Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

David Merrill (Robert DeNiro) stále nemôže uveriť tomu, že jeho činnosť a život sa stal otázkou a témou rokovania Výboru pre neamerickú činnosť. Sme v päťdesiatych rokoch a David, filmový režisér, sa práve vrátil z náročnej cesty z Francúzska. Naviac David odmieta pristúpiť na paranoidnú hru výboru, čo má za následok fatálne reštrikcie v jeho profesijných možnostiach. Jeho úpadok ho takmer zlomil, ale David aj vo svojom najzlomenejšom vnútri nikdy na vyššie princípy nezabudol... (STV)

(viac)

Recenzie (30)

D.Moore 

všetky recenzie používateľa

Méně známý De Nirův film (podívejte se, jaké skvosty na přelomu osmdesátých a devadesátých let natočil, a bude vám jasné, že něco prostě muselo ze světla poodstoupit), ale stále velmi dobrý film, který byl v době vzniku podle všeho mnohem důležitější než dnes. Kdyby šla atmosféra strachu více do hloubky, bylo by to ještě lepší, ale ani tak se rozhodně nejedná o ztracený čas, protože výkon Roberta De Nira je bezchybný a finále v soudní síni strhující. ()

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

Trestuhodne zabudnutý počin nielen u nás, ale aj vo svojej domovskej krajine. Dosť na pováženie berúc do úvahy, že v hl. rolách sú De Niro & Bening a sám Marty Scorsese tu má normálnu dialógovú postavu, nie nejaké jednovetové cameo. Rež. debut Irwina Winklera je príbehom o jednej etape pokrytectva Ameriky, rozumej o mccarthizme. Reflektuje turbulentné dianie v Hollywoode na začiatku 50. rokov a vykresľuje, ako rapídne rýchlo a prudko sa niekoho život zmenil po ocitnutí sa na tzv. čiernej listine. Snímka má vysoké produkčné hodnoty, perfektnú scénografiu a ešte lepšiu atmosféru; z prvej hodiny priam sálal film noir (pocitovo, vizuálne, nie obsahovo) a je taktiež aj pekným mementom do čias vytvárania filmov skrz štúdiový systém, kedy bol režisér v lepšom prípade na druhej koľaji za producentom a/alebo hlavou štúdia (i keď roky tu trochu nesedia). A De Niro ťahá naozaj solídne, finálna scéna potvrdzuje a pritakáva aj saxofón počas záverečných titulkov. Dám opäť znova už čoskoro, naozaj zamrzí len relatívne nízke číslo miestnych hodnotení... ♪♫ (23.12.2021) (x) (28.9.2023) ♪♫ "This isn't some big-screen drama. Just think of yourself. Don't confuse it with one of your movies." ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Politické procesy s komunistami v Amerike čiastočne pripomínajú procesy s protikomunistickými silami u nás. Akurát ich neposielali do uránových baní, ale normálny život im znemožnili dostatočne, v tom si môžu ŠtB a FBI podať ruky. České a slovenské filmy o tomto období točené u nás po revolúcii mi pripadajú oveľa silnejšie a údernejšie. Aj napriek prítomnosti Roberta De Nira, ktorý je v obraze bez prestávky, je tento film pomerne nudný a iba niekoľko zaujímavých scén a silnejší záver ho vyťahujú aspoň do priemeru. –––– Oni tě zabijí, tati? To komunistům dělají. –––– Monogram mi nechce zaplatit, bojí se, že kina nebudou promítat film, který natočil komouš. ()

Pete 

všetky recenzie používateľa

Docela šílená nespravedlnost vládla 50.létům očividně všude po světě. USA to postihlo v menším měřítku, také tam nešlo úplně o holý život, jako u nás, přesto ten zběsilý hon na nepřátele režimu zničil dost nevinných lidí. A nejtěžší pak bylo se morálně nezlomit a nezaprodat. Předem vinni je tedy sice tématem nesmírně důležitý film pro paměť národa, méně nadšení už však vyvolává nijak výjimečné provedení. Každopádně je radost sledovat tradičně skvělého DeNira v nejlepší formě. ()

Riverin 

všetky recenzie používateľa

Už nejaký čas sa snažím prísť nato čo napísať k tomuto filmu ale akosi nič neprichádzalo. A to isté môžem povedať aj o Vopred vinní. Nemastný neslaný. De Niro zle hrať nedokáže a dokonca sa tu ukázal ako dobrý herec i Martin Scorsese ale keď má scenár a réžia diery tak nepomôžu ani herci a zaujímavá téma. A ešte by som mala výtky k výprave, ktorá mohla byť omnoho pestrejšia a vypracovanejšia. Záver znie: Ak nemáte nič lepšie na práci a máte radi De Nira tak smelo do toho:) ()

Galéria (20)

Zaujímavosti (10)

  • Ve filmu o černé listině v Hollywoodu, McCarthyismu a aktivitách Výboru pro neamerickou činnost hraje Martin Scorsese amerického filmaře jménem „Joe Lesser“, který odchází z Hollywoodu do Anglie, místo aby čelil HUAC vyšetřování. Fiktivní režisér, kterého hraje Scorsese, vychází z Josepha Loseyho. (Zetwenka)
  • Film byl zapsán a poté vybrán k promítání v soutěži na filmovém festivalu v Cannes v roce 1991. (Zetwenka)

Reklama

Reklama