alebo kvôli zametaniu škandálov sa ešte aj dnes dejú vo svete takéto a horšie veci. Koniec je tak trochu naznačený i keď zostáva otvorený, je však jasné, že Karen Silkwoodová bola viac ako pravdepodobne zavraždená. Myslím, že vo svojej dobe mohla táto dráma vyvolať škandál, dnes sme zvyknutí na drastickejšie praktiky korporácií, avšak myšlienka a posolstvo je jasné. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pôvodne som ani nemal v úmysle si pozrieť tento film, ale známe mená, predovšetkým Mike Nichols, ale aj Meryl Streep, Kurt Russel a Cher ma presvedčili. Okrem toho pri filmoch podľa skutočných udalostí mám akú-takú záruku, že sa na filme nevybláznil nejaký nedocenený scenárista. Príbehov ako tento, teda o vopred prehratých bojoch angažovaných jednotlivcov proti mocným korporáciám som videl niekoľko. Prakticky sa líšili iba záverom, v ktorom došlo k happy endu alebo častejšie k upevneniu pocitu bezmocnosti u tých, ktorí by chceli v podobných aktivitách pokračovať. Z hercov ma paradoxne najviac sklamala Meryl Streep, ktorej som to jej bezstarostné skotačenie jednoducho neveril. S hodnotením nemám najmenší problém, lebo povedané slovami Labudu z Vesničky, dve sú málo, štyri veľa. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Pôsobivý príbeh ženy, ktorá prekročila 'prípustnú hranicu'. Verne zachytené prostredie ľudí nižšej sociálnej vrstvy z amerického Juhu (dnes by to boli pravdepodobne typickí voliči Trumpa), ktorí si uvedomia riziká, až keď im čelia tvárou v tvár. A ešte takto skvelo obsadené - zaujímavé vidieť top herečky a speváčky ako Streepovú či Cher nenastajlované, vlastne také, ako vyzerajú, keď ráno vstanú z postele - bez make upu, bez účesu od profi kaderníčky a hollywoodskych stajlistok. K tomu rizikovému zamestaniu vo fabrike na plutóniové pelety - mňa dvakrát vydrhnú, aby ma dekontaminovali od rádioaktivity a tretíkrát už by som do továrne nevstúpil a viac neriskoval. To ale nie je prípad hl. hrdinky, ktorá ak by to nedostala od rádioaktivity, tak by to schytala skôr či neskôr od fajčenia - jedna za druhou v papuli, jedna za druhou. Príbeh je pôsobivý a varovný aj sám o sebe, že je navyše natočený podľa skutočnej udalosti a skutočnej ženy, je už len taká čerešnička na torte. Až sa divím, že to pri toľkých nomináciách neskončilo minimálne pri dvoch oscaroch. ()

Galéria (130)

Zaujímavosti (21)

  • Kurt Russell byl za roli Drew Stephense nominován na Zlatý glóbus. (virus10)
  • Lily Tomlin absolvovala konkurs pro roli Dolly. (D3VIL)
  • Meryl Streep měla jen dva a půl týdny mezi dokončením natáčení filmu Sophiina volba (1982) a začátkem natáčení Silkwoodové. (jezurka42)

Súvisiace novinky

Kuchařka na plátně

Kuchařka na plátně

04.05.2006

Jedna z mála žen za kamerou, které se povedlo získat si respekt v Hollywoodu, natočí životopisný film o famózní kuchařce Julii Powellové podle její autobiografie. Režisérka a scénáristka Nora Ephron,… (viac)

Reklama

Reklama