Reklama

Reklama

Heydrich: Muž so železným srdcom

  • Česko Smrtihlav (viac)
Trailer 1

Tento film sa od väčšiny predošlých filmových spracovaní s touto témou líši. Z výraznej časti sa totiž zameriava na opačnú stranu barikády - na samotného Heydricha. Ten tu nie je iba predmetom atentátu, ale dôležitou aktívnou postavou. Popri príbehu československých parašutistov sleduje film aj Heydrichov život, vzostup a kariéru, ktorú ukončil ako jeden z najväčších prominentov Tretej ríše. Najnovšia verzia atentátu na Heydricha tak ukazuje nielen hrdinstvo, ale aj neľútostné zlo, proti ktorému je namierené. Heydrich bol jedným z inžinierov takzvaného Konečného riešenia židovskej otázky. (Bontonfilm SK)

(viac)

Zaujímavosti (18)

  • Pôvodný pracovný názov tohto filmu HHhH je skratkou, ktorú používalo Gestapo pre "Himmlers Hirn heißt Heydrich" (v preklade Himmlerov mozog sa nazýva Heydrich). (MikaelSVK)
  • Reinhard Heydrich (Jason Clarke) bol pilot a s veľkým nasadením, lietal na rôznych frontoch a bol aj zostrelený a zranený. Vo filme zmienka tohto pôsobenia na prekvapenie chýba. (TOPmoovie)
  • Reálie spojené s osobností Liny von Osten lze konfrontovat s jejími vzpomínkami, které vyšly pod názvem Můj život s Reinhardem (Leben mit einem Kriegsverbrecher, 1976). Případně s životopisy Žen nacistů (Der Frauen der Nazis, 2000) autorky Anny Marie Sigmund. (NinadeL)
  • Celosvětová premiéra proběhla 9. května 2017 v Paříži. (BMW12)
  • Autor literární předlohy Laurent Binet učil v 90. letech francouzštinu na Vojenské akademii v Liptovském Mikuláši. Zde se seznámil s československou historií. (Klot)
  • Laurent Binet dostal za román „HHhH“ v roce 2010 Goncourtovu cenu za nejlepší románovou prvotinu. V době jejího vydání byla kniha přeložena do patnácti jazyků. (papuchalk)
  • Český distributor zveřejnil anketu pro název filmu v kinech. Kromě originálního HHhH ještě Smrtihlav, Atentát na Heydricha, Pražský kat nebo Muž se železným srdcem (titul použitý v USA a na Slovensku). Nakonec změnil název HHhH na Smrtihlav. (Peklop)
  • Natáčelo se v Praze a v Budapešti. (Yardak)

Súvisiace novinky

Rosamund Pike a válečná dramata

Rosamund Pike a válečná dramata

08.02.2016

Po oscarové nominaci za Zmizelou začala být po Rosamund Pike daleko větší sháňka. Komedie Hector and the Search for Happiness a Dlouhá cesta dolů bohužel díru do světa neudělaly a podobně dopadl… (viac)

Reklama

Reklama