Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nenápadný vzpěrač emigruje, překoná nepřízeň osudu a dotáhne to až na olympiádu. Biografický film o Naimu Süleymanoğluovi a jeho úsilí o lepší život pro všechny okolo. (Netflix)

Recenzie (20)

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

Je to miestami dosť patetické, až príliš sa tlačí na citovú strunu, ale inak je to výborne spravený životopisný film o o Naimovi Süleymanoğluovi (z bulharského donútenia Naum Šalamov), najlepšom vzpieračovi všetkých čias, Je až neuveriteľné, čím si v živote prešiel. O utláčaní Turkov v Bulharsku v druhej polovici 80. rokov som nemal ani potuchy, je to pre mňa dosť prekvapujúce. Paradoxne sa zrovna Turci mohli aspoň chvíľu prezentovať ako tí utláčaní, čo je trochu úsmevné a dosť to zaváňa tureckou propagandou (treba nejako prekryť historické hriechy). Pobavila ma výborná scéna s Američanmi ponúkajúcimi americký sen, ktorí sa tvárili ako páni sveta a mysleli si, že si môžu kúpiť kohokoľvek. Aké výstižné. ()

*CARNIFEX* 

všetky recenzie používateľa

V závere klasická, citová vydieračka, vo svojom jadre prezentuje hlbokú myšlienku, ktorá v danom období, ani z ďaleka nebola jasnou záležitosťou. Šport, politika, idú ruka v ruke či chceme, alebo nie. Vydarený film .. ()

misterz 

všetky recenzie používateľa

Prekvapivo zaujímavý motivačný príbeh športovca, ktorý nebol len špičkový vzpierač, ale zachoval si aj svoju ľudskú stránku. A to je vzhľadom na to, čo dosiahol, ešte cennejšie. Záver síce bol trochu citová vydieračka, ale keďže to bolo podľa skutočnej udalosti, tak prečo nie. Zase na druhú stranu ktohovie čo je na tom pravda a čo nie. Ale nemám dôvod pochybovať. Veľmi pekný životopisný príbeh. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Naim Suleymanoglu, trojnásobný olympijský víťaz a sedemnásobný majster sveta vo vzpieraní a jeho životný príbeh, ktorý sa už skončil. Aj kvôli tomu tento film vlastne vznikol. Ukazuje sa jeho športový rast od detstva, nezabúda sa ani na sprievodné politické udalosti. Podoba herca s originálom - sú takmer na nerozoznanie. Vynikajúca sprievodná hudba, no keďže to nie je môj obľúbený šport a navyše sa tu rieší údajná diskriminácia Turkov v Bulharsku, nechávam to na priemere. ()

Jirka_Šč 

všetky recenzie používateľa

Maximum, protože mě to nadchlo, bylo to o událostech, které jsem neznal a sportovci, kterého jsem neregistroval (což bylo možná dobře, protože jsem k filmu přistoupil z čistou hlavou a mohl si okousávat nehty). K Turecku jsem spíš kritický, vzpírání mě jako sport vůbec nezajímá, přesto jsem ale nedokázal necítit respekt. ()

TheEvilTwin 

všetky recenzie používateľa

Za mě velmi nadhodnocený film, který určitě velkému procentu lidí nesedne. Od začátku jsem byl skeptický kvůli nikterak zkušeným tvůrcům, hercům a stejně tak turecké tvorbě, která se nejspíš neřadí k té lepší. A po pár minutách se všechny body začaly naplňovat. Turecký dabing nepůsobí dobře, film pojednává více o celém tehdejším turecko-bulharském konfliktu, který jde úplně mimo mě a nebaví mě, herecky je to podprůměrné a to, že příběh může být scénáristicky či emocionálně silný za mě film rozhodně nezachrání. Nedal jsem to ani do konce, stopáž 150 minut je přestřel a ačkoliv věřím, že se najdou fanoušci, kterým se film bude líbit, za mě je to ztráta času pro hodně vytříbenou skupinu lidí, která je ochotna přetrpět turecký filmový zážitek, jen aby dostala zajímavý příběh olympijského sportovce. ()

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Vynikajúce! Keď som na tento film narazil, tak som myslel, že ide len o ďalšiu klasickú športovú drámu o talentovanom športovcovi s bežnou schémou o chlapcovi z chudobného prostredia, ktorý sa dostal na výslnie športovej slávy. Čiastočne som mal v podstate pravdu, ale tento film o legende menom Naim Süleymanoğlu bol pre mňa absolútne famózny a rozhodne by som ho zaradil medzi TOP filmy roku 2019! Životný príbeh Naima pochádzajúceho z bulharsko-tureckého pohraničia je skutočne neuveriteľný, a predsa - takýto príbeh napísal samotný život (hoci niektoré veci boli vo filme prehnané a zdramatizované - hlavne čo sa týka tej austrálskej kapitoly). Každopádne, film ktorý by si mal pozrieť každý obhajca totalitných režimov, hoci takým oči neotvorí zrejme fakt nič. O tom, čo sa dialo v polovici 80tych rokov pod taktovkou Žirkova a komunistickej vlády som doteraz moc nevedel, ale toto bola fakt silná káva! Naim je hrdina, a vďaka jeho vzpieračským úspechom sa celý svet dozvedel o perzekúciach hnusného komunizmu. Filmové spracovanie malo skvelý spád, dramatizáciu, aj všetko čo k tomu patrí, takže 5* úplne zaslúžene. P.S. Trochu ma prekvapilo, že Naim sa stal neskôr prívržencom náckov z MHP, s čím sa určite nestotožňujem, ale za to ostatné si zaslúži určite obdiv. ()

BarryLyndon 

všetky recenzie používateľa

Hodně kvalitní sportovní film na pozadí emigrace a výbušných Turecko - Bulharských vztahů. Musím ocenit přípravu hlavního herce, který má opravdu vzpěračskou postavu, ne žádný rychlosteroid ala Hollywood. Hlavně má ale nádhernou vzpěračskou techniku. Já to ani ne amatérsky zkoušel a nad hlavu jsem dostal 100 kilo, borec váží 60 kilo a zvednul 180, nechápu Co pochválit nemůžu je jednostranné vykreslení konfliktu, tohle je fakt místy nacionalistická propaganda. Neskutečný, že si tohle k sobě Netflix pustí, hlavně že se píšou u Severu proti Jihu komentáře. Obrovská škoda toho národního tónu. To je fakt level Leni Riefenstahlová a je to škoda, jinak je film moc fajn. 8/10 a kéž by aspoň vzdáleně tohle u nás někdo natočil o Čáslavské nebo hokejistech z padesátek ()

brumbrum 

všetky recenzie používateľa

Veľmi dobrý film. Silný osud, nepopreteľné fakty. A áno, že národ rád natočí film o svojom národnom hrdinovi: NO A ČO?! Koľko somárov sa tu rozčuľuje, že "Erdoganovi na objednávku" a "propaganda": a tí istí somári počúrajú a poblijú svoje mesto, keď ich národ strelí ďalší zbytočný gól. Na všetko sa dnes povie "propaganda", čo nie je plné sexu a uchyláren. Film o športovcovi, ktorý v podstate položil život za svoj národ, aby ho bolo počuť. 4* v pohode, nenechajte sa odradiť ()

dalziel 

všetky recenzie používateľa

Turecká propaganda v štýle mexickej telenovely.Príbeh Naima Sulejmanova/Süleymanoğlu-a je mi dôverne známi,ale tento Erdoganov politický pátos na objednávku je skrátka na šabľu.Nie však tureckú. Turci nemajú právo žiadať čo i len slzu súcitu.Po ich sústavnom dobíjaní balkánu a europy a nakoniec po Genocíde Arménov.Turci narobili v histórii viac zlla a utrpenia než NacistI.End. ()

celticek 

všetky recenzie používateľa

Velmi přeceňovaný film. Zbytečně dlouhé. Defacto by se to v pohodě vlezlo do 90 minut. Normálně bych tomu dal klasicky 3 hvězdy, protože úplný propadák to není, ale hrozně mi vadila očividná turecká propaganda. Chudáčci Turkové a současný diktátor Erdogan. Film na politickou objednávku. Sportovní výkony samozřejmě nezpochybnitelné. ()

marek29 

všetky recenzie používateľa

Netflix, životopisný, podle SKUTEČNÉ události.. O politickém útlaku komunistického režimu v Bulharsku, o národní identitě a touze po normálnosti, o vítězství dobra nad zlem, svobody nad útlakem.. Pusť si to a nečum do ČSFD. Zdar! ()

Katka1811222 

všetky recenzie používateľa

Na začiatok: Myšlienka filmu je rovnaká ako tú, ktorú vznášal samotný Naim Süleymanoğlu. Môžeme tak vrdiť, že to je najväčšia úcta akú mohli tvorcovia filmu urobiť. Na druhú stranu je to dôvod prečo podotknúť pár nedostatkov. Vzhľadom k tomu, že bol Naim vydený ako národný hrdina sa podobne mystifikuje aj v rámci tohto filmu. Tento film naznačuje športovcove úmrtie ako najväčšiu obetu. Bohužiaľ, Naim nezomrel iba z dôvodu zdvíhania ťažkej váhy, ale veľkú váhu mal aj alkohol a hlavne fajčenie. Svätý hrdina nebol až tak svätý s tromi nemanželskými deťmi a častou zábavou v kluboch. Nesnažím sa uraziť túto veľmi dôležitú postavu pre turecký národ. Skôr je mojou snahou poukázať, ako film dobrovoľne opravuje a „vylepšuje“ veci. Ide teda viac o film, ktorý vzdáva poctu životnému cieľu tohto športovca (skvelé pre tureckého diváka a jeho národné cítenie) ako „intímne“ predstavenie ho – a to i pre širšie publikum.  To ma privádza k druhej veci. Pre sčítaného diváka je tento film oveľa významnejší ako pre západného diváka – pre ktorého film nebol zjavne určený (pre Česko a Slovensko je prijateľnejší pretože komunistický režim je nám známy).  Nakoniec sa zmienim o scéne američana, ktorý sa ho snaží zlákať peniazmi. Ide o absurdnú scénu, ktorá zhadzuje snímku a skôr pripomína známe turecké skvosty pri ktorých sa obyčajným divákom zastavuje rozum.  Film sa skutočne snaží hrať na city ako priemerná televízna produkcia. Od nej má však navrch, nie len námetom, ale aj snahou podať „realistický obraz“. I keď vieme, že to tak úplne nie je. ()

solisoli 

všetky recenzie používateľa

Turecká národná dráma poukázať na večnú Turecko Bulharskú nenávisť. Veľmi pôsobivo natočený životopis Naima Suleymanoglu , skromného tigra, ktorý lámal vo svojej váhe rekordy, ako na bežiacom páse. Komunistické Bulharsko stratilo svoj idol, len pre svoju triednu blbosť, keď nezmyselne devastovalo identitu ľudí, proti ich slobodnej vôli. Aj o tom bol komunizmus. Teraz sa vie, kde to tým komunizmom dotiahli. Aj keď očividne jednostranné, ale dobre natočené a zahrané. ()

xxmurphyxx 

všetky recenzie používateľa

Tento nenápadný klenot som videl rok dozadu ale až teraz som sa konečne dostal k napísaniu recenzie. Prečo to tak trvalo? Po dopozeraní ma film totálne posadil na zadok, ani vo sne by ma nenapadlo aká kvalita to bude a v hlave som mal obrovský guláš superlatívov, ktoré som nedokázal zo seba dostať. Postupne prišli ďalšie a ďalšie filmy a recenziu som stále odkladal až do teraz. Hneď na úvod začnem jediným mínusom, ktorý sa mi rozležal až časom v hlave a to, že film je predsa len trošku jednostranne zameraný na útlak Turkov v komunistickom Bulharsku a tým pádom pôsobí o čosi viac propagandisticky a nacionalisticky ako by mal, hlavne vzhľadom na to, koľko toho majú Turci sami na rováši. Ale chápem, že film je určený primárne pre turecké publikum a patriť tam, tak plná paľba zaručená. Takže toto by sme mali a teraz k filmu ako takému. Sám za seba môžem čestne a na plnú hubu vyhlásiť, že sa po ságe Rocky a filme Warrior jedná o najlepší nazvime to športový film a jeden z najlepších filmov vôbec naprieč všetkými žánrami. Príbeh, aj keď trošku zdramatizovaný je tak dobre napísaný ako to len život sám dokáže. Vďaka kvalitnej réžii a fantastickým výkonom hercov je na to radosť pozerať. Obzvlášť musím do neba vychváliť oboch predstaviteľov Naima. Jeho detskú verziu zahral Deniz Ali Cankorur, ktorý si ma hneď získal svojou bezprostrednosťou a neustálim c-kaním, keď sa ho niekto niečo pýtal a jeho dospievajúcu zase Hayat Van Eck, pred ktorým sa musím naozaj hlboko ukloniť, lebo mimo to, že výzorovo Naimovi akoby z oka vypadol mal famóznu formu. Žiaden zavodnený anabolový panák ale tvrdou drinou ubitý bombardér s plným a kvalitným svalstvom a kvalitnou technikou. Toto rozhodne nebola za mesiac zbúchaná forma na anabole či sustanone aj keď mi je jasné, že čistý nie je žiaden vrcholový atlét Naima nevynímajúc a určite si do takejto formy niečím pomohol aj Hayat. Každopádne obdivuhodná forma aj podanie hereckého či dovolím si napísať pre určité scény športového výkonu. V pamäti mi ešte utkvel aj prvý Naimov tréner, ktorý ma hneď upútal svojou charizmou, očami, ktoré pôsobili prísne a dobrácky zároveň. Naozaj herci tu typovo boli vybratí na jednotku s hviezdičkou. Film má slušný spád, zo začiatku pekne navodená atmosféra doby minulej a bezstarostného detstva neskôr vystriedaná skrytou tvárou komunizmu ukončená veľkolepým finále. Musím priznať, že najmä pri dvoch scénach mi vždy nabehnú zimomriavky aj napriek tomu, že som si obe za ten rok popretáčal niekoľko desiatok krát. A nimi je už spomenuté finále na Olympiáde v Soule 1988 a tréningová pasáž maličkého Naima s jeho trénerom, kde najme pri ofukovaní mozoľov mám vždy až slzy v očiach. Nádhera. Som človek, ktorý roky trénoval so železom trojbojárskym štýlom s váhami o ktorých väčšina ľudí môže len snívať aj keď nikdy ma to nelákalo trénovať nie len pre môj dobrý pocit ale aj vrcholovo, no napriek tomu veľmi dobre viem koľko driny, odriekania, krvi, potu a bolesti stojí dostať sa tam, kde iní nie a nie to ešte na úplný vrchol ako Naim Süleymanoğlu. Obrovský rešpekt pred týmto človekom, ktorý ani na vrchole sveta nezabudol, kto je a odkiaľ je a svoje postavenie využil tým najlepším možným spôsobom. Na pomoc slabším a utláčaným. Toto je človek, ktorého treba dávať mladým za vzor a nie kdejaké instagramové prostitútky, či arogantných vypatlaných bláznov z oktagonu. Tento film je povinnosť pre každého, kto podľahol vôni železa, kriede na dlaniach ale myslím si, že dokáže očariť aj človeka, čo sa venuje inému športu, alebo si ho maximálne zahrá na Playstatione. Pretože tento film nie je len veľká pocta veľkému človeku ale aj úžasná motivácia pre každého, kto aspoň na chvíľu o sebe zapochyboval. Na záver už len jedna veta, ktorá vo filme zaznela a ostane so mnou navždy. Budeš ju dvíhať svojím srdcom a dušou. () (menej) (viac)

haack 

všetky recenzie používateľa

Příběh, který vás pohltí. Komunismus tu všichni tak nějak známe, ale je zajímavé a poučné ho vidět i z té bulharské stránky. Nenechte se zmást, je to víc, než "jen" sportovní film. Takhle se mají točit životopisné filmy. Bravo. 9/10 ()

dead.meat 

všetky recenzie používateľa

Krásný film o jednom z největších vzpěračů. Výborný casting, herec má gesta Naima nakoukané. I postavy ostatních byly celkem věrné (trenéra Abadžajeva, bulharských vzpěračů, bulharského trenéra, premiéra... Co bylo jednostranně podané je konflikt turecké menšiny v Bulharsku, kdy se po návratu do Turecka většina vrátila zpět. nicméně Naim prožil zajímavý život a tento film je důkazem že být šampion je i schopnost překonávat překážky, a klacky pod nohama, které osud na cestě životem nastavuje. ()

Reklama

Reklama