Reklama

Reklama

Hříšní lidé města pražského

(seriál)
  • Veľká Británia The Sinful People of Prague
všetky plagáty
TV spot 2
Československo, (1968–1969), 10 h 25 min (Minutáž: 38–54 min)

Predloha:

Jiří Marek (poviedka)

Kamera:

Miloslav Harvan

Hrajú:

Jaroslav Marvan, Josef Bláha, Josef Vinklář, František Filipovský, Gustav Nezval, Helena Růžičková, Luba Skořepová, Jaroslav Mareš, Jaroslav Raušer (viac)
(ďalšie profesie)

Epizódy(13)

Obsahy(1)

Třináctidílný seriál kriminálních případů ze třicátých let 20. století podle povídek Jiřího Marka. Pražská "mordparta" policejního rady Vacátka bojuje s podsvětím. Ani ten nejrafinovanější zločinec nemá šanci uniknout dedukčním schopnostem inspektorů Mrázka (František Filipovský), Brůžka (Josef Bláha) a Boušeho (Josef Vinklář). Jejich práci si ze svého postu kriminálního rady hlídá Karel Vacátko (Jaroslav Marvan). Se stejným obsazením vznikly v letech 1970 - 71 čtyři celovečerní filmy - Pěnička a Paraplíčko, Partie krásného dragouna, Vražda v hotelu Excelsior a Smrt černého krále. V roce 1986 byl jako volné pokračování natočen seriál Panoptikum Města pražského. (mibara)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (11)

Hříšní lidé města pražského (1968) 

Absolútne dokonalá atmosféra starej Prahy a jej Genia loci. Možno najlepší kriminálny seriál, aký bol v našich končinách kedy natočený. Lenže rovnako, ako v každom seriály (aj v Colombovi), sú proste niektoré diely slabšie a niektoré zločiny menej zaujímavé. To je ale vec vkusu a úlohou tvorcov je zaujať čo najväčší počet televíznych divákov, takže to nepovažujem vlastne ani za zápor. Seriál sa nevyhýba humoru, čo jeho výrazné plus a najpádnejší dôvod, prečo je neopozerateľný. ()

Lady Macbeth z Vinohradov (1968) (E03) 

Je úplne jedno, či prípad, za ktorým stojí rafinovaná ženská, rieši jeden chlap alebo celý zástup vyšetrovateľov, pretože ako všetci vieme, do ženskej hlavy máme vstup zakázaný. Ten Fialovej neprítomný, respektíve neuveriteľne prešibaný pohľad ma kedysi ešte nejakú dobu strašil... ()

Odtlačky prstov (1968) (E04) 

Osobne by som dal tejto epizóde podtitul vzbura selského rozumu proti tomu akademickému. Len bohužiaľ vedu neodrbeš, ani keď si prefíkaný pražský kasár. Scéna hádky na akademickej pôde je legendárna a jedna z najvtipnejších v celom seriáli. Spolu s lázeňskou časťou vrchol Hříšních lidí. ()

Čierne rukavice (1968) (E05) 

Nie každý vrah má jednoducho vystopovateľné motívy a nie každá mŕtvola, ktorú musíte riešiť, sa nachádza vo vašom rajóne. Partička vyšetrovateľov má tentokrát obzvlášť zťaženú úlohu, vyžadujúcu mravenčiu prácu. Lenže ono to chce iba trochu viac logickejšie popremýšľať a riešenie je hneď na svete. Hlavne treba mať na mysli, že četníci na dedine nič vlastnou hlavou nevymyslia. Netreba im to zrovna dávať najavo, ale skôr s nimi decentne spolupracovať. ()

Prípad nepárnej črievice (1969) (E06) 

Marvanov prehovor o podstate náhody a jej úlohy v našich životoch patrí k vrcholom seriálu. Samotný prípad však až tak zaujímavý nie je, vyšetrovanie totiž nie je nijak zvlášť napínavé a to moralizovanie dnes pôsobí mierne smiešne. Smiešne však nie je vykreslenie vtedajšej nóbl spoločnosti, o čo Marekovi a Sequensovi išlo zrejme predovšetkým. ()

Lodný uzol (1969) (E07) 

Rada Vacátko má na niektoré záležitosti príliš dobré srdce, aj keď sa tvári ako veľký, sebavedomý šéf. To keď sú podozriví mladiství, tak vtedy prestáva všetka sranda a zábava z vyšetrovania. Ako sme už v seriáli raz počuli, tak náhoda, to je vskutku neobyčajná vec a tu sa to znova iba potvrdí. Bouše vynadá synovi, že sa zaujíma o skauting, čo by robil dnes, keby mu našiel trávu, si nechcem ani predstaviť. ()

Telegram z Neapolu (1969) (E08) 

Keďže sa pre zmenu nejedná o mord, k slovu môže prísť aj nejaký ten humor. Humor veľmi decentný a inteligentný. Epizóda, ktorá občas prekvapí nečakaným zvratom, z ktorého sú mimo aj páni okolo radu Vacátka. Všetkých zúčastnených okrem kriminalistov by sme mohli nazvať tragikomickými postavami, ale ani zločincov, ani obete vám nebude ľúto. ()

Turecké náušnice (1969) (E09) 

Asi nebudem jediný, kto považuje túto epizódu v celom seriáli za najvydarenejšiu. A nie je to iba zásluhou prekvapivej pointy. Dnes by napadla už asi každého pozorného diváka počas sledovania, ale v tom jej pôsobivosť netkvie. Ja by som v nej možno skúsil hľadať aj nejaký ten sociálny podtext. Doporučujem sledovať v saune, alebo aspoň z horúcej vane. ()

Smrť Kapra (1969) (E10) 

Česká kinematografia bola kedysi okrem novej vlny aj kinematografiou bláznivých komédií a bola by v tom živá mŕtvola, ak by niekoho nenapadlo nakrútiť jeden celý diel inak vážneho seriálu s komediálnymi prvkami čisto v tomto subžánri. Vznikla tak dokonalá komédia s našimi špičkovými hercami/komikmi a je to vtipné od začiatku o konca. Z Kaprovej smrti by mohol mať radosť aj samotný Buster Keaton. ()

Hra (1969) (E11) 

Keď sa pán Mrázek do niečoho zakusne, stáva sa z neho povestná osina v zadku a nechceli by ste ho zažiť s nejakou čiernou škvrnou na vašom svedomí, ak by ju chcel odhaliť. Jedna z najintenzívnejších a najdepresívnejších častí, smerujúca navyše k pointe dávajúcej temnej atmosfére korunu. Mrázek mi tu tak trochu pripomína Columba, respektíve Columbo mi pripomína Mrázka, aby som bol korektný v dodržiavaní časového sledu. ()

Svedomie (1969) (E13) 

Urobiť posledný diel takýto depresívny, aby po celom seriáli ostalo memento, že zločin je vždy zlo, aj keď sa niekedy na vec pozeráme z humornej stránky, bolo múdre rozhodnutie. Len stále sa nemôžem zmieriť s chovaním policistov, kedy k nim vstúpi táto nešťastná osoba. Nejako mi tá arogancia k nim nepasuje. ()

Reklama

Reklama