Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film odráža psychózu násilia a teroru, ktorá ovláda americkú spoločnosť od čias atentátu na prezidenta Kennedyho. Vo fiktívnom, ale nie nepravdepodobnom príbehu sa novinár Joe Frady stane svedkom zavraždenia jedného senátora. Keď sa ostatní svedkovia atentátu stávajú obeťami podozrivých náhod, Frady si uvedomí, že aj on je v nebezpečenstve. Rozhodne sa konať na vlastnú päsť, lebo oprávnene nedôveruje policajnému aparátu. (Film a divadlo)

(viac)

Recenzie (80)

ripo 

všetky recenzie používateľa

Pohľad spoločnosti Parallax, je klasickým politickým thrillerom, odhaľujúcim sprisahania, ktoré vedú až na najvyššie miesta ( ako v neskorších rokoch zobrazovali niektoré filmy, nakrútené v 80. a 90. rokoch minulého storočia).Chcelo by to len v závere trošku zrýchliť dej a pritvrdiť záhadno. S nostalgickou slzou, čo mi vytryskla z oka som si pripomenul, že do lietadla sa dalo naskočiť na poslednú chvíľu a po 20 minútach za vami prišla letuška, aby sa spýtala, či si chcete kúpiť spiatočný, alebo len jednosmerný lístok .... Ďalším nostalgickým pohľadom boli zábery na cestujúcich v lietadle, ktorí fajčili ostošesť .... Huh, to boli časy ...))) ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Politický triler so zaujímavou zápletkou, ktorá však v polke trochu stráca dych, ale (aj keď predvídateľný) koniec to znova posúva na vyššiu koľaj. S detailami sa snímok nepiplá, čo je trochu na škodu. Zaujímavé, že mi sedeli všetky vedľajšie role, len nie tá hlavná :) a kinovsuvka vo filme mohla byť o dosť kratšia. Naopak, hudba je kvalitka. Hodnotenie: 70% ()

Reklama

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

Sedmdesátky politickým konspiračním thrillerům přály a tento patří k těm vůbec z nejpovedenějších (aspoň co se zámořské produkce týče); jakkoli je dnes již neprávem poněkud pozapomenutý. Přitom má oproti mnohým jiným výhodu v přímočarém tahu na branku s nejednou výtečnou akční pasáží, rozháraném zarputilém hrdinovi jdoucímu proti všem, nádherném nasnímání, cynickém závěru (který, pravda, mohl jít ještě o krok dál; přeci jen on byl jak na lodi, tak na palubě letadla, že...) a přesvědčivé paranoidní atmosféře "věřit se nedá a nesmí nikomu", která by měla být jedním ze základních kamenů všech filmů tohoto subžánru. A přitom na ní tolik z nich zapomíná. ()

bouncer 

všetky recenzie používateľa

Slušný thriller narážející na americkou "zálibu" v atentátech na vysoké politiky. AJ Pakula je zárukou skvělé režie a nejinak je tomu i v tomto snímku. Líbí se mi hlavní myšlenka, pointa okolo společnosti, která hledá potencionální atentátníky přes docela běžný dotázník. Přes nesporné kvality si však myslím, že náš divák nemůže ocenit námět jako američan. V našich luzích a hájích snad nikdy nebyl spáchán atentát na politika či dokonce prezidenta a v Americe mají tolik zavražděných vysoce postavených osob, od JFK počínaje... ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Najväčší nedostatok je podľa mňa strih,ktorý hlavného predstaviteľa najprv ukáže vo veľkom nebezpečenstve,potom urobí rázny strih a postava sa vracia domov,akoby sa nič nestalo,to mi často bilo do očí,lebo je to tu pomerne často,to by som nazval ako mačka s deviatimi životmi,Joe Frady(bravúrny Warren Beatty) ma len jeden život,ktorý by mu s radosťou jedná milá spoločnosť odobrala,potom ako na začiatku je spáchaný atentát na senátora,pri ktorom sú klasickí svedkovia,ktorých postupne likvidujú domýšľavými spôsobmi až ostáva jeden čierny neoblomný kôň,ktorého sa snažia,čo im sily stačia,ale ako to s ním dopadne nebudem prezrádzať... Tu je zárukou spracovania najprv rejža Pakula,ktorý po celý čas kládol veľa otázok,ale spravodlivosť je tu kontroverzná,videl som od neho napríklad vynikajúcu žánrovku Všetci prezidentovi muži,ktorá je ale oveľa lepšie prepracovaná,a tak Parallax je stále ešte o dozvukoch z atentátoch za posledné roky,ktoré ťažia nielen filmárov,ale i obyčajných obyvateľov,kde jeden z nich,t.j postava Frady,ktorý by rád zistil pravdu... Okrem Pakulu a Beattyho ešte spomeniem kameru Gordona Willisa(The Godfather),ktorá sníma tak,že z diaľky to ponúka nebezpečné predstavenie. ()

Galéria (46)

Zaujímavosti (8)

  • Snímok sa tri roky po premiére objavil v pôvodnom znení i v československých kinách. Televízia s jeho uvedením čakala ďalších dlhých desať rokov. (classic)
  • Beatty mal i ďalšie zmluvné záväzky, preto bolo zúfalo málo času. Naviac v tej dobe prebiehala stávka filmových autorov, takže Pakula angažoval Davida Gilera a s ním pracoval na dotváraní a zmenách vo scenári. Preto sa na režijnú stoličku občas posadil sám Beatty a režíroval niekoľko scén, ale do titulkov sa nedostal. (classic)

Reklama

Reklama