Reklama

Reklama

VOD (1)

18. marec 1965. V kozmických pretekoch ZSSR ešte stále predbieha Spojené štáty americké, ale Američania už pripravujú let na Mesiac a ZSSR nesmie zaostať - sovietski kozmonauti musia ako prví podniknúť výstup do otvoreného vesmíru a naživo sprostredkovať tento úspech celému svetu. Posádku letu,  ktorá má uskutočniť tento priekopnícky čin, tvoria dvaja kozmonauti - veliteľ Pavel Ivanovič Beľajev (Konstantin Chabenskij) a druhý pilot Alexej Archipovič Leonov (Jevgenij Mironov). Na výrobu kozmických lodí Voschod 1 a Voschod 2, na doladenie technológií a výcvik kozmonautov zostáva veľmi málo času. Skúšobná loď explodovala v atmosfére, a preto je ďalší štart mimoriadne riskantný. Astronauti sa však cítia perfektne fyzicky pripravení a presvedčia vedenie, že podstúpia akékoľvek riziko. Po štarte letu Voschod 2 kozmická loď bezpečne vystúpila na obežnú dráhu, ale aby kozmonauti misiu dokončili a vrátili sa domov živí, budú musieť podstúpiť ešte mnohé náročné skúšky, vyriešiť veľa nečakaných problémov a úspešne zvládnuť životu nebezpečné situácie, akými sú napríklad nafúknutý skafander Alexeja Leonova v otvorenom vesmíre, ktorý mu znemožňuje návrat do kabíny, či otrava kyslíkom v dôsledku aktivácie senzora úniku vnútornej atmosféry, alebo manuálny zostup z obežnej dráhy s pristátím v neplánovanej oblasti na Urale a prežitím v drsnom permskom lese do príchodu záchranárov. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (143)

italka63 

všetky recenzie používateľa

Nádherný vizuál a doba taková, jaká byla, na obou stranách politické barikády, kde jedni se chovali ve jménu zřízení za osmnáct a druzí bez dvou za dvacet. V dobývání kosmu to platilo jakbysmet. Skvělí představitelé tří hlavních postav a režie, při které se úžil dech. Ti chlapi byli zkrátka frajeři. ()

pakobylka 

všetky recenzie používateľa

Excelentní ... po všech stánkách. Digitální triky na nejvyšší úrovni dokonale rámují čas "первых", zasazený do dobových reálií a dobové atmosféry. Vyprávění postupně graduje - a dokáže udržet napětí takřka do poslední minuty, když vzdává hold těm, jejichž cesta byla ve skutečnosti opravdovou dobrodružnou výpravou ... velice odvážnou až hazardérskou - za podmínek, které nedávaly ... a s ohledem na tehdejší technologické možnosti ani NEMOHLY dávat až tak velkou naději na návrat. ()

Reklama

Porp 

všetky recenzie používateľa

Super, na toto som čakal! Ruská kozmonautika sa má čím pochváliť, možno ani nie tak technikou, ako neskutočnou odvahou svojich kozmonautov, ktorí boli ochotní riskovať život aj s vedomím, že sa nemusia vrátiť. Krásne to ilustruje Leonovova reč tesne pred štartom rakety, keď im Koroljov oznámi, že nemusia nikam letieť pokiaľ sami nechcú. Príjemným osviežením je aj artová vložka (svetlušky) vďaka čomu film nepôsobí až tak suchársky ako Gagarin. Pochopiteľne si tento film v našich kinách určite nepozrieme. ()

angel74 

všetky recenzie používateľa

V zájmu větší napínavosti by filmu slušelo zkrácení aspoň o půl hodiny, některé pasáže jsou vážně hodně rozvleklé. Po vizuální i zvukové stránce se tomu asi nedá nic moc vytknout, ale z hromady patetických a vlasteneckých keců by se slabším povahám mohlo udělat šoufl. Aby toho nebylo málo, tak si soudruzi za dobře odvedenou práci po vzoru amerických imperialistů ještě pěkně zatleskali. Přiznám se bez mučení, že na podobné výjevy už jsem trochu alergická. (55%) ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Mám s tím filmem stejné problémy, jaké mám s Prvním člověkem. Snaží se to sice být strašně velkolepé a v některých scénách skutečně je (celá část na Sibiři, výlez z rakety), jenže v té vší velkoleposti se úplně zapomíná na rozumnou stopáž. Ty skoro dvě a půl hodiny mi přišly zbytečně moc a tak se ten film v tolika scénách tak zbytečně vleče, že tomu chyběla většinu času nějaká atmosféra. On se dá natočit hutný a velkolepý film i se stopáží 90-100 minut (a někteří to zmáknou i s hodinou a pár minutami), jenže v dnešní době je podle nějakých nikde nepsaných pravidel velkolepý film jedině se stopáží dvě hodiny a víc a kdo tvrdí něco jiného, hned si koleduje o výsměch... Ale to jsem odbočil. Spacewalkeru chybí to, co jsem od něj hlavně čekal - síla. A i když to dost zachraňuje závěr (stejně jako u Prvního člověka), i tak jsem ve finále nebyl nadšený a ani ne zrovna spokojený. Navíc se to bohužel nevyhnulo patetickým scénám, které do těchto "velkolepých" filmů asi prostě patří. A možná jsem taky jediný, komu to vadí, netuším. Každopádně čekal jsem od toho víc a i když je to po filmařské stránce fakt hodně slušné, vizuál je skvělý a po herecké stránce to není špatné, i tak to na víc jak lepší 3* nevidím. A když tak nad tím přemýšlím, tak z těch kosmonautských ruských filmů se mi zatím víc líbil Gagarin, i když ode mě dostal stejné hodnocení. No nic, tak ještě uvidím, jak na mě zapůsobí Saljut-7, snad pozitivněji než tyhle dva... Lepší 3* ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (6)

  • Sergej Koroljov (Vladimir Ilin), zásadní tvůrce sovětského raketového programu, zemřel rok po letu Voschodu 2. Za příčinu je označována rakovina, na jeho zdravotním stavu se však dlouhodobě podepsal pobyt v gulagu, kam byl odsouzen za stalinských čistek. (kulyk)
  • Hlavním konzultantem filmu byl současně jeho hlavní protagonista, generálmajor Alexej Leonov. (Jehova)

Reklama

Reklama