Reklama

Reklama

Príbehy zo záhrobia

(seriál)
  • Česko Příběhy ze záhrobí (viac)
Horor / Fantasy / Komédia / Thriller / Poviedkový
USA, (1989–1996), 40 h 57 min (Minutáž: 20–39 min)

Tvorcovia:

Steven Dodd

Réžia:

Walter Hill, Robert Zemeckis, Richard Donner, Howard Deutch (viac)

Hrajú:

John Kassir, William Sadler, Marshall Bell, Larry Drake, Joe Pantoliano, Billy Zane, Richard Thomas, Lela Rochon, Tim Roth, Amanda Plummer, Timothy Dalton (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(93)

Obsahy(1)

Strážce krypty uvádí příběhy, ve kterých není nouze o černý humor a překvapivé pointy... Seriál se natáčel v letech 1989 - 1996 a vzniklo na 93 epizod. Drtivou většinu z nich produkovala pětice Richard Donner, Joel Silver, David Giler, Walter Hill a Robert Zemeckis. (5150)

Recenzie používateľa mm13 k tomuto seriálu (5)

And All Through the House (1989) (S01E02) 

Majstrovský kúsok. Jeden s najžiarivejších príkladov, že horor a komédia sa nijako nevylučujú... ani nepopierajú. Len to s nimi treba vedieť! A Zemeckis vedel, ba dokonca vedel tak, ako dodnes málokto, vlastne dnes ani on sám už veľmi nie. Tu sa však predviedol v celej šírke svojho talentu a stvoril jednu z najskvostnejších miniatúr na poli televíznej zábavy. Humor je tu o to príťažlivejší, o čo je černejší, o strach sa zase stará predovšetkým prítomnosť nevinnej detskej dušičky... ktorá v závere poslúži ako odrazový mostík pre jednu z najvtipnejších hlášok vôbec... a najmrazivejších zároveň. No, a takto nejako (hrôza-vtip-hrôza-vtip-hrôza...) sa to tu má po celý čas. Obe tieto polohy si diváka pohadzujú ako handrovú bábiku, a on, akokoľvek pred kolapsom (v dobrom), kričí "Ešte... ešte!" ...a keď ho tá húsenková dráha konečne vykopne zo sedačky, tak rozčapený v prachu ešte hodnú chvíľu vyplašene pozerá všetkými smermi a neprestáva sa nadšene usmievať... a než sa mu dych vráti do normálu, už sa tam zase, nadšený a prestrašený v rovnakej miere, vezie znova! Taká je to skrátka (bohovská) zábava. ()

Dig That Cat... He's Real Gone (1989) (S01E03) 

Nie je nad to, ocitnúť sa v moci Rozprávača, ktorý si vás obkrúti okolo prsta natoľko, že aj keď vám s jednoznačným máva rovno pred očami, nevšimnete si to... krása! ()

Správná předpověď (1990) (S02E01) 

Rozhadzujem sa tu s piatimi hviezdičkami pre túto sériu jedna radosť a teraz aby som hľadal šiestu. Dokonalosť sama, vo všetkých smeroch! Odrovnalo ma to, fakt omráčilo. Krása! (...a to po tomto výkone sa akože kam podel talent Demi Moore? Čo predvádza tu, je vrchol umenia. Pripomenula mi napríklad mladučkú Winonu Ryder v Jarmuschovej Noci na Zemi... ale ani tá to nemala také náročné, tam tá civilnosť prejavu bola prítomná aj u jej hereckej partnerky, aj v samotnej réžii. Tu to však okolo hlavnej postavy celé rotuje chvíľami až v groteskných odtieňoch, zatiaľ čo jej predstaviteľka si musí držať pôvodnú líniu a pôsobiť čo najprirodzenejšie, aby to potom vo finále vedelo nabrať tie správne grády... a ona to takto dala bez zaváhania. Neskutočné, konkrétne u tejto dámy vlastne doteraz nepredstaviteľné.) ()

Four-Sided Triangle (1990) (S02E09) 

Šikovné dievča, presná Arquetka! Na chvíľu oklamali ešte aj mňa, ako diváka. Mrazivé aj dusné, zároveň zábavné. No jeden zážitok... že Zážitok! ;-) ()

Television Terror (1990) (S02E16) 

Sprvoti som dal 4*, pretože mi to prišlo v porovnaní s doteraz videnými epizódami o čosi "obyčajnejšie". Skrátka sa to celé dalo akosi očakávať a jediná otázka, ktorú som si počas sledovania kládol, bola tá, či sa to stane "naozaj" alebo "akože". Lenže potom ma Apačov komentár upozornil na to, že ten (krajne nesympatický) predstaviteľ (krajne nesympatickej) hlavnej úlohy čiastočne parodoval samého seba... a to je už iná paráda, schopnosť sebairónie si ja obrovsky cením! Plus je to fakt jeden z prvých "found footage" filmov (ako pre zmenu spomína Willy Kufalt), resp. "found footage" z éry, kedy to nebolo také populárne (až už otravné) ako dnes. A tiež musím priznať, že úroveň strašenia (a toto musí uznať úplne každý bez výnimky!) tu dosahuje veľmi (ne)príjemné hodnoty. Takže nakoniec znova plných 5*. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (viac)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (viac)

Arnold Schwarzenegger naváže spolupráci s Netflixem

Arnold Schwarzenegger naváže spolupráci s Netflixem

20.05.2021

Arnold Schwarzenegger dlouhodobě patřil k hercům, kteří se účinkování v seriálové tvorbě téměř zcela vyhýbali. Časy se však zřejmě mění a nyní bývalý republikánský guvernér Kalifornie chystá svůj… (viac)

Reklama

Reklama