Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Animovaný
  • Komédia
  • Krátkometrážny
  • Rodinný
  • Akčný

Recenzie (1 230)

plagát

Moonfall (2022) 

Rok sa s rokom zišiel a Emmerich má zase za potrebu vyhodiť do vzduchu ďalšiu Zem. Ak sa budete cítiť niekedy, že ste úplne sprostí, spomeňte si na to, že Existuje Moonfall, film kde Roland Emmerich predstavil myšlienku Mesiaca s operačným systémom. Dúfam, že v realite Mesiac nebeží na MacOS. Neviem ako to dokázal, no od filmu The Day After Tomorrow úspešne dokazuje, že mu očividne došli nápady (a vzhľadom k tomu aké má tento film efekty) aj pracovná sila, no stále som si film, i keď s veľkými kompromismi, dokázal užiť. Ak máte radi béčka, kľudne to skúste, len vás varujem, že budete pri tom častejše cringovať než pri Armagedone. Vysokorozpočtový blockbuster s áčkovým obsadením, no scenárom á la Asylum.

plagát

Otrava (2023) 

Krátkometrážny film v podstate o ničom s prvkami epického divadla. S filmami Wesa Andersona mám, takpovediac, nulovú skúsenosť, no sklamaný som určite neostal. 17 minút čistého napätia sprevádzaného krásnym vizuálnym spracovaním a zaujímavým narratingom. Za jedinú chybu považujem, extrémne rýchlo utnuté finále, ktoré obsahuje už samotná literárna predloha. Podarená jednohubka.

plagát

Assassin (2023) 

Je smutné vidieť ako hviezda filmov Smrtonosná pasca či Šiesty zmysel ukončila svoju hviezdnu kariéru v céčkových televíznych filmoch. Najhoršie na tom je, že si za to Bruce ani nemôže sám. Ďakujem za vami nejedno spríjemnené popoludnie.

plagát

Vyprávěj - Sametová revoluce (2012) (epizóda) 

Nepoznám lepšiu drámu, ktorá by dokázala tak pútavým a polopatistickým spôsobom zdokumentovať jednu z najdôležitejších historických udalostí moderného Československa.

plagát

The Chosen - Season 2 (2021) (séria) 

Druhá séria bola pre mňa najprv sklamanie, no postupom času sa kvalita epizód vrátila do pôvodného stavu. Z dielov, kde sa nerobilo nič, len kecalo sa časom začali vyvajovať veľmi zaujímavo podané eventy z Biblie. Ak opomeniem bonusový diel, ktorý bol úplne zbytočný, som s druhou sériou spokojný. Zimomriavky ako bonus k tomu, keď sa na scéne objaví slávny Judáš Iškariotský a je celkom sympaťák (pardon, ale nebudem hádzať spoiler alert k adaptácii 2000 ročného príbehu).

plagát

The Chosen - Season 1 (2017) (séria) 

Keby som mal vymenovať dva najlepšie seriály, aké som mal tú česť uzrieť, dlho by som nepremýšľal a hneď by som vyslovil Chernobyl a The Chosen (a to som pritom videl len prvú sezónu). Zvesti o tomto projekte sa ku mne dostali už pred veľmi dlhou dobou. No nedávno sa mi podarilo zhliadnuť prvú várku epizód a musím podotknúť, že to naozaj stojí za všetku vašu pozornosť. Jedná sa o netradičné spracovanie známych príbehov o živote Ježiša Krista a jeho obeti nielen pre židovský národ, no pre celý svet, na ktoré ste mohli zavadiť očkom pri čítaní Biblie v štyroch evanjeliách, ktoré tieto udalosti celkom podrobne dokumentujú. Keď som spomenul slovo netradičné, myslel som to vážne. Jedná sa o nezvykle vydarený projekt, ktorý nielenže nevyzerá lacno, ale ani nepôsobí nútene. Na výslednom produkte je vidieť zapálenosť skúsených kresťanských filmárov, ktorí do toho dali nie len svoje srdce, ale aj svoju vieru a dušu. A to je tým, čím sa práve The Chosen líši od iných generických filmov/seriálov o Ježišovi. Je skutočne živý. Z každej scény na vás bude dýchať bohatosť živého prostredia a vtedajšej spoločnosti, skvelé herecké výkony (Erick Avari ako farizej Nikodém milo prekvapil), do ktorých dali herci celú svoju dušu a ešte lepšia výprava, kedy sa seriál síce miestami vlečie, no nikdy nemáte pocit, že by vďaka svojej dynamike úplne stál, alebo, že by vás začal nudiť. Autori si okrem čítania Biblie dali záležať na historických faktov, čo vždy dokáže potešiť hlavne keď mapujete knihu, ktorá zasahuje do viacerých sfér než len duchovna. Tým pádom môžete očakávať aj rozšírenie príbehov známych postáv o bočné linky na dokreslenie celkovej atmosféry, ako aj pospájanie jednotlivých príbehov, aby zapadali do seba, keďže sa niekedy v samotnej predlohe ťažko hľadajú spojitosti. Vo výsledku ma seriál ohromne prekvapil. Som praktikujúci kresťan, no vždy ma mrzelo ako bezduché sú drvivá väčšina kresťanských počinov a tak som vždy natešený, keď sa nájde nečakaná výnimka. O to viac, keď je ešte vytvorená ďalšími kresťanmi od srdca. Seriál The Chosen môžem odporučiť všetkým nábožensky založeným jedincom, ktorí, podobne ako ja, hľadajú niečo viac než len povrchný priemerný film na jedno odpoludnie. Pre ateistov radu nemám. Skúste, možno sa na to namotáte. Seriál sa dá (vďaka crowd-fundingovým kampaniam) nájsť zadarmo TU. Na záver mi ostáva vám dať už len jednu radu: Prosím, nezačínajte pilotom, ktorý nesie názov The Shepherd. Oproti ostatným epizódam sa jedná o dosť lacnejší a slabší projekt, ktorý slúžil na rozbehnutie celého seriálu, ktorý je sám o sebe stonásobne lepší. Absolútna spokojnosť. Odporúčam všetkými desiatimi.

plagát

Garfield (2008) (seriál) 

Existuje mnoho seriálov z môjho detstva, na ktoré s radosťou spomínam, no Garfield medzi ne nepatrí. Jedná sa v poradí už o niekoľkonásobný pokus previesť slávneho pruhovaného kocúra, milujúceho Lasagne, na televízne obrazovky. Tentokrát, ale prvý raz v 3D prevedení. V jadre veci sa nejedná o až tak stupidný nápad, no bohužiaľ najviac na tom trpí samotné prevedenie. Jedná sa o klasickú zápletku z komiksov Jima Davisa, kedy Garfield (alebo John s Odiem) vyvedú dajakú neplechu, ktorú potom musia postupom celej epizódy dávať do poriadku. Miestami sa niektoré epizódy tiahnu slimačím tempom, keďže natiahnuť pár sekundové komiksové stripy do cca 12 minútových epizód je číre bláznovstvo. Ak, ale nebudem počítať úplne bizarné zápletky, ktoré pravdepodobne vznikli tak, že si tvorcovia pri práci zohnali dílera veľmi nekvalitných drog a tie sa následne dostali až k animátorom, ktorí následne neboli svoju prácu vôbec schopní odviesť, tak nám tu stále svieti obrovský red flag v podobe animačných errorov. Áno, počuli ste správne. Animačné chyby. Keby sa jednalo o klasické chyby v počte objektov, pochopil by som. Nikto nie je dokonalý, môže sa to prihodiť. Lenže celý seriál vyzerá ako keby, nikto z celého tímu nemal nervy skontrolovať svoju prácu a rovno to pustili do éteru. Sem tam sa nevykreslili celé steny, farby, objekty, ktoré práve postavy využívajú, alebo sa ich textury glitchli s veľmi zvláštnou farebnou paletou ba dokonca sa do konečnej podoby dostali aj krátke rozpracované, nevyrenderované sekvencie. A to už problém je. Aby som teda svoje pocity zhrnul. Garfield 2008 je taký lacný smažák v tureckom chlebe. Dokážete to použiť na zabetónovanie žalúdka, no že by to bol nejaký kulinársky zázrak, to sa povedať teda nedá. Malým deťom by som to asi nepúšťal, keď už tak staršie projekty s Garfieldom, na ktoré sa používala tradičná animácia. V tejto podobe v akej sa seriál nachádza, je len na smiech a prípadný MEME materiál. Nič viac, nič menej. 

plagát

Dogove dni (2021) (seriál) 

Sladký spin-off pre fanúšikov pôvodného filmu Up. Jedná sa o zoskupenie menších jednoaktoviek zo života Duga a jeho majiteľa starého, známeho Karla. Okrem neho si tu menšiu rolu strihne aj večne ukecaný, hyperaktívny junák Russel ako aj nové postavy, ktoré zväčša pozostávajú z nemých zvierat. Ako fanúšik pôvodného srdcervúceho počinu ma tento menší fan-service určite potešil a ak máte predplatený Disney+ neostáva mi nič iné, než srdečne odporučiť. Hlbšiu myšlienku, ale od toho nečakajte. Nehovorím, že sa žiadne nenájde, len nemajte prehnané očakávania od cca 30 minútového počinu. 

plagát

Příjezd vlaku na nádraží v La Ciotat (1896) 

Dámi a páni, tu začala veľkolepá púť kinematografie. Jedná sa o 48 sekundový krátkometrážny "film" (podotýkam, že prvý svojho času) menom L'Arrivée d'un train à la Ciotat (známy tiež pod slovenským hovorovým názvom Vlak prichádza do stanice) od bratov Lumièrovcov. Síce sa z dnešného pohľadu jedná skôr o úsmevné dielo, svojho času dokázalo vyvolať poriadny rozruch.  Nie nadarmo je o tejto snímke známe, že keď sa prvý raz premietala v malej kaviarni, diváci sa natoľko báli vlaku, ktorý by vyletel z plátna, že z miesta premietania radšej ušli. Ak sú pre vás filmy, rovnakým hobby akým sú pre mňa, bude sa istotne jednať o vašu povinnú zastávku (doslova). Ako bonus odporúčam, krátku, stručnú recenziu z kanálu Pixelorez.

plagát

Velma (2023) (seriál) 

Velma je krásnym príkladom, kedy politická korektnosť a LGBT agenda zájde až príliš ďaleko. Nakoľko si Velma z môjho pohľadu nezaslúži až takú pozornosť akú dostala, rozhodol som sa nasledujúci komentár (resp. skôr manifest frustrácie) napísať bez väčšej korekcie a ísť viac-menej freestyle, podľa toho, čo mi napadne spísať ako prvé. Ono samo o sebe mi nepríde ako príšerný nápad spraviť z Velmy lesbičku, len by to muselo mať iný zmysel, než politický. Prvých zopár epizód sú v podstate o ničom, len obhajujú svoju existenciu, no a zbytok je v tom lepšom prípade riešenie nejakej záhady odbitej do pár minút, alebo v tom horšom prípade randomný shit-fest, kedy vám tvorcovia narvú do krku najviac Zoomerské cringe vtipy, na aké sa len zmohli. Jedna záhada strieda druhú a ako výplň sa tu rieši učebnicovo zle napísaný feminizmus, povrchnosť, alebo (ako už bolo spomínané) politika. Najsilnejším článkom celého projektu je nakoniec perfektná animácia, ktorá tu pôsobí až zbytočne v kontexte s nulovou výpovednou hodnotou, a tatkiež večný simper Norville a.k.a Shaggy, z ktorého tu ako jediného nesála pocit, že by jeho mozog nebol väčší jak vlašský orech. Čerešničku na torte výsledného bizáru tvorí už len twerking nad mŕtvolou. Ak si, ale myslíte, že HBO Max jeden prúser odradil, budete sklamaní. Bola potvrdená druhá séria. V rámci zachovania racionálneho uvažovania sa odporúčam seriálu úmyselne vyhnúť.  1/5 udeľujem len za to, že som si časom na túto lobotómiu navykol.