Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Raz do roka sa americké ulice vždy na dvanásť nočných hodín premenia na peklo. Nepracuje ani jedna zo zložiek záchranného systému a všetky zločiny, vrátane tých najťažších, sú úplne legálne. Táto brutálna noc sa volá Očista. Vo chvíli, keď sa rozoznejú spásne sirény, všetky peklo razom končí, pozbierajú sa ranení a mŕtvi, opravia sa škody a ide sa ďalej. Pokiaľ sa však niekto nerozhodne pokračovať bez ohľadu na následky… Spojené štáty sa menia na peklo, v ktorom bojujú všetci proti všetkým, a kto chce prežiť, musí mať buď lepšie nabité, alebo využiť krátke okno, počas ktorého necháva dobrotivá mexická vláda otvorené hranice americkým utečencom. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (169)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Vlastný tieň sa dá prekročiť iba málokedy, najmä ak ho stále vrháte vy, v tomto prípade scenárista James DeMonaco. Každá Očista je ale trochu o niečom inom, respektíve využíva iné prostredie, prípadne prebiehajú voľby a tak podobne. Z tohto hľadiska je Očista navždy asi najlepšie premyslená časť série, len mala ísť do kín ešte v Trumpovej ére, ale to aj pokojne dnes mohla ísť, výsledky boli tesné. Nakrútené je to ale stále pre svoje nie až tak náročné publikum, čo je trochu škoda, na druhú stranu Blumhouse nie je megaštúdio a radšej nakrúti viac kúskov za menej peňazí, než by mal investovať do jedného. ()

Eliott 

všetky recenzie používateľa

V žebříčku se tato očista nejspíše zařadí někde doprostředka, ale vemte si, že už je to v pořádí pátý díl a rozhodně si nemůžeme na výsledek stěžovat. Děj byl napínavý a dosti zajímavý a celé dílo se od ostatních očist v zásadě liší. Za nevýhodu považuji, že i když je nám naservírována spousta akce, přeci jen jsem doufal v trochu nápaditější pasti a chaotičtější záběry z vraždění v ulicích. Nicméně, postupně sestavená skupina klaďasů je charismatická v čele se sexy mexičankou a wannabe cowboyem a v průběhu několikrát dokazuje svoji schopnost v boji. Nad jejich plot armorem však místy zůstává rozum stát a z toho důvodu také považuji za nejslabší část závěrečnou scénu v poušti, kdy bez větších problémů a dostatku nábojů přemůžou přesilu nájezdníků v čele s velitelem alfou a z celého jeho squadu udělají naprosté pitomce. O to zvláštnější to činí fakt, že tito bojovníci před chvílí zlikvidovali armádní složky v celém městě a donutili je k ústupu a následně jim hrstka civilistů takhle zatopí.  Finále mi tedy pokazilo dojem natolik, že jsem byl nucen strhnout celou hvězdu. 59% ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

Navždy očista” , je v prvom rade - mimoriadne brutálnym a krutým snímkom, aký nemá v tejto sérii žiadnej obdoby, a to je vôbec úvodné varovanie pre každého jedného potenciálneho diváka, aby už bol skrátka dopredu informovaný, na čo sa má vlastne pripraviť... ? V podstate nás režisér absolútne  nešetrí, že si nikdy nemôžeme byť úplne ničím istí, a pritom tak trošku predsa tušíme, o čom by mal daný príbeh pojednávať, i keď zase na druhej strane sa ponúka i ďalšia alternatívna otázka: „Je možné, aby "Očista" pokračovala aj po uplynutí 12 hodinovej, už typicky stanovenej, časovej lehoty, keď na druhý deň ráno by všetci preživší snáď najradšej pozbierali všetky mŕtvoly z chodníkov a ciest, ktoré po sebe doslova zanechali samé potoky krvi, a opäť sa vrátili do starého normálu, že o rok sa znovu stretneme” ? Naše postavy sú v presne takomto rozpoložení, že sa nestačia diviť, ako sa situácia extrémne a neustále vyhrocuje, kde ani po dvanástich hodinách, zdá sa, nič nie je v naprostom poriadku, ba práve naopak, dianie potom bude oveľa brutálnejšie, ako sme boli doposiaľ zvyknutí... Záleží iba na tom, či príjmete takúto hru. Buď sa kráľovsky pobavíte, alebo budete pociťovať neuveriteľný odpor, kedy recenzent sa nachádza zhruba niekde v strede. Sledovanie filmu, vskutku najviac odporúčam pre jedincov s obzvlášť silnými žalúdkami, pretože aj mne robili niektoré typizované zábery veľké komplikácie, a to už je čo povedať (smiech) ! Jednoducho povedané, že tvorcovia si asi príliš nekládli servítky pred ústa. PS: Dosť ma desí myšlienka naplnenia scenáristovej mysle i do podoby reálneho sveta, najmä Ameriky, kde už pomaly hádam každý pako vlastní strelnú zbraň !? ()

luka4615 

všetky recenzie používateľa

I když je premisa tohoto snímku už povážlivě okoukaná, tak i přesto se tvůrcům díky užitým dějovým zákrutám podařilo více než dobře trefit do aktuálních nálad panujících v USA. Je tedy velká škoda, že tento aspekt nedokázali přetavit v nějaký nadprůměrný  zážitek, který by po nějakém čase nezapadl. Tak snad příště! ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa

Tequila je alkohol čo z muža spraví dogu, pri pohľade do zrkadla vidím Mira Nogu...Tequila je alkohol čo z mužov robí Rambov,iba ja som od tequily Skrúcaný...V priebehu filmu bez toho, aby som si pozrel kto je režisérom tohto projektu mi (ale aj asi každému) bolo jasné že režisérom bude mechikánec. V dnešnej dobe si človek na rasistické filmy v ktorých sú všetci belosi zlí viac menej zvykol. Aj na to že ženská hlavná hrdinka bola členkou amazoniek ktoré bojovali proti drogovým kartelom a preto je Mechiko v dnešnej dobe feminizmu takmer bez kartelov a v pohraničí so Štátmi nacistickými neexistujú žiadne drogové kartely. Alfasamec Juan Pablito Montojita v pohode skrotí koňa, lepšie ako Alexander Veľký, kým biely kovboj to nedokáže. Korunou všetkého je nepochybne fakt že amerikánci utekajú pred vraždením do mechíka. Mňa osobne veľmi naštvalo že sa v priebehu filmu neobjavil žiaden homosexuálny pár, ale (predsa len rok narodenia a krajina pôvodu režiséra) v silne katolíckom Mechiku by to bolo aj pre neho cez čiaru. Najlepším momentom filmu je rozhovor Dylana s Juanom v ťahači, ťe každý by sa mal starať o svoje a že zmiešanie kultúr je iba mokrým snom. Je to už piata Očista, veľa nového už priniesť nemohla, ale keď si spomeniem na seriál Akty X a ako Fox Mulder v niektorých epizódach spolupracoval či už s pôvodnými obyvateľmi Štátov nacistických alebo práve Mechikánmi je jasné že snaha o zbláženie a priblíženie rôznych kultúr sa dá natočiť podstatne lepšie ako tým že do filmu umiestníme bieleho muža s hákovým krížom cez pol tváre a na záver filmu dáme na celú obrazovku vlajku Mechika...za rasistický podtext jedna hviezdička dole filmu, ktorý je oprávnene na hranici 60% a spokojnosť že sme sa nakoniec s najväčším filmovým fanúšikom na film nešli do kina, ušetrili sme spolu približne 30 eur, aj keď nachos by sa k tomuto filmu náramne hodilo... ()

Galéria (32)

Zaujímavosti (4)

  • Severoamerické tržby byly 44,5 milionu dolarů, celosvětové pak 77 mil. (NIRO)
  • Dylan (Josh Lucas) a Juan (Tenoch Huerta) v čase 1:22:38 vyndávají lana z bedny a přehodí si je přes ramena. V čase 1:22:46 ale lana u sebe nemají, zatímco v čase 1:22:53 je opět mají. (mary800)
  • Náklady na výrobu byly přibližně 18 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Súvisiace novinky

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

Deváté Rychle a zběsile trhá rekordy

28.06.2021

Vin Diesel a jeho gang dorazili do amerických kin zhruba měsíc po čínské premiéře, a nutno říct, že tak učinili s velkou parádou. Okamžitě totiž stanovili nový pandemický rekord, kdy za první víkend… (viac)

Reklama

Reklama