Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Horor
  • Dokumentárny
  • Akčný
  • Krimi

Recenzie (5 515)

plagát

Vopred vinní (1991) 

"(ne) Komouši v ohrození", alebo ako sa v dávnej minulosti úmyselne vyťahoval "neexistujúci strašiak" len preto, aby sa niekomu ulahodilo. Čo tam potom, že sa bez faktov či adekvátnych príčin zničia životy nevinných ľudí, "sloboda" chce predsa krv, a prakticky rovnako, ako terajšie zoskupenie okolo progresívcov z liberálnych kruhov. Tí čo radi námetovo politické počiny, pričom sú z opačného brehu, prípadne radi "krok za krokom" balansujú na lane medzi (ešte "akože" stojacimi) "dvojičkami", tak presne tých bude miestami možno aj napínať. Naopak, dementi, ktorí cez stromy nevidia les, budú 3/4 filmu onanovať, aby následne zistili, že sa z konečného hľadiska erekcie aj tak nikdy nedočkajú. No a Ja verím, že presne takým istým spôsobom dopadne aj terajšia (ne)"tolerantná" háveď okolo Vášáryovej, pre ktorú iný názor je len štartovacím signálom na vykopávanie zákopov. Veľmi slušný, tématicky pomerne aktuálny snímok.

plagát

Pevnosť Apačov v Bronxe (1981) 

"Nová metla dobre metie", alebo ako novo dosadený, premotivovaný "pán veľkomožný", vyvolal vzburu v uliciach len preto, aby všetkým ukázal, že v skutočnosti sprostejší, ako všetci ostatní. Samotný námet ma neskutočne iritoval. Ale ono je to prakticky jeho zámerom a zato si zaslúži palec nahor. V poslednej tretine sa dej ako taký začne uberať tak trochu iným smerom. Film začne poukazovať na iné faktory, ktoré ničia ľudské životy, pričom sa to nemusí stať iba byť cudzím ľuďom, ale najmä tým, ktorí sú nám ďaleko bližší. Teší ma taktiež fakt, že sa samotný snímok prakticky vyhol pasážam či scénam "mimo realitu", ktoré by ho vyslovene zbytočne degradovali. Som milo prekvapený a tak tunajšie hodnotenie okolo 80% vnímam ako veľmi objektívne. Medzi štyri-5.

plagát

Maratónec (1976) 

Ak sa ma raz niekto v živote spýta: "Je to bezpečné?", tak mu jednu vyjebem. Od detstva je môj vzťah so zubárom na bode mrazu. Ja tam nechcem ísť, on ma tam nechce, no proste "vzťahová idylka". Prečo sa tento snímok volá "Maratónec" divákovi v jednej chvíli veľmi rýchlo docvakne, pričom človeku je toho, čo sa ho snaží dolapiť priam ľúto. Pri týchto starších snímkoch mám vždy najviac obavy z "nereálnosti" deja, respektíve správania postáv. Tento film je však ďaleko viac o príbehu, ktorý treba veľmi pozorne sledovať, lebo akonáhle stratíte niť, tá ihla v kope sena je definitívne stratená. Odbočiek je tu totiž miestami trochu viac ako "z kruháča", a preto treba pozorne sledovať "značky".

plagát

Neľútostný súboj (1975) 

Lino Ventura je borec, pričom väčšinu filmov ťahá svoju charizmou. A to obzvlášť také, čo sa po režijnej stránke nedokázali vyhnúť menej inteligentným pasážam. Rovnako ako tento. No a keď sa to na mňa od úvodu valí z každej strany, ťažko sa ho Ja donútim sledovať až do samotného záveru.

plagát

Podozrivý (1987) 

Jeden z najlepších filmov s Neesonom, no paradoxom je, že sa v ňom vôbec netlčie, respektíve ani len nerozpráva. Scenár ako taký je výborný, pričom solídne vysoko drží latku taktiež samotná Cher, čo som teda Ja osobne naozaj nečakal. Na 89’ rok jedna z tých lepších fajtovačiek zo súdnej siene, nie nejaká pecka, z ktorej by divák odpadával, no aj vzhľadom nato, že divák prakticky do konca filmu netuší kto je vrah, ide o jeden z tých lepších krimi filmov. Ľahší nadpriemer. Zaslúžené 4.

plagát

Podozrivý (2018) 

Od 70 minúty sa z toho stáva z pohľadu správania postáv absurdná záležitosť. Do vtedy sa dá tomuto počinu tolerovať kadečo, potom to už balancuje na tenkej hrane medzi "vypnutím" a "vypnutím". Našiel som odvahu, zaťal sa a povedal si, že dám tomu ešte šancu, keď som toľko vydržal, veď toto sa mi pravidelne stáva aj u zubára. Vo výsledku však musím skonštatovať, že skúsenosť u zubára, je hádam aj menej bolestivou záležitosťou. Toto je totiž dosť podpriemerná skúsenosť. Ako keď Vám robia "slepák" v Bojniciach na vrátnici.

plagát

Detektiv Marlowe (2022) 

Neeson by bol možno ďaleko lepší Maigret ako Marlow, no je to samozrejme uhol pohľadu. Keď ho ale mohol hrať Atkinson, tak Neeson ho môže teda na 100%. Samotný prípad je tragický nezaujímavý, priebehom vyšetrovania nijak pútavo podaný. To, že si niekto oblečie kabát zo 40 rokov a sem tam sa tam objaví nejaké dobové vozidlo, ešte neznamená že samotnému snímku vnúti "dušu doby". Toto neobstojí ani ako noir kriminálka, nie to ešte mysteriózny thriller. Človek nato čúmí a prakticky ani nevie o čom to je. Absolútne nebavilo.

plagát

Temné sprisahanie (2022) 

Nepodarená replika “Bourna”, akurát že ten v tomto prípade otrčí kopytá takmer na začiatku. Bože tie bitky v podobe Neesna pôsobia tak trápne, že už si Ja sám pred sebou začínam pripadať ako Ip Man. Fakt nebavilo, lebo celkovo tento snímok pôsobí tak nejak lacno. A to nie len z pohľadu hereckého obsadenia, ale aj scenáru ako takého. A to mám konšpiračné teórie rád, pričom na tejto konkrétnej môže byť ďaleko viac pravdy, ako sa možno niekto domnieva. Trapárna.

plagát

Pre balík prachov (2020) 

Ťa môže aj jebnúť! Tak zavoláš na žandáreň aby si sa k niečomu priznal, a oni prídu za tri dni. Toto by na Slovensku "Ex-OFFO" živote neprešlo. No a samozrejme, "za všetkým hľadaj ženu". To už je taká klasika, akurát, že v mojom živote to akosik neplatí :) No zas na druhú stranu, kto by ma chcel, že? :D Možno "Bebjak" :D No ale poďme od sarkasticko-primitívnych poznámok k samotnému filmu. Po rozohraní tejto hlúpo-naivnej hry, som bol plný očakávania, akým smerom sa bude samotný dej uberať. No a miestami sa človek nestíhal diviť, čo scenáristov všetko napadlo, aby prekročili akúsi pomyslenú čiaru tolerancie. Každopádne, Ja sa normálne premôžem a dám tretiu, lebo Neeson, lebo som ani na sekundu nemusel použiť rozum a presto všetko snímok nie len že zaujal, ale aj dokázal udržať moju pozornosť. A to je už dnes vzácne.

plagát

Mrazivá pasca (2021) 

Môže mať človek toho Neesona rád koľko chce, no on akoby naprotiveň účinkuje už len vo filmoch, ktoré sú po všetkých stránkach tak žalostne duševno-mentálne chudobné, že prakticky už ani človek nevie, či sa má smiať, alebo plakať :) Ale ako voľba na večer, keď chcete po náročnom dni vypnúť, nechce sa Vám premýšľať, pričom sa len chcete nechať unášať faktom, že sa tam niečo občas hýbe a občas niekto niečo povie - nie zlá voľba. No a bol tam sneh a ľad, čo aspoň podvedome pri tých horúčavách vonku trochu pomáha. Videl som aj horšie filmy. Toto je taký priemer na hrane. Ani sám neviem čo s tým, či dva, alebo tri.