Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Krimi
  • Animovaný
  • Akčný

Recenzie (12 080)

plagát

Servant (2019) (seriál) 

Záverečná séria pripravila skvelé vyústenie príbehu viacerých postáv a tak možno ešte upravím hodnotenie na plný počet. Servant je klasický mystery seriál s množstvom tajuplných propriet, ktoré sme už síce niekde a niekedy videli, avšak zápletka s oživujúcou bábkou je skrátka originálna a dokáže bez problémov ťahať celé štyri sezóny. Ide o Basgallopov projekt, avšak cítiť pevnú Shyamalanovskú producentskú a nakoniec aj režisérsku ruku a ide možno o najlepší jeho počin za posledné roky. Skvele do celku zapadá aj réžia ostatných, ako Antala, Shyovej šikovnej dcéry alebo rakúskeho dua. Viac ako o záhadách a zodpovedanie otázok ide o témy, ktoré Servant sebavedomo načrtáva, alebo o nich hovorí nahlas, avšak nie otravne. Dôležitosť materinskej lásky v útlom veku, trauma zo straty, viera verzus rácio, hranica medzi láskou a nenávisťou, nezdravá závislosť na milovaných, manipulácia okolia, náboženský fanatizmus. Servant toho ponúka skutočne veľa a rozhodne ho netreba súdiť iba podľa toho, na koľko položených otázok ponúkne odpovede.

plagát

Servant - Season 4 (2023) (séria) 

To najlepšie na koniec a keďže sa skoro nikto neodvážil dať plný počet, osobne s tým nemám problém. Druhá polovica série je najintenzívnejšou pasážou celého seriálu, čo dáva z dramaturgického hľadiska pochopiteľne zmysel, avšak ide aj o jeden z najintenzívnejších zážitkov v rámci seriálovej mystery produkcie vôbec. Herecké výkony sú absolútne presné, emócie sú dohnané do extrému snáď pri každej dôležitej postave a všetko smeruje k záveru, ktorý v podstate všetko dôležité vysvetlí a prichádza s myšlienkou, ktorá je rozhodne zaujímavejšia akoby sme tu mali len boj dobra a zla a na konci si mohli povedať, že jedna strana vyhrala.

plagát

Servant - Pád (2023) (epizóda) 

Ťažko povedať, prečo je finále celého seriálu v modrých číslach, keď predchádzajúce epizódy boli prijaté lepšie a záver celého príbehu je len logickým doklepnutím toho, k čomu všetko smerovalo. A áno, čaká nás ešte aj nejaké to prekvapenie, ktoré sa týka najskôr jednej postavy, ktorá sa tu sem tam objavila a absolútny záver patrí prekvapivo Julianovi, ktorému dôjde, že...

plagát

Servant - Probuzení (2023) (epizóda) 

V tejto epizóde sa síce nedozvieme nič nové, avšak podstatnejšie je, že sa všetko dozvie Dorothy a na jej reakciu a herecký výkon Lauren Ambrose sa tešil asi každý od prvej sezóny a je to oveľa lepšie zahrané a nakrútené ako som si dokázal predstaviť. Čisté rodinné psycho, kde sa krásne ukazuje dilema medzi láskou, vierou a ráciom. A keďže si nemôžeme byť stopercentne istí, či má pravdu slúžka, alebo rodina, tak sa o to lepšie dokážeme vcítiť do matkinej kože. To všetko v dokonalej réžii M.N.S.

plagát

Servant - Tunely (2023) (epizóda) 

Tunely je veľmi intenzívna epizóda, ktorá zase všetko obracia hore nohami, až mám dojem, že sme s tým mohli počkať až na samotný záver. Avšak Filadelfia počas storočnej búrky pripomína svet počas apokalypsy a k tomu sledujeme záverečný súboj "členov" tejto podarenej "rodiny" a veľmi dobre sa na to pozerá. Len v tých avizovaných tuneloch sme mohli stráviť viac času a trochu podrobnejšie ich preskúmať, keď už sa tu tá možnosť naskytla.

plagát

Servant - Mýtus (2023) (epizóda) 

Tak tvorcovia sa vytiahli a najskôr vyrukovali s verziou číslo jedna, aby ju následne znegovali verziou číslo dva. Obe sa mi páčia ako definitívne vyriešenie celej záhady, avšak myslieť si tri časti pred koncom, že strýkova verzia je stopercentne tá správna, by sa nemuselo vyplatiť. Pretože čo tá cesta? To nám George nevysvetlil...

plagát

Servant - Zoo (2023) (epizóda) 

Podobne intenzívna epizóda ako tá prvá, tentokrát aj s nejakou tou dávkou humoru. No a hádajte ako to dopadne, keď Leanne zbadá kozol... najstrašidelnejšia scéna je pochopiteľne tá s pavúkom, ak sa zaraďujete do klubu arachnofobikov. Menší problém mám s nepozornosťou Leanne pri jednej situácii, tam by som takú naivitu od nej nečakal.

plagát

Servant - Sousedé (2023) (epizóda) 

Čo tam potom, plán to bol skvelý a Turnerovci sa bezpochyby zlepšujú. To však aj Leanne a čaká nás pomerne hustý záver. Najviac však štvrtá séria udržuje svoje kúzlo tým, že poriadne neviete, na ktorú stranu sa postaviť. Rodičia, ktorí si klamú a ktorých dieťa žije iba vďaka slúžke, ale sú v práve. Alebo slúžke, ktorá mala ťažké detstvo a má vymytý mozog sektou a netúži po ničom inom ako fungujúcej rodine, ale veci sa jej vymkli z rúk.

plagát

Servant - Baf (2023) (epizóda) 

Baf je obdoba minulosezónnej epizódy Tiger a jej významom je ukázať vývoj, ktorým Leanne medzičasom prešla. No a že to nebude smerom k väčšej nevinnosti, je zrejmé každému. Ono ten Halloween sa k Servant skvele hodí, nechýba ani škaredo zlomená ruka. Inak ale ide skôr o atmosférickú záležitosť, žiaden slasher sa nekoná, aj tak by tu pôsobil nepatrične.

plagát

Servant - Seance (2023) (epizóda) 

Na scénu už v závere minulej epizódy prichádzajú dve nové svojrázne postavy, čo mi na túto fázu seriálu pripadá trochu neskoro a asi aj zbytočne. Ale niežeby dve postaršie paničky nepriniesli do frustrovanej rodinky trochu humoru a sviežeho vetra. Dokonca sa dočkáme asi najvtipnejšieho momentu celého seriálu. Ak by seansa mala zaujímavejšie vyústenie, než len to, že sme sa nič nedozvedeli, s hodnotením by som išiel vyššie.