Reklama

Reklama

Sopranovci

(seriál)
  • Česko Rodina Sopránů (viac)
Trailer
USA, (1999–2007), 78 h 30 min (Minutáž: 43–72 min)

Tvorcovia:

David Chase

Hrajú:

James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Steven Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler, Jamie-Lynn Sigler (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(86)

Obsahy(1)

Jeden z najpopulárnejších seriálov vôbec nezískal päť Zlatých glóbusov len tak pre nič za nič. Zoznámte sa s Tonym Sopranom, priemerným biznismenom v najlepších rokoch. Aj s jeho poslušnou ženou a so synom, ktorý už zďaleka tak poslušný nie je. A tiež s psychiatričkou, ktorej Tony zveruje všetky svoje tajomstvá okrem jediného: že je šéfom mafie... (HBO Max)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (73)

Sopranovci (1999) 

Istý užívateľ spomínal, že sa dostáva stále hlbšie do rodiny Sopranovcov, ktorá mu postupom času nie je až taká cudzia. Pre mňa to platí snáď pre všetky postavy, ktoré hýbu dejom a aj niektoré vedľajšie. Štandardný seriál o mafii sa zaoberá zločinom a nezhodou bossov kvôli obchodu, v The Sopranos ide o zobrazenie túžob, psychického stavu a nezhôd vyvolaných povahou postáv, len tak akokeby mimochodom dosadených do prostredia podsvetia. Obchody, postupné rozširovanie moci, či zobrazenie denného chleba postáv nie sú dôležité, focus je zameraný na narušenia psychického stavu postáv alebo udalosti, ktoré to vyvolali. Finálne verdikty nad postavami nepredchádzajú starostlivo naplánované akcie, ale vtipné zhody okolností, pri ktorých sa divák vie zasmiať prirodzeným dialógom. Rozhovory postáv bývajú často okorenené popkultúrnymi odkazmi a priamou debatou aj o obľúbených filmoch postáv, čím svoju faunu tvorcovia podkresľujú a vytvárajú ešte reálnejší obraz existencie svojich hrdinov. Kto je kto v spoločenskom rebríčku je divákovi predložené vtedy, keď sa má dozvedieť o vnútorných potrebách niektorej z postáv, čiže v pravý čas, aby mu táto informácia mohla prísť zaujímavá a užitočná. Zrada sa nezisťuje búrlivým priamym odhalením, je našepkávaná v desivých snoch spôsobených tráviacimi problémami a necháva diváka rozlúštiť kód surrealizmu. Scenáristi nikoho nenechajú pochybovať, kto je hlavná postava – dávajú jej prevahu vo väčšine epizód série. Až po objasnené vzťahov s ňou môžu mať ostatné postavy vlastné dejové línie. Seriálový unikát, na ktorý sa nezabúda. Dosť bolo rečí, choďte si vychutnať pohľad na Tonyho užívajúceho si kačice v bazéne. Musím dodať, že kto seriál nepozerá v originále, akoby ho ani nevidel, lebo sa oberá o italoamerický slang, originálnu dikciu Jamesa Gandolfiniho, Tonyho Sirica či hlas Stevea Buscemiho, ktoré nemajú obdoby. S odstupom času vnímam The Sopranos ako asi najlepšie stvárnenie témy boja otcovskej úlohy a líderstva v práci aj v rodine s krízou stredného veku a hľadaním vlastnej identity. ()

Rodina (1999) (S01E01) 

Návod, ako spraviť kačice kultovými. ()

Legenda o Tennessee Moltisantim (1999) (S01E08) 

Komentár pod videom na youtube, ktorá zachytáva scénu z pekárne: Gino was so shaken by the incident he changed his name to Vito. ()

Boca (1999) (S01E09) 

Nové uhly kamery, ako aj čiastočné roztrasenie pohľadu diváka podporené scény podfarbujúcou hudbou priniesli svieži nádych po formálne príliš nevyčnievajúcich epizódach. Po obsahovej stránke je to riešenie morálnych konfliktov, budovanie čoraz väčšieho napätia medzi postavami, vyhýbanie sa vyhroteným situáciám striedané vtipnými scénami a kultovými dialógmi podporenými spoľahlivými hercami, čo dokáže priniesť prvotriedny zážitok. ()

Sen o Jeannie Cusamanové (1999) (S01E13) 

Jedna z najzábavnejších popráv mafiánskych filmov vďaka kultovým hláškam a premotivovaným a zároveň namrzeným poskokom, ktorí sa Vám nedovolia brutálnu smrť človeka vnímať inak ako s humorom. Záverečná epizóda ako inak, kvalitne, s dôrazom na popkultúru, čierny humor a pocity postáv uzatvára predošlý dej, ktorý bol pekne stupňovaný celú sériu a samozrejme, nechávava priestor aj pre budúci dej. "I can feel it itching me alredy!" ()

Neresuscitovat (2000) (S02E02) 

Zábavný mix zrady, sebahodnotenia, pochybností, obezity, rasového napätia príkazu DNR, vyrovnávaním sa so starobou, smrťou, nevraživosťou a novými pomermi v logickom príbehu s vtipnými aj akčnými a intenzívnymi scénami plnými hustej atmosféry, čo nechajú postavy rozhodovať tak, ako keby nevznikli z pera scenáristu, ale boli samostatnými, plnokrvnými postavami. Aj to sú The Sopranos. ()

Pápá (2000) (S02E03) 

Sebareflexia, problémy dospievania, podrývaná rodičovská autorita skutočnou pain in the ass Janice, ktorú tvorcovia naplno zobrazili až tu a nový živel v meste, Rich Aprile, presný opak svojho brata, síce zásadový, ale aj násilný, prchký a lipnúci na niekdajšom postavení. Epizóda opäť hodnotná svojimi postavami, ľahko plynúcim príbehom a uspokojivou formálnou stránkou. ()

Commendatori (2000) (S02E04) 

Úvodné scény musia potešiť každého filmového fanúšika Coppolu. Láskyplné spomínanie obľúbených scén z Godfatehra II. nevedia totiž vytvoriť iný, než hrejivý pocit, bez ohľadu na to, či máte film radi alebo ste ho videli. A o tom to je. Zraz dajme tomu, že filmových fanúšikov a nezáväzný pokec o popkultúre v The Sopranos robia neskutočný divácky zážitok a vytvárajú trvalé sympatie k postavám, ktoré inak vidíme ako násilnícke hovädá. V rovnakom duchu sa nesie aj dialóg medzi Tonym a Uncle Jr., so zameraním na povahu Talianov. Scéna s kradnutím auta a psom prekvapí prenikavým humorom. Niektorí členovia "rodiny" Sopranovcov sa dostávajú do Sicílie, ktorej impulzívna atmosféra prchkých nervákov je kontrastom ku celkom kľudným, zamerikanizovaným Talianom. Tony dostáva nový impulz a snaží sa jednať, Paulie by sa rád v cudzine počas dovolenky udomácnil, no nie všetko ide podľa jeho predstáv, doma sa šíria klebety a zrada je výraznejšia pre vonkajších pozorovateľov. Opäť zmes emócií, popkultúry, humoru a psychológie na pozadí činnosti mafie. Opäť výborne. ()

Velké holky nebrečí (2000) (S02E05) 

Art of War je skutočne kvalitná kniha. V epizóde sa rozoberá aj herectvo a čo mu dodáva tú pravú iskru. Nový člen skupiny sa musí predviesť a postará sa o kvalitnú akčnú scénu. Samozrejme, aj psychika starých známych je v bode programu a na jej posilnenie sa 2 postavy rozhodnú pre terapiu, ktorej dajú nový rozmer. Opäť kvalitný mix násilných, popkultúrnych, dramatických, aj myseľ povznášajúcich scén a vtipných hlášok. ()

Št'astný poutník (2000) (S02E06) 

Hra s vysokými stávkami dokáže v prípade nevhodného výsledku urobiť aj z priateľov nepriateľov. Najmä keď si začnete s newjerseyjskou mafiou reprezentovanou Tonym Sopranom. Gambling rozobratý okrajovo je presvedčivý, no nedosahuje vrchol filmu The Gambler s Jamesom Caanom. Epizóda však ukazuje všetko, na čo je divák v The Sopranos zvyknutý, t. j. kvalitné herecké výkony, zápas o moc, podceňovanie a snahu o rešpekt, riešenie psychologických problémov, aj humor a prchké riešenie problémov v napätých situáciách doručené v najvyššej možnej kvalite. ()

Štětka (2000) (S02E07) 

Filmový svet, filozofia prebratá od Camusa, neskutočná pohoda, rešpekt, hlášky a uvedomenie si hodnôt. Výchova opäť na prvom mieste, aj keď do sveta mafie na prvý pohľad nezapadá, vždy má svoj význam. ()

Kožené sako (2000) (S02E08) 

"Yo, Christopher, what‘s up?" Skvelú, nahláškovanú drámu zakončuje nemotorná scéna ako z filmu bratov Coenovcov, ktorá baví svojou nešikovnosťou, pričom má silný dramatický náboj a divákovi sa vryje hlboko do pamäti. ()

Odkud na věčnost? (2000) (S02E09) 

„3.00.“ Opäť surrealizmus, tentokrát však z iného súdka ako v prvej sérii. Epizóda rozoberie kolektívne cítenie, proroctvo, manželskú krízu založenú na nevere, ako aj temnú pomstu a náturu niektorých taliaskych prisťahovalcov spolu s názorom na mafiu. Postavy siahajú až na dno svojich psychických síl, niekedy to dobre kamuflujú a divák môže mať radosť z unikátne rozprávanej drámy. ()

Panoptikum (2000) (S02E13) 

Surrealizmus prostredníctvom nočných môr zamieša karty vo vzťahoch postáv a dôjde aj k finálnemu riešeniu zrady. V závere sú civilne zobrazené aktuálne biznisy klanu a vyzerá to tak, že všetky témy sú po tejto epizóde uzavreté. ()

Season 3 (2001) (S03) 

Séria pokračuje v nastavenej latke kvality z predošlých epizód a pridáva nové postavy, ktoré spolu so starými zamotávajú dej. Stretneme sa s Joeom Pantolianom v roli sebavedomého, impulzívneho, ale rešpektujúceho Ralpha Ciffareta, ktorý chce o priečku vyššie v zločineckom rebríčku a vedie s Tonym spory. Meadow si prechádza vzťahmi, napr. s Jackiem Aprilem, ktorý tu dostane viac priestoru ako v predošlej sérii. Mladý muž hľadajúci si svoje miesto by rád pokračoval v otcových šľapajach, a napriek v zásade dobrému charakteru si svojimi neuváženými rozhodnutiami v osobnom sfére a nepremyslene realizovanými ambíciami komplikuje život. Viac priestoru dostane aj Gigi, a objaví sa postava Patsyho Parisiho. Dočkáme sa aj femme fatale u Tonyho a ich búrlivého vzťahu, najviac pozornosti sa mu dostane v Amour Fou. Chistopher-Paulie survival je asi navtipnejšia epizóda The Sopranos vôbec. Carmela si redefinuje svoje manželstvo a rozhodne sa podrobiť určitým zásadám. Anthony Jr. sa v určitých veciach začne podobať na otca riešia sa aj jeho problémy. Dr. Melfi si prejde najstrašnejšou udalosťou doteraz a začne byť k Tonymu otvorenejšia. Interpretácia jej snu je rovnako zaujímavá. Vzťah Uncle Juniora so svojou starou známou sa v tjeto sérii asi nemal kam posunúť, tak ho tvorcovia rovno vynechali. The Sopranos nemôžem popísať bez náznakov spoilerov. Ďalšia séria plná ich obvyklých aj neobvyklých príhod s výrazným psychologickým dopadom sa uzatvára rozhodnejšími postavami, čo dospeli k vážnejším záverom. ()

Sousedé pana Rugerria (2001) (S03E01) 

Zmena optiky rozprávania nemusí byť prínosná. Najmä keď sú terajšie postavy, cez ktoré sa príbeh rozpráva, nudnejšie ako postavy, ktoré boli nositeľmi príbehu doteraz. Matt Servito sa síce snaží, ale najlepšie scény s ním sú jednoznačne tie s Tonym, keď je ním zosmiešňovaný. V priebehu epizódy si ich boj s (ešte) veternými mlynmi musí svojou tímovou prácou a snahou získať priaznivcov. Túto epizódu oživuje dejová línia Tonyho a jeho partie plná humoru a  rozoberaní definitívnych riešení, ako aj každodenný život rodiny Sopranovcov. V konečnom dôsledku ide o výbornú epizódu, tentokrát podanú skôr ako sondu do života postáv. ()

Praščaj Livuška (2001) (S03E02) 

Po rusky to znie ozaj lepšie, ako po anglicky. Pohreb u Sopranovcov je udalosťou plnou humoru, osobných drám plných hnevu alebo aj absurdity, čo nemá konca kraja. Taký bordel zažiť osobne nemusí byť prínosné, no divácky zážitok je to vynikajúci. ()

Zaměstnanec měsíce (2001) (S03E04) 

Klasická epizóda The Sopranos, ktorú naruší jedna z natragickejších udalostí celého seriálu. Opäť pútavý surrealizmus, výmena pozícií postáv a hranie v závere ešte posúvajú hranice kvality už tak skvelého seriálu. ()

Další párátko (2001) (S03E05) 

Burt Young nemohol dostať v The Sopranos kultovejšiu úlohu a vychutnal si ju plnými dúškami. Opäť ďalšia epizóda plná osobných drám, šialených náhod a Chekhov's guns rozvíjajúcich majstrovským spôsobom dej podporujúci prepracovanú psychológiu postáv. ()

Univerzita (2001) (S03E06) 

Meadowin vzťah pôsobí ľahko a hravo so správnym mladíckym cítením. Joe Pantoliano a jeho Ralph with bad tendencies zasa narobí bordel a zábavu citovaním Gladiátora. The Sopranos so všetkým, čo k tomu patrí. ()

Súvisiace novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (viac)

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (viac)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (viac)

Sylvester Stallone míří do televize

Sylvester Stallone míří do televize

07.12.2021

Herec Sylvester Stallone, jehož Rocky v roce 1976 vyhrál Oscara, a který má za sebou role v komiksových blockbusterech Strážci Galaxie Vol. 2 a Sebevražedný oddíl a čerstvě dotočil i čtvrté… (viac)

Reklama

Reklama