Reklama

Reklama

Právnik a jeho asistenti sa snažia zachrániť černošského otca rodiny pred odsúdením za vraždu. Dôvodom jeho činu bol obzvlášť závažný trestný čin dvoch belochov: dvaja robotníci zbijú a znásilnia černošské dievčatko. Jej otec Carl Lee Hailey je zdesený - rozhodne sa, že vezme spravodlivosť do svojich rúk - aby tak zabránil  oslobodeniu obidvoch mužov. Spomenul si totiž na podobný prípad z neďalekého mestečka, ktorý sa skončil oslobodením útočníkov. Carl ich zabije priamo v budove súdu - pred viacerými svedkami.  Jeho právnik Jake Brigance sa teraz musí so svojimi asistentami postarať o to, aby mal Carl spravodlivý súdny proces. Podarí sa mu to - v rasovo neznášanlivom prostredí mestečka Canton v štáte Mississippi? Jake a jeho právnici majú čas na pochybnosti - pochybnosti o tom, o čom sú presvedčení, pochybnosti o tom, čomu veria, ale - nemajú čas na žiadne chyby. V meste medzitým narastajú rasové vášne - medzi afro-americkou komunitou a prívržencami Ku Klux Klanu... (RTVS)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (473)

cheyene 

všetky recenzie používateľa

Soudní dramata angloamerické provenience se těší moji oblibě již dlouhé roky a v různých obměnách jsem tuto větu dozajista mnohokrát vyřkl. Čas zabíjet mě bavil od samého začátku po úplný závěr. Tematika rasové intolerance skýtá ve spoustě snímcích patřičné napětí, hustou atmosféru, poutavost a emoční zážitek. Hvězdné obsazení Schumacherova počinu dodává této podívané na hloubce. Nejvíce potěší Matthew McConaughey, Samuel L. Jackson a Kevin Spacey. Prostor pro nudu v případě Času zabíjet nenajdete ani přes delší stopáž, což je veliký klad. Je pravdou, že řada věcí zůstala ve filmu nedořešena, avšak primárně tu šlo o otázku viny či neviny otce znásilněné dcerky, jenž vzal spravedlnost do vlastních rukou. ()

honajz 

všetky recenzie používateľa

Ne, Joel Schumacher je sice dobrý řemeslník, ale nedokáže jít pod povrch. A psychologickým filmům by se měl vyhnout jako čert kříži. Z jedné grishamovky udělá parodii, z téhle slaďárnu těžkého kalibru, roztahanou a nedůvěryhodnou. Tam, kde Pollack a Pakula pochopili, že u adaptací Grishamových knih musejí mít solidně zmáknuté podhoubí a prostředí, tam Schumacher přichází s cirkusem a kolotočáři. Vše je - opět - přehnané, patetické, postavy nevěrohodné. Samotný případ a problematika jsou jistě zajímavé a jde o ožehavé téma. Ale tady je to tak pohádkově rozdělené na dobré a zlé, nic mezi, až se bolí na to koukat. ()

Reklama

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Režisér Joel Schumacher natočil sugestívnu snímku v ktorej zručne evokuje atmosféru súdneho procesu i udalostí, ktoré mu predchádzali. Spolieha sa pritom nielen na silný námet ale aj na hercov na čele s Matthewom McConaughtyom, ktorému účinne vypomáhajú hviezdy ako Samuel L. Jackson, Sandra Bullock či Donald Sutherland. Schumacher natočil skvelú snímku a hoci sa kľúčové scény filmu odohrávajú v súdnej sieni a totožnosť vinníka je od počiatku známa, podarilo sa mu vytvoriť veľmi sugestívne dielo, v ktorom s citom pre atmosféru približuje hustnúce dianie okolo súdneho procesu i udalosti, ktoré mu predchádzali. Vrcholom snímky je emotívna záverečná reč, ktorá dovtedy nerozhodnutých porotcov dokáže presvedčiť. Film je serióznou sondou do stále živej problematiky rasizmu, ktorý nie je obmedzený len na juh Spojených štátov. ()

nash. 

všetky recenzie používateľa

Dnes, s odstupem let, už je jasné, že jde opravdu o jeden z nejlepších soudních thrillerů devadesátých let. Bez ohledu na to, že bez některých scén bych se obešel, a že některé momenty byly trošku chtěné, je to strhující drama, plné silných emocí, napětí a výborných hereckých výkonů. Soucítil jsem s Carlem a rozuměl tomu proč udělal to co udělal, běhal mi mráz po zádech při Jakevě závěrečné řeči, a i když už jsem při repríze věděl jak dopadne, přistihl jsem se, že jim stejně oběma držím palce. ()

Jordan 

všetky recenzie používateľa

poviem to na rovinu - Nemám rád právnické filmy, je to podľa mňa už samostatný žáner a vymysleli ho amíci, ale na druhej strane som odporcom rasizmu - čo je veľmi vďačná téma pre film, ktorá mu zaisťuje istú dávku potrebnej vážnosti a zaručuje, že to nebude len nejaký bezvýznamný filmík ale prinajmenšom v usa si získa nejaký ten ohlas. tento film, i keď bol možno o niečo dlhší ako mal byť, sa mi však páčil, je to jeden z najhviezdnejšie obsadených amerických filmov - pritom však obsadené hviezdy nespĺňajú len účel pritiahnuť diváka, ale naozaj podávajú dobré výkony. musím však priznať, že od schumachera som videl aj lepšie filmy, no aj horšie a v konečnom dôsledku hodnotím takto: film to bol dobrý a kvalitný, ale i napriek tomu môj názor nezmenil a naďalej sa budem vyhýbať filmom odohrávajúcim sa v súdnych sieňach ()

Galéria (26)

Zaujímavosti (27)

Súvisiace novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (viac)

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

Matthew McConaughey se vrací k velké roli

19.03.2021

Další důkaz, že dnes už je ve světě filmů a seriálů možné všechno, je oznámení streamovací služby HBO Max, že se krimi drama Čas zabíjet od režiséra Joela Schumachera z roku 1996 dočká seriálového… (viac)

Reklama

Reklama