Reklama

Reklama

VOD (1)

12. apríla 1961 sovietsky kozmonaut Jurij Gagarin odštartoval zo Zeme v rakete Vostok 1 a ako prvý človek vo vesmíre obiehal 108 minút okolo Zeme. Bol v jednej z prvých skupín kozmonautov, ktorých vybrali z viac než troch tisícov stíhacích pilotov v celom Sovietskom zväze. Legendárna najlepšia dvadsiatka bola výberom tých najlepších letecký es, ale nikto z pilotov nevedel, kto z nich sa zapíše do histórie ako účastník prvého letu do vesmíru s ľudskou posádkou. Keď vyberú Gagarina, rýchlo sa pripravuje v tvrdom tréningu na životný výlet do neznámeho a nepoznaného sveta. Keď sa prvý raz usadí v interiéri svojej rakety, Gagarin premýšľa o svojom doterajšom živote a a spomína na všetko, čo zažil počas svojho výcviku. Ohromujúce je predovšetkým nesmierne odhodlanie sovietskeho vesmírneho tímu a jeho neúnavné úsilie urobiť všetko pre to, aby úspešne vyslal prvého človeka do vesmíru. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (140)

runner85 

všetky recenzie používateľa

Parádne spracovaný film o človeku ktorý sa zapísal do histórie ľudstva. Meno Gagarin už od detstva vo mne evokovalo veľkú pozornosť. Súboj medzi ZSSR a USA nebol len v športe ale i v dobývaní vesmíru kde USA predsa len do tej doby troška zaostávali ... predsa len Sputnik, Lajka, Gagarin: Na jednej strane ma veľmi potešilo, že sem dali aj kúsok jeho detstva, ale na druhú stranu mohlo to byť aj o 20 minút dlhšie a dať tam trošku viacej prípravy na let do Vesmíru ... ()

filipvrbik 

všetky recenzie používateľa

Dám sice za pět, protože film je objektivně vynikající - ale servírovat budu zejména kritiku... Tak propagandistickou show jsem dlouho neviděl, už chybělo jen zapět sovětskou hymnu, taky nemám rád prostřihy v čase zpět, ale to už jsem psal jinde. Ale Jurir Gagarin si určitě vlastenecký, oslavný a rozmáchlý film zaslouží- ale ten konec to bylo příliš.. Nu což ne každý film dopadně jako Appollo 13 nebo First Man.... ()

Reklama

ghatos 

všetky recenzie používateľa

Ruský ambiciózní počin, kde velkolepost Gagarinova úspěchu musí být podpořena zvládnutým filmovým řemeslem a financemi. To se podařilo. Hlavně přistání a obrazy zachycující bídu sovětského venkova v kontrastu s kosmickým programem, který vedl špičkový vědec Sergej Koroljov jsou poutavé. Velmi dobře je ztvárněn také Nikita Chruščov. Ten zmiňuje iracionální stalinistické předsudky, jenž nebude trpět (těmi si prošel nakonec i Koroljov). 72%. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Po tebe môžu letieť do vesmíru tisíce ďalších, ale pamätať si budú prvého..." Na Gagarina ma upozornil užívateľ Big Bear, inak by mi trvalo podstatne dlhšie, než by som sa k nemu dostal (alebo do jeho recenzie, že?). Presne tento typ filmov vyhľadávam a Gagarin, ako prvý človek vo vesmíre je dosť slávna a zaujímavá osobnosť, o ktorej stojí za to natočiť film. Rusi to zobrali vážne a film môžme smelo porovnať s tým najlepším z USA. Úplná dokonalosť to nie je, pretože osobne mi tam chýbalo trochu viac detstva, dospievania, ale hlavne jeho život po veľkolepom návrate, ktorý sa neskôr skončil tragicky. Práve na tú tragickú časť som sa "tešil" pretože som myslel, že mi povie a ukáže niečo viac ako viem. Napriek tomu príprava kozmonautov a Gagarinov let sú tak úžasné scény, že už len kvôli nim treba dať filmu šancu. Poniektorí tu vyčítajú silne patriotickú hudbu, ale myslím, že bola skvelá a snímky z USA sú na tom s hudbou podobne. Hlavný predstaviteľ bol vybraný celkom dobre, osobne by som ho trochu vykŕmil, aby nepôsobil tak štíhlo, ale istá podoba a hlavne talent tu je. Skvelá pocta človeku, ktorý si to zaslúži. Dosvidania, Jurij alexejevič Gagarin! 80%. ()

maddy 

všetky recenzie používateľa

Rusi si po vzore Hollywoodu natočili vlastnú životopisnú „oscarovku“ o jednom zo svojich najvýznamnejších človekov. A vznikol tu časový výsek z Gagarinovho života od flashbackov do detstva na dedine až po okružnú dráhu okolo Zeme. Zjednodušený pohľad na, pre Rusov, aj pre svet, významnú udalosť, pri ktorej nie je čas (alebo skôr potreba scenáristu/režiséra?) zamerať sa na čokoľvek iné. Natočené síce v poriadku, ale až učebnicovo uhladene, sterilne a dosť suchopárne. Bez jediného momentu na úvahu, bez napätia pri prvej ceste človeka do vesmíru, bez emócií počas prípravy na túto cestu, bez nejakého bližšieho technologického objasnenia problematiky prípravy takejto cesty v sovietskom zväze. Žiadna práca s psychológiou Gagarina, resp. so silným tlakom na psychiku, ktorý taká cesta a osamotený pobyt na obežnej dráhe musel prinášať. Namiesto toho mierne sentimentálny a zbytočne patetický životopis (tá orchestrálna hudba v pár scénach bola niekedy až na hrane gýču), ktorý síce ničím neurazí, ale čakal som, že si Rusi o svojom velikánovi natočia významnejší film na poli kinematografie, než takúto neškodný pohľad na Gagarina, o ktorom sa vo filme divák vo výsledku nedozvie nič viac ako na hodine dejepisu v základnej škole. Neškodné, ale zbytočné. CELKOVO: 3* (6/10) ()

Galéria (75)

Zaujímavosti (8)

  • Film sa začal točiť už 1. septembra 2009. (sashazv)
  • Ak sa pri štarte pozriete na raketu, tak dym, ktorý vychádza z rakety, nie je vidieť všade a počas scény sa neprirodzene posúva. (rexino)
  • V závere filmu, pri oznámení Gagarinovi staršiemu (Viktor Proskurin), že práve jeho syn letel do vesmíru, vidno v pravej časti štábny mikrofón na nahrávanie davu. (DJW)

Reklama

Reklama