Reklama

Reklama

Ryanova dcera

  • Veľká Británia Ryan's Daughter (viac)
Trailer

Drama zapovězené lásky v době irského povstání proti Britům. Film Davida Leana vypráví příběh nešťastné Rosy Ryanové, dcery hostinského v malé rybářské vesnici na pobřeží Irska. V Evropě zuří první světová válka, ale život v tomto zapadlém koutě světa určuje chudoba, katolická víra a nenávist vůči Britům. Rosy, jíž by otec nejraději snesl modré z nebe, se zamiluje do ovdovělého učitele Charlese Shaughnessyho. A i když Charles zpočátku váhá, vědom si značného věkového rozdílu, nakonec podlehne stejnému citu a koná se svatba. Rosy ale brzy poznává, že soužití s manželem si představovala poněkud jinak. Naděje, které do manželství vkládala, zůstávají nevyslyšeny a tak není divu, že mladá žena hledá lásku jinde... Ryanova dcera patří ve filmografii klasika britské kinematografie Davida Leana ve srovnání s filmy jako Most přes řeku Kwai (1957), Lawrence z Arábie (1962) či Doktor Živago (1965) k poněkud přehlíženým titulům. Přesto se jedná o jedno z jeho vrcholných děl, které vyniká jak nádherným obrazovým zpracováním, tak přesvědčivým psychologickým ponorem do nitra postav. Hudbu k tomuto intimnímu příběhu epických rozměrů napsal Maurice Jarre, scénář pak jeden z Leanových dvorních spolupracovníků Robert Bolt. Snímek byl oceněn dvěma Oscary a to za nejlepší kameru (Freddie Young) a nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli (John Mills). (Česká televize)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (50)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Snáď to mohlo byť kratšie, ale ak to má byť majsterštyk, tak do obligátnej filmovej hodiny a pol by sa nevošli všetky tie veľkolepé zábery, úchvatné scény, krutosť prenikajúca aj z veľmi vzdialenej vojny a pomalý vývoj postáv. Od naivity k poznaniu života u nevinnej dievčiny, alebo u diváka od zavrhnutia osoby k jej pochopeniu. Zimomriavky nemávam pri filme často, ale pri stretnutí trojice v hostinci som ich mal. Posledná polhodina naberie nesmierny spád a byť v takom tempe celý film, neváhal by som s piatimi hviezdami. –––– Rosie, nehýčkej si svá přání. Zbavit se jich nemůžeš, ale nehýčkej je! Nebo, to mi věř, dostaneš, co si přeješ. ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Režisérska práca jedného z najlepších britských režisérov je poznať a dá sa na ňu vždy spoľahnúť. Kvalitné spracovanie, skvelo napísané a zahrané charaktery. Na Mitchuma nezvykle pokojná rola postaršieho učiteľa, Howard ako vždy geniálny - jeho postave kňaza musíte fandiť a Millsa som takmer nespoznal - tak ho zhumplovali. Ak by príbeh bol postavený iba na nevere v odľahlom írskom meste, ani to by nebolo zlé, ale on je skvelo doplnený o írske hnutie odporu, ktoré brojí aj spolu s miestnymi vidiečanmi proti Britom vo vtedajšom britskom impériu. V tomto ohľade obdivujem Britov, resp. vždy ma dokážu prekvapiť, ako si dokážu vystaviť vlastný účet. Toto v iných kinematografiách absentuje. A tie skvostné zábery na búrlivý príboj vĺn o skalisté pobrežie. ()

Reklama

curunir 

všetky recenzie používateľa

,,KEBY BOLI UČITELIA STÁLE TAKÍ CHUDOBNÍ AKO TVRDÍTE, AKO BY MOHLI ODOVZDÁVAŤ ŽIAKOM TAKÉ BOHATSTVO?" __ Oproti iným dielam menej Leanov menej výpravný film v ktorom sa však nijako nezaprie rukopis veľkého režiséra. Lean sa nikam neponáhľa, má čas a ten by mali mať aj diváci, ktorí sa naňho odhodlajú. Mňa prakticky okamžite oslovil a počas troch hodín by som v ňom sotva našiel slabšiu chvíľku. Zaujímavým je sledovať starosvetské rozprávanie v konfrontácii s vtedajšou meniacou sa kinematografiou, kde je režisérov prístup snažiaci sa prispôsobiť divákom viditeľný predovšetkým v prvej milostnej scéne (Mitchum a Miles), ale aj v nasledujúcich scénach. Mnohé scény z pláže je možné za prispenia vynikajúcej kamery označiť priam za ikonické a medzi tie najpamätnejšie osobne radím najmä Mitchumovo sledovanie stôp s prelínaním obrazu a vyzdvihovanie zbraní počas ozrutného vlnobitia. Herecký ansámbel je na vynikajúcej úrovni a prakticky každá postava je veľmi dobre zahraná. John Mills ako predstaviteľ Michaela vytvoril jednu z najdojímavejších postáv v kinematografii svojim stvárnením v mnohom podobnej neskoršiemu Johnovi Merrickovi v podaní Johna Hurta. Jedným dychom však treba dodať, že Jarreho pochodový podkres (ústredná melódia ľahko pripomína ,,Lara´s theme" s ,,Doktora Živaga") mu občas dáva karikatúrne vyznenie a či sa to niekomu páči, alebo nie, jeho postava je z hľadiska celkového diania prakticky zbytočná. Lean nakrútil skvelý film, ktorý poteší oko trpezlivého diváka. (204. hodnotenie, 38. komentár k filmu) ()

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Hluboký snímek, který se slavným Leanovým eposům podobá nejen svou délkou. Neobyčejně silný, pravdivý příběh ženy, která následovala svoji lásku v době a v místě, které na to nebyly připravené. Sarah Miles, jež se zklamala v manželství, které pro ní nebylo, ač si ho vysnila. Robert Mitchum, jako snad nejsmutnější postava, která nenese na celé tragédii ani špetku viny. Christopher Jones, kterého zmrzačila válka - fyzicky i psychicky; jenž v sobě však nalezl dostatek místa na lásku. A samozřejmě deus ex machina v podobě místního blázna Johna Millse - postava, spojující jak nemilosrdnou, tak úsměvnou ironii lidských osudů, jako z Boschových apokalyptických obrazů. Úchvatné scénerie západoirského pobřeží v kontrastu s drobnými nádherami přírody i lásky - lesní milování. Výjimečné kompozice - major poprvé na scéně a setkání dvou tak odlišných mrzáků. A vrcholný prožitek lásky provedený takřka jako ono Hemingwayovo zemětřesení slasti. David Lean, můj režisérský bůh, se opět vznesl ještě do vyšších nebeských sfér. ()

Dale 

všetky recenzie používateľa

Možno je film zbytočne dlhý a dal by sa skrátiť o hodinu bez toho, aby tým nejako utrpel dej, ale mne sa páčilo to pomalé tempo a zábery prírody, navodilo to autentickejšiu atmosféru írskeho vidieka počas I. svetovej vojny a ani chvíľu som sa nenudil. Myslím, že Mitchuma bola škoda do takejto úlohy dobráckeho učiteľa, nemal možnosť predviesť svoje herectvo. O to viac vynikli Trewor Howard a John Mills, ktorých postavy boli omnoho zaujímavejšie. ()

Galéria (55)

Zaujímavosti (4)

  • Ke konci filmu se vyskytuje střih, kdy se zapadající slunce změní v rozžehnutou zápalku. Tento střih zrcadlí scénu ze začátku filmu Lawrence z Arábie (1962), kde je na začátku použit střih s proměnou sfouknuté zápalky ve vycházející slunce. Oba filmy, které mají společného režiséra Davida Leana, se navíc odehrávají za 1. světové války. (L_O_U_S)

Reklama

Reklama