Reklama

Reklama

Na obežnej dráhe Zeme sa odohráva extrémne napínavý príbeh. Film je založený na skutočných udalostiach. Let na stanicu Saľut 7, ktorý sa uskutočnil v roku 1985, je považovaný za najťažší let v histórii kozmonautiky. Vesmírna stanica Saľut 7, ktorá obieha okolo Zeme v bezpilotnom režime, náhle prestáva reagovať na signály z centra riadenia vesmírnych letov. Bolo rozhodnuté vyslať na obežnú dráhu záchrannú expedíciu. Vesmírna posádka má za úlohu nájsť mŕtvu stanicu a ako prvá na svete sa spojiť s 20-tonovou neovládateľnou hrudou ocele. Astronauti si uvedomujú, že šance na návrat na Zem sú mizivé. Táto riskantná cesta je však jedinou možnosťou. Ich úlohou nie je len kontaktovať stanicu Saľut 7, ale ju aj oživiť. Dokážu dvaja ľudia zabrániť pádu stanice na Zem a katastrofe netušených rozmerov? Záchranná expedícia na oribte sa mení na napínavý a nebezpečný experiment. (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (190)

iXtr3m3 

všetky recenzie používateľa

Mierne nadhodnotím, chcelo by to možno "len" veľmi veľmi silné tri hviezdy, ale nakoľko sú ruské filmy stále prehliadané, tak im pomôžem aspoň takto. Málokto si uvedomuje, že čo sa týka technickej kvality, tak Rusi už dávno dobehli konkurenciu (Attraction 1, 2, Guardians, Koma, Blackout, Sputnik a to sú len filmy z posledného obdobia, v poslednom desaťročí ich bola hromada, len väčšinou technická stránka trestuhodne utiekla obsahovej ...) a čo sa týka príbehovej stránky, tak je to stále tak trochu exotický rukopis, ktorý u ostatných krajín človek nenájde. Ja som sa bavil. Technicky fakt topka, nádherné vesmírne scenérie a pohľady, Ruská mentalita úplne inde ako všade vo svete a to je na tom práve to dobré. Napriek tomu, že technicky USA kopírujú, ostatným sú stále svoji, takže sa vždy jedná o viacmenej príjemné osvieženie. Jasné, nie je to Apollo 13, ale popravde na Apollo 13 sa pre mňa osobne nechytá ani Prvý človek na Mesiaci, pretože to kedysi dávno nastavilo laťku podobne vysoko ako vo vojenskom žánri Vojak Ryan. ()

Paldiny 

všetky recenzie používateľa

Sovietska vesmírna stanica sa nehlási, Rusi vysielajú mechanikov, Amíci z obavy, že im môže dačo spadnúť na hlavu zas Challenger. Téma a spracovanie sú dobré, hlavne bolo fajn si pozrieť ne-hollywoodsky, neamerický film z toľko obľúbeného obdobia Studenej vojny. A boli bádať rozdiely. Zaoceánski patrioti idú viac do hĺbky či už naozaj alebo len na oko. Tu to bolo chladnejšie, miestami uveriteľnejšie, občas až príliš tempom bezváhové a tak sa môže stať, že napínavú scénu otupí konverzačná, prípadne emotívna. Hlavne finále si žiadalo slzy, ale práve ten chlad v kokpite a pred obrazovkou to nedovolil. No nakoniec všetko dobre dopadlo, veď CSKA vyhral na Spartaku, tak prečo by sme sa z toho netešili. Film určite za pozornosť stojí, Rusi tu dokázali, že vedia kráčať s dobou, vedia byť moderní, a preto sa nemajú za čo hanbiť. ()

Reklama

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Z těch tří ruských vesmírných filmů mi Saljut-7 nakonec sedl asi nejvíc. On ani jeden není špatný, ale Gagarin je plný patosu a Spacewalker mě většinu času spíš nudil a taky tu byl patos, i když to celé mělo skvělý vizuál. Sice nevím, jak moc to tady odpovídá realitě, ale jinak Saljut-7 šlapal přesně tak, jak měl. Je to napínavé a atmosférické, některé scény vizuál to má skvělý, patetických scén je tady nejmíň ze všech těch tří filmů a namísto toho to dokáže působit spíš realisticky. O postavách jsme sice mohli vědět víc, ale na potřeby toho, čím ten film je, to vystačilo. Jen bych teda někdy vyměnil hudbu a konec je divně utnutý, ale jinak už snad ani nemám co vyčítat. Své mínusy to rozhodně má, ale jinak je to povedený film. 4* ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet RUR 400miliónov ($7miliónov)Tržby Celosvetovo $13,511,000▐ Máme tu Ruskú odpoveď na Gravitáciu. V celku zručne natočenú vesmírnu drámu o záchrane doničenej družice, ktorá by mohla spadnúť do zaludnených miest. Technicky na úrovni a užijeme si tu pár dobre vypätých scén. /60%/ ()

desade 

všetky recenzie používateľa

Film ako taký Ok. Len by som mu nedal podtitul "podľa skutočnej udalosti", čo kritizovali aj samotní kozmonauti. Niektoré podstatné fakty tam chýbali a iné fakty (čo je horšie), ktoré boli prezentované ako skutočné, boli vymyslené. Ako zásadnú chybu považujem nedostatok odvahy priznať, že za "pagibnutie" Saljutu 7 mohla chyba obsluhy pozemného letového strediska. Pri správnom postupe v reakcii na prevádzkovú závadu mohol korabl v pohode s menšími obmedzeniami fungovať do príletu nasledujúcej posádky, ktorá by vymenila chybný ovládací panel (bol už dokonca pripravený na lodi). Ale... Ruskij čelavek bol potrestaný vždy aj za chyby, za ktoré nemohol a tento strach ho nutkal robiť neštandardné kroky, veď možno to bude dobré (Vot davaj, éto búdet charašó). A presne takto buchol aj Černobyľ. Vôbec nechcem spochybniť hrdinstvo kozmonautov. Dokonca si myslím, že komunizmus v spojení s "ruskou dušou" má vytváranie hrdinov priamo v génoch, inak by tak dlho neprežil. Spochybňujem len hranie sa na realitu a tendenčnosť. Pozrel som si aj ruský dokument, ktorý uviedla Rossija 1 a ten sa mi zdal ešte tendenčnejší. Ale s tým sa ráta, no filmári si mohli dovoliť viac. Takže film ako taký Ok, dokonca slušný nadpriemer, ale len ak ho vnímam ako sci-fi. Podobné to bolo aj pri "Vremia pjervych", takže poučenie z krízového vývoja nenastalo. Škoda. ()

Galéria (44)

Zaujímavosti (21)

  • Valery Shudin (Alexandr Samojlenko) počas menovania kozmonautov, ktorí umreli počas Sovietskeho vesmírneho programu, spomenul aj meno Yuri Dobrovolsky. V skutočnosti sa však volal Georgy Dobrovolsky. (Enceladus)
  • Stanica Saljut-7 neobsahovala žiadne utajované vojenské zariadenia, ako sa spomína vo viacerých scénach. Takýmito zariadeniami disponovali iba stanice vojenského programu Almaz. (Enceladus)

Súvisiace novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (viac)

Reklama

Reklama