Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Moje povstanie II je multimediálny projekt realizovaný pre mladých ľudí v čase 75. výročia SNP s cieľom predstaviť im túto udalosť prostredníctvom príbehov individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí. Základom projektu je séria šiestich filmových poviedok produkovaná v spolupráci s RTVS, v ktorých hlavných hrdinov stvárňujú známe osobnosti dnešnej doby. /Matej Cifra, Mária Čírová, youtuber Gogo, Stanislav Štepka, Zuzana Kronerová.../ (RTVS)

(viac)

Recenzie (19)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Štepka mladší dokázal oproti jednotke, ktorá bola zbierkou veľmi krátkych nesúvisiacich pribehov, vytvoriť ucelené dielko, ktoré všetkých hrdinov spája jednoduchým spôsobom u Štepku staršieho. Pritom každý neznámy hrdina má svoj priestor a je mu vzdaná pocta bez nánosov pátosu. Jedine Sajfa si ukradol pre seba z filmu trochu viac, ako by sa hodilo, ale nebol by to on, keby nedostal kdekoľvek trochu nemiestneho humoru, trebárs aj do SNP, jemu sa to dá tolerovať. –––– Keď vás tu takto máme, chcem sa spýtať: Čo raňajkuje taký generál? – Praženicu. – ... A z koľkých vajec? –––– A je to košér? – Čo je dnes košér? ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

6 krátkych príbehov z obdobia SNP. 1. príbeh „Hlásateľ Ivan T.“ hovorí o hlásateľovi Slobodného slovenského vysielača Ivanovi Terenovi, ktorého výzvy pomohli zmobilizovať slovenský národ pre spravodlivý boj. V 2. príbehu „Neznámy Martin G.“, bol karpatským Nemcom a nestotožňoval sa s Hitlerovou politikou. Ale jeho plynulá nemčina zachránila v dobe stanného práva dedinčana so synom od istej smrti, keď v dobe kontroly nemeckou hliadkou nemal u seba doklady. 3. príbeh „Žena na motorke Chaviva R.“ Seržant britskej armády, židovka pochádzajúca zo Slovenska Chaviva Reiková emigrovala do Palestíny ale po vypuknutí SNP sa vracia na Slovensko s malou skupinou spolubojovníkov a zapája sa do výcviku partizánov. Organizuje úteky židovského obyvateľstva z krajiny. 4. príbeh „Cintorín Karol K.“ Príbeh o ukrytom filmovom páse Karolom Krškom z obdobia SNP v hrobe gardistu. Neskôr tieto autentické dokumenty boli využité vo filme Vlčie diery. 5. príbeh „Dvere Anna H.“ Ide o príbeh pisárky povstaleckého výboru z oblasti Pukanca. 6. príbeh „Obchod Štefan T.“ Príbeh o ukrývanej židovskej rodiny Moše Neumanna z Bardejova samotným arizátorom. Môj názor je, že povstanie 1 so svojimi príbehmi bola lepšia. Aj keď určite SNP je studnicou takýchto a im podobným príbehom. ()

Reklama

solisoli 

všetky recenzie používateľa

Veľká úcta k SNP, hlavne jej mediálnemu významu. Pre tých neskôr narodených, ktorí ešte prejavia záujem pozastaviť sa nad týmto medzníkom historických udalostí, už budú chápať len svedectvá príbehov, ako je aj tento plochý poviedkový TV film. Pre tých oveľa skôr narodených tento fakt, ešte nemusí pôsobiť tak, ako to naozaj v skutočnosti bolo. Preto ja, ktorý som bol vo veku a vedel už pochopiť SNP, z výpovedí svedkov, ktorí toto pohnuté obdobie prežívali priamo na vlastnej koži a ich postoj by mnohých prekvapil. Tie iné svedectvá, ktoré nebolo v záujme kroník, zaznamenať pre históriu o SNP a odkryť tak aj druhú stranu mince, partizánstva na Slovenskú, by pohľad do pravdivosti mohol vyzerať aj inak. To ale nehrozí, pretože tieto skutočnosti zostávajú, len v mysliach a srdciach a tie nie sú nekonečné. Časom úplne zaniknú. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Dvojka je niekde úplne inde ako jednotka. Po všetkých stránkach. Je to viac hrané, viac vystavané, viac vypiplané. Osobne to neporovnávam s jednotkou. Tá mala svoje čaro, svoj štýl, dvojka priniesla niečo iné, drží sa svojho a s prvým dielom ju spája len myšlienka priniesť nepoznané príbehy ľudí. Klipy majú potenciál a taká hra s tým, či to bude fungovať aj keď to prepojíme priniesla úspech. Rozhodne by som tam videl potenciál natočiť aj niečo väčšie, niečo vhodné aj pre kiná nie len pre malú obrazovku. Technicky a vizuálne na to majú, herci by sa našli, odborných asistentov majú skvelých, už len vystavať plnohodnotný scenár, ktorý by vedel upútať na dlžke celovečerného filmu a samozrejme...najsť na to peniaze. Moje povstanie 2 je ale počin, ktorý má zmysel, dobre sa na to pozerá, vidieť za tým tvrdú prácu a odhodlanie tvorcov. Dúfam, že ďalších príbehov sa dočkáme skôr ako (opäť) o päť rokov. 5 z 5 ()

Melios 

všetky recenzie používateľa

Oproti dvojke je videť zjavné zlepšenie ,či už v deji ,výberu deja ,ako u prepojenia ,vizuálu a hercov. Slovákom fakt ide takýto štýl filmov a som rád ,že sa niekto nebojí s týmto experimentovať a rád ho s tým podporím. Veľmy ma pobavil Matej Sajfa ako rozhlasový moderátor ,či GoGo ako kameraman povstalcov. Najviac som si ,ale užil povedku Žena na motorke. A koleník ako gardista pobavil tiež. Kamera a produkcia skvelá a farby tu tiež málo nie je ,aj keď je to čiernobiele. 86% - Prečo nemôžu byť všetky Slovesnké filmy ako tento? A toto je dokonca tv film! A to už je ,čo povedať. Vrelo odporúčam. ()

Galéria (43)

Zaujímavosti (6)

  • Film vznikol pri príležitostí osláv 75. výročia SNP. (Johnny.ARN)
  • V příběhu „Žena na motorce“ hraje písnička „Shoo Shoo Baby“ od The Andrews Sisters a poté hraje z gramofonu „Por Una Cabeza“ od Carlose Gardela. (Duoscop)
  • Spoluautorom scenára je bývalý učiteľ dejepisu na bratislavskom gymnáziu Peter Rajčák. (Autogram)

Reklama

Reklama