Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Komédia
  • Akčný
  • Animovaný
  • Krimi

Posledné recenzie (704)

plagát

1883 (2021) (seriál) 

,,Sloboda. Sloboda je o akceptovaní následkov. O ich prijatí. O tom, že sa do nich zabalíte ako do deky..."  Môže v dnešnej povrchnej dobe niekto napísať tak vyzreté myšlienky? A ešte k tomu pre western? Yellowstone je skvelý, ale tento hlboko precítený kúsok ma odrovnal tak, ako na seriálovom poli už dlho nič. Strastiplná, namáhavá cesta, akú si my dnes už ani nevieme predstaviť, naprieč divokými americkými prériami za lepším životom, počas ktorej na skupinku novousadlíkov číhajú tie najrôznejšie nebezpečenstvá od prebrodenia riek a uhryznutia hadom až po vražedné strety s Indiánmi či banditmi. Aj keď Yellowstone oplýva mnohorozmernými, vnútorne komplikovanými postavami (Beth, Jamie), často ma iritovali ich bezcharakterné, temné črty. V 1883 na sarkazmus a manierizmus nie je čas, pretože v pazúroch divej prírody postavy myslia iba na prežitie. A divák priam fyzicky cíti ich bolesť a drží im palce. Drsný tón seriálu je zároveň zjemnený nevinnou dievčenskou optikou a krásou, čo mi osobne sadlo viac a dodáva mu to úžasné kontrasty. Scenár plný obohacujúcich myšlienok sa zaryje pod kožu, vizuálne scenérie pohladia zrak a hudba Briana Tylera je pastvou pre dušu. Sheridan je skrátka nenapodobiteľný.  A vďakabohu, že aspoň on tak intenzívne v každom počine otvára indiánsku problematiku.

plagát

Avatar: Cesta vody (2022) 

Hoci druhý Avatar neprináša po obsahovej stránke nič nové, spôsob, akým Cameron prepája nadčasové myšlienkové posolstvá s dokonalou audiovizuálnou stránkou, ma vždy ohromí. Cameron opäť rozpitváva jemu blízke témy. Narastajúci tlak priemyselno-zbrojárskeho komplexu na úkor ničenia ekosystémov, arogantnosť ľudského druhu, ktorý si expanzívne podriaďuje prírodné bohatstvo a cudzie územia či apel na silné rodinné väzby. Navyše ako vždy rešpektuje zákonitosti mainstreamového veľkofilmu - od vizuálne úchvatného akčného začiatku nostalgicky previazaného s jednotkou sa presunieme do nových lokácií, kde tempo spomalí, nechá vyniknúť vzťahy medzi postavami a zároveň očarúva dych berúcimi morskými zábermi (scény s "veľrybami" sú pre mňa najväčším highlightom filmu), aby nás vzápätí odrovnal epickým finále plným zbesilých bojových sekvencií. Hollywoodu, bohužiaľ, vládne iba vyprázdnený Marvel, preto druhého Avatara považujem po každej stránke za najveľkolepejší blockbuster za veľmi dlhú dobu a rada by som videla jeho nomináciu na Oscaroch. Za tie silné eko posolstvá, ktorými Cameron pranieruje dnešný svet, by si to zaslúžil.

plagát

Pán prstenů: Prsteny moci - Série 1 (2022) (séria) 

Pán prsteňov aj Hobit patria k mojim najväčším citovým záležitostiam, preto sa nedokážem vyhnúť porovnaniu s týmto kolosálnym paškvilom. Očakávam totiž, že každý, kto si trúfne na toto literárne veľdielo, sa s ním vypiple do najmenšieho detailu, tak ako Peter Jackson. Jeden z najbohatších ľudí sveta si však zrejme myslí, že stačia miliardy a v titulkoch Tolkienovo meno. Značka Pána prsteňov poslúžila Amazonu pre marketingové účely, aby sa následne od predlohy výrazne odklonili a vytvorili Stredozem podľa vlastných predstáv, ktoré zodpovedajú politickým potrebám súčasnej doby. Rozumiem tomu, že vo svete panuje veľký rasizmus, preto sa s čiernym elfom dokážem zmieriť (Arondir je dokonca jedna z mála charizmatických postáv, ktoré ma zaujímali). Inklinujem však k tradičnému mytologickému zobrazeniu elfov ako žiarivých, éterických postáv a tieto typické charakteristiky tu zanikajú. Z elfov sa pod taktovkou Amazonu vytratilo kúzlo. Kým v pôvodnej trilógii je Galadriel úžasne pôvabná a magická bytosť, tu sa tvári ako obyčajná smrteľná bojovníčka, navyše s nepríjemne arogantným výrazom. Iní elfovia, najmä tí v zajatí, vyzerajú staro a strhane, nie mlado a nesmrteľne. Skrátka, Amazon ich pojal po svojom a urobil chybu. Aj prehnané politizovanie a deformovanie literárnej predlohy by sa však dali odpustiť, keby zo seriálu vyžarovalo čaro rozprávania, ktoré tak milujeme v LOTR. No dejové línie sú zúfalo natiahnuté a nudné, väčšina postáv nevýrazná a scenáristicky plytká, hudba Beara McCrearyho nijako neoslnila a na monumentálny soundtrack Howarda Shorea sa nechytá ani náznakom. Jednotlivé scény nemajú gradáciu, dynamiku ani napätie, o nejakých epických bitkách nemôže byť reč. Úplne tomu chýba osudovosť, mágia a konzistentnosť príbehu. Kým v LOTR bol doslova každý obraz pohladením a nedokázali ste sa odtrhnúť od plátna, v seriáli môžete pokojne 3 epizódy vynechať a nič sa nestane. A navyše, kde sa stratila pol miliarda, ktorou sa Amazon tak chválil?! Za 280 miliónov Jackson nakrútil tri epické veľkofilmy a tu za pol miliardy dostaneme len nekonečný dialógový balast. Utieram slzu zo sklamania nad seriálom, na ktorý som sa tak tešila a idem si pustiť Návrat kráľa, aby som sa vrátila do čias, keď z filmov ešte sršalo nadšenie a režiséri robili poctivú filmárčinu…

Posledné hodnotenia (2 551)

Pozlátený vek - Season 2 (2023) (séria) (S02)

13.03.2024

Temný prípad - Nočná krajina (2024) (séria) (S04)

21.02.2024

Scientologie, pravda o lži (2010) (TV film)

13.02.2024

Griselda (2024) (seriál)

01.02.2024

Kancl (2005) (seriál)

25.01.2024

Oppenheimer (2023)

18.01.2024

Tajomstvo môjho úspechu (1987)

18.01.2024

Spider-Man: Cez paralelné svety (2023)

08.01.2024

James Bond: Spectre (2015)

08.01.2024

Reklama