Reklama

Reklama

Obsahy(1)

RTVS v koprodukcii s Protos Production pokračuje v cykle Moje povstanie treťou sériou. Pilotný krátkometrážny film tvorcovia venovali známej postave SNP Vladovi Strmeňovi, jednému z mála partizánov, ktorí sa dožili dnešných dní. Cieľom projektu je znovu pripomenúť túto významnú historickú udalosť mladým ľuďom a predstaviť im SNP prostredníctvom príbehov individuálneho hrdinstva obyčajných ľudí. (RTVS)

(viac)

Recenzie (6)

argus123 

všetky recenzie používateľa

Film budem hodnotiť dvoma pohladmi, ten prvý technicky : - Film je ukažka že stále vieme natačať aj vojnove filmy, máme na to hercov, mame na to režiserov, mame na to techniku (aj armádnu). Dokazali by sme sa zaradiť medzi europske krajiny ktore nemaju problem natočiť vojnovy film (ako napríklad Dánsky 9.Duben) ktoré by boli konkurencie schopné. Ešte doladiť pyrotechnicke scenky a je to tak akurát. Chcelo by to len chuť, peniaze a hlavne dobreho scenaristu a tu začnem druhy pohlad dejový, scenáristický : - Totalna roztiahnutá sra*ka, samozrejme nechýba zo strany scenaristov infantilné zosmiešňovanie ruskych partizánov, samozrejme zaslužia si realisticky pohlad žiadnu agitku, ale vážne toto ? Preťahovanie sa o harmoniku kde scenka vyzerá tak nútené, neprirodzene a umelo že aj opici po lobotomií musí byť jasné že išlo len o zámer zo strany scenaristov vyplniť dnešnu ideologickú požiadavku na demonizaciu ruskych partizánov, režiser ich mal s tymto poslať do prd*le. "Nemcov sme zahnali...ale oni sa vrátili....mali tanky...nehrali moc fér." Ty vole pán scenárista a od kedy je vojna fér ? Tie dialogy su tragické. Takže na záver, prvá * za ukažku našej smutnej historie, druhá * za herecke výkony, tretia * za technicke spracovanie. Obrovské mínus za hovadenie ruskych partizánov totalne zbytočnymi scenkami ktore sa dali vyplniť bojovou akciou, a ešte mínus za scenár a dialogy. Je škoda že herci hovoria len to čo maju na papieri ale nedaju do toho trochu viac. To že je kratkometrážny mi nevadí, ak by s takouto "kvalitou" scenáru mal by ten film byť čo i len o hodinu dlhšie tak dam len jednu *. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Juraj Štepka sa snažil, ale lepšie mu to ide po stránke režijnej ako po stránke scenáristickej. Aj na krátky príbeh sa toho udialo málo, zápletky sú nerozvinuté a príbeh useknutý. Możno to bol aj zámer, ale až príliš veľa priestoru sa venovalo hudbe, tancu a (brutálnej) akcii. Prevedenie a atmosféru môžem iba pochváliť. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nič sme sa nedozvedeli, len proste prišli náckovia, spôsobili nárek detí a strieľali hlava nehlava, zatiaľ čo gardisti tancovali, spievali, ožierali sa a dokonca obchytkávali ženy (nie je to homofóbne?), ktoré na nich pozerali s hnusom. Pán Strmeň, podľa ktorého je vraj príbeh natočený, mal v dobe povstania 16 rokov. Už naozaj neviem, aké ročníky sa tam ešte brali, ale dúfam, že na oslavách o 10 rokov (ak nejaké budú, keďže Čaputová ich progresívne zakazuje) neuvidíme hrdinov, čo boli v dobe povstania v kolíske. Inak Strmeň je braný ako hrdina, avšak veľký to modroknižkár a plochonohár Naď ho nazval ako? Ako "hlupáka a nesvojprávneho papagája bez vlastného názoru." Tak sa už dohodnite, lebo mnohí majú práve plešatého skunka za hrdinu súčasnosti. Síce skôr amerického a ukrajinského. ()

kolemjdouc 

všetky recenzie používateľa

nevím ,co zrovna tohle vypovídá o člověku.Myslím,že děti by se měly historii učit ve škole,z tohohle se moc nedozvěděly.Ksyž je to tedy pro mladé.Možná ,kdyby se jim to strčilo pod nos v podobě hry v telefonu. ()

Johnny.ARN 

všetky recenzie používateľa

Škoda, že je to tak krátke a nedá sa viac vecí rozvinúť. Ako príbeh jedného človeka vypovedané dosť skratkovito, ale v rámci danej situácie najlepšie ako vedeli. Konečne sa natočila aj bojová akcia, teda poriadná bojová akcia. Žiaľ, dvojka ma asi bavila viac. Cením ale opäť nový formát prerozprávania a strih. Zatiaľ 3 z 5 ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (3)

  • Na natáčaní sa podieľali KVH Carpathia a KVH Golian. (Johnny.ARN)
  • Na záver filmu hlavná postava a napokon aj samotný Vladimír Strmeň hrajú známu taliansku partizánsku pieseň "Bella Ciao", ktorá vznikla v roku 1942 a je hymnou slobody, odporu a antifašistického hnutia. (argus123)

Reklama

Reklama