Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

Porp 

všetky recenzie používateľa

Super, na toto som čakal! Ruská kozmonautika sa má čím pochváliť, možno ani nie tak technikou, ako neskutočnou odvahou svojich kozmonautov, ktorí boli ochotní riskovať život aj s vedomím, že sa nemusia vrátiť. Krásne to ilustruje Leonovova reč tesne pred štartom rakety, keď im Koroljov oznámi, že nemusia nikam letieť pokiaľ sami nechcú. Príjemným osviežením je aj artová vložka (svetlušky) vďaka čomu film nepôsobí až tak suchársky ako Gagarin. Pochopiteľne si tento film v našich kinách určite nepozrieme. ()

majec4 

všetky recenzie používateľa

Velmi dobry film. Od zaciatku nam dej pomalicky gradoval k zaverecnemu finale, ktore bolo fakt skvele. Trochu sa natahoval zaciatok s plno dialogmi o narode, hrdosti a pod. Na druhej strane to vyvazovalo niekedy az privelmi umelecke ponatie niektorych scen, hlavne spomienky na detstvo. Pacilo sa mi ako bol vykresleny Leonov, snilek bez strachu, ktory sa nezlakol nicoho. Nakoniec ale ide o pribeh dvoch kamaratov, ktory si splnili detsky sen v casoch sovietskeho Ruska. Ruskych hercov nepoznam, ale boli fajn. Hlavne veduci programu bol sympatak. Pribeh bol super napisany, rad by som vedel nakolko sa to podobalo realite. Mam rad tieto ruske "vesmirne" filmy, lebo kvalitou v pohode dokazu konkurovat americkym velkofilmom, no ponukaju trochu viac emocie. ()

Reklama

Mrkvič 

všetky recenzie používateľa

Špica. Rusové zde dokázali konkurovat hollywoodské produkci v čele s posledními hity jako byla třeba Gravitace. Spacewalker je navíc umocněn tím, že je podle skutečnosti. A co víc? Že odborným konzultantem byl samotný Leonov a tak se dá důvěřovat všem všedním plkům, které v kabině probíhali. Nebýt ošklivých ksichtů rusáků, tak bych ruskou produkci ani nepoznal. Technická stránka skvělá. Hudební přímo úžasná. Možná, kdybych film stihl od začátku, že bych z něj měl ještě silnější dojmy. Zatím tedy jen ****. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

V porovnaní s tými americkými verziami chýbal tomu ten nádych pátosu, mňa to veru nenadchlo, necítil som z toho filmu veľkosť. Vizuálne bola v niektorých momentoch jasne vidieť práca v štúdiu, najmä pri akože výstupe do voľného vesmíru, to by sa nemalo stávať. Pozitívom sú ale vyhrotené situácie, tie boli dramaticky zvládnuté na jednotku. Film je taký polovičato vesmírny a polovičato survival. Nič čo by som musel vidieť znovu. ()

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

Excelentní ... po všech stánkách. Digitální triky na nejvyšší úrovni dokonale rámují čas "первых", zasazený do dobových reálií a dobové atmosféry. Vyprávění postupně graduje - a dokáže udržet napětí takřka do poslední minuty, když vzdává hold těm, jejichž cesta byla ve skutečnosti opravdovou dobrodružnou výpravou ... velice odvážnou až hazardérskou - za podmínek, které nedávaly ... a s ohledem na tehdejší technologické možnosti ani NEMOHLY dávat až tak velkou naději na návrat. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Generálmajor Sovětských vzdušných sil Alexej Leonov (Jevgenij Mironov) měl svůj další let podstoupit na palubě Sojuzu 11. Při předstartovní prohlídce byl u jednoho z členů posádky, Valerije Kubasova, na rentgenovém snímku zjištěn stín na plicích. I přes Leonovův nesouhlas nebyl vyměněn jen on, ale posádka celá. Náhradníci Dobrovolskij, Volkov a Pacajev se při přistání udusili vinou technické závady. Alexej se však do vesmíru přesto vydal opět v roce 1975, a to jako člen prvního americko - sovětského experimentu Apollo - Sojuz. (kulyk)
  • Plukovník Pavel Běljajev (Konstantin Chabenskij) zemřel pouhých pět let po přistání Voschodu 2, ve 44 letech, na následky nepovedené operace žaludečních vředů. (kulyk)

Reklama

Reklama