Reklama

Reklama

Špirála: Saw pokračuje

  • Česko Spirála strachu: Saw pokračuje (viac)
Trailer 3

Sadistický génius rozpúta policajtom hotové peklo. Jeho symbolom je Jigsawova špirála. Policajný veterán (Samuel L. Jackson) a detektív (Chris Rock) sa pustia do vyšetrovania týchto záhadných vrážd a sú tak nedobrovoľne vtiahnutí do vrahovej morbídnej hry. (Forum Film SK)

Videá (2)

Trailer 3

Recenzie (295)

novoten 

všetky recenzie používateľa

Ať už bývala pointa předvídatelná, šokující, zdrcující nebo zoufale překombinovaná a neférově si půjčující charaktery z jiných dílů, vždycky dokázala něčím překvapit. Saw nikdy nenudilo, ať už se hodnocení konkrétního přírůstku motalo v libovolných hodnotách. Až právě Spirála je kouskem, který sice v jádru dává v rozuzlení logiku, ale nepřekvapí a ve vyšetřovacích pasážích téměř uspí. Odhalení vraha je navíc smutně předvídatelné, protože už dlouho před ním scénář (dokonce hned několikrát) identitu pachatele naservíruje téměř na stříbrném podnose. Slabá druhá hvězda za Samuela L. Jacksona a s velkým přimhouřením oka díky skutečnosti, že jde záměrně o spin-off a ne o plnohodnotné Saw. ()

tron 

všetky recenzie používateľa

Veľmi slušné pokračovanie, ktoré síce na predchádzajúce diely nijako mimoriadne detailne nenadväzuje, ale berie ich do úvahy a postavy vedia, že existoval Jigsaw a čo robil. Tvorcovia každopádne prišli s novými postavami a s novým príbehom, ktorý tradične sawovsky zamotali (legendárne záverečné štvorminútovky). Samozrejmosťou je, že následne do kašičky pridali nechutnosti, odpornosti, krvaviny a zvrátenosti. Samuel L. Jackson mal skôr väčšie cameo. Chris Rock (Smrotnosná zbraň 4) mi vôbec nevadil; ak by ľudia nevedeli, že je prevažne komik, ani by im nenapadlo kritizovať jeho výkon. Je to proste ukecaný detektív, určite film neposúva smerom ku komédii. Hlavného záporáka som každopádne odhalil hneď na začiatku. Trezor v policajnom sklade vyrobila firma Vincent a Jules, čo je samozrejme zjavný odkaz na legendárne Pulp Fiction s Jacksonom. ()

Reklama

Frajer42 

všetky recenzie používateľa

Znovu jsem doplatil na svůj filmový přehled, kdy člověk po zhlédnutí tisíců filmů už zkrátka dokáže na první dobrou odhadnout nejenom scénáristicky vhodného záporáka, nýbrž už jsem to posunul do bodu, kdy už přesně vím, které scénky budou později použité do závěrečného pseudo šokujícího odhalujícího závěru, který bývá v rámci série Saw pravidlem. Zdejší nízké hodnocení mě trošku odrazovalo, ale nebylo to nakonec v rámci žánru až tak strašné. Jasně, jsou zde věci, se kterými si tvůrci mohli podstatně víc vyhrát. Zejména mě iritovalo to, že snad všechny postavy stejným způsobem nakráčely do zcela očividné pasti, o které celou dobu věděli, přesto v určitý moment všichni měli potřebu odložit zbraň a zatelefonovat si někomu na záznamník, aby mohli být zezadu překvapeni a uspáni. Už poprvé to bylo debilní a v tomto filmu to vidíte asi tak 4x. Tento díl bezesporu nedosahuje ani vzdáleně atmosféry prvních dílů. Přesto děj nebyl vyloženě nudný, i když jsem znovu celý díl správně tušil, kdo za vraždami stojí. Chris Rock opravdu nebyl dobrý a rozhodně to nebylo jen tím, že jej má asi každý zafixovaného jako komediálního herce. Nic proti kampani "Dejme šanci černým", ale jsem pevně přesvědčený, že dokonce i v černých řadách se jistě dali najít vhodnější herci. Nejméně kvalita poklesla v rámci jednotlivých vražd, které byly velmi rozmanité a dostatečně brutální. [65 %] ()

sniper18 

všetky recenzie používateľa

Keď séria Saw fungovala na tej pravidelnej báze, že si divák každý rok našiel nové pokračovanie, tak ma to celkom bavilo. Nikdy sa nejednalo o nič výnimočné, čo by som mal potrebu pozerať opakovane, ale predsa len to bolo niečo iné, ako v žánri bežne vznikalo, držalo si to svoj štýl a tešil som sa na novú porciu pascí, zvratov a efektné finále. Ale odvtedy už vôbec netušia, ako k sérii pristupovať, Jigsaw po dlhých rokoch ma vôbec nebavil a ani Spiral nie je teda žiadna sláva. Ale príde mi to predsa len čosi lepšie. Už si to ide aspoň svojou cestou, viac sa zameriava na kriminálnu líniu, čo mi nevadí, však aj v pôvodnej sérii boli vždy dobre zvládnuté. Ale tu si teda mohli dať aj viac záležať. Občas tým tvorcom skutočne vôbec nerozumiem. Majú napísať filmovú kriminálku, ale scenár to má jednoduchší a menej nápaditý, než diel priemerného kriminálneho seriálu z deväťdesiatych rokov o desiatich sériách. Dej nedokáže strhnúť, tie niektoré klišé ma otravovali a ak sa tu aj našiel nejaký zvrat, tak skôr preto, že je až moc hlúpy, aby to divák čakal. Ale najviac mi tu vadilo, že mi to celé prišlo strašne umelé. Ako divadelná hra a nie film zo skutočného sveta. Ulici som neveril, že je ulica, metru, že je metro a ani detektívom, že sú detektívi. Strašne zvláštne. Ale nenudil som sa, tempo to má dobré a dalo sa na to pozerať. Ale najviac tu vyniká jednoznačne Chris Rock, tu by mal dostať nejakú cenu. Nielen, že sa na detektíva vôbec nehodí, ale predvádza tu priam hrôzostrašný herecký výkon s mimoriadne odpudzujúcim hlasovým prejavom. Už len on by ma dokázal udržať pri pozornosti, lebo niečo takéto sa len tak nevidí. Samuel L. Jackson tu už nemá moc priestoru a tiež sa tu moc nehodí a Max Minghella ma nikdy nebavil. Ale v rámci tej umelosti to celé nejak prapodivne funguje. Pasce ani tentoraz moc nesklamú. Neprišli mi až tak nápadité, ako v pôvodných dieloch a ani tak sadistické, ale mali niečo do seba a také sklo bolo celkom zaujímavé. Darren Lynn Bousman na pozícii režiséra ale teda moc nepredviedol. Na to, že má na svojom konte tri diely série, ktoré boli technicky a vizuálne úplne v poriadku mi toto príde na podstatne nižšej úrovni vo všetkých smeroch. Takže aj Spiral je úplne zbytočné voľné pokračovanie, ale pozerať sa na to dalo, nenudil som sa a celkom to aj zabaví. A občas teda aj nechcene. 55% ()

corpsy 

všetky recenzie používateľa

Už druhý pokus o comeback jednej z najslávnejších hororových franchise nového milénia. Vyšlo to aspoň lepšie, ako mdlý zárez z roku 2017. Išlo sa do áčkovejších vôd ( herecké osadenstvo ), vrátil sa starý káder ( Bousman, Wan, Whannell ) a má to sprvoti vydarenú atmosféru a nevsádza to prvoplánovane na smrtiace pasce. Je to niečo iné, v pomerne známom kabáte. A má to zmysluplnú minutáž, takže na nudu ani neostáva čas. Aj keď už nejde čím prekvapiť, aspoň sa to nehrá na niečo s presahom, moralitu skúša, ale netrčí to príliš, ako z ostatných filmov v dnešnej pohnutej dobe. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (12)

  • Při loupeži drog hraje píseň „You Ain't Hard“ od Young Nudy. (Duoscop)
  • Ve scéně, kdy se detektiv Banks (Chris Rock) natahoval do auta pro balíček, tak ho bral rukou, ale v dalším záběru ho vyndává pomocí hadru. (Ondra.Simmer)

Súvisiace novinky

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

Samuel L. Jackson si zahraje v Saw

09.07.2019

Reboot hororové série Saw nabírá obsazení. Snímek zatím pojmenovaný jako Saw IX tlačí kupředu herec a komik Chris Rock (Trestná lavice, Machři 2), který v novém snímku ztvární hlavní roli detektiva… (viac)

Reklama

Reklama