Reklama

Reklama

Psychiatr

(seriál)
  • USA The Alienist (viac)
Trailer 2
USA, (2018–2020), 14 h 28 min (Minutáž: 42–56 min)

Predloha:

Caleb Carr (kniha)

Hrajú:

Daniel Brühl, Luke Evans, Dakota Fanning, David Wilmot, Eugenia Caruso, Ted Levine, Matt Lintz, Douglas Smith, Dan Bradford, Clare Calbraith, Brian Geraghty (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(2) / Epizódy(18)

New York, 1896: policejní komisař Theodore Roosevelt si k sobě povolá psychologa Laszlo Kreizlera, aby mu pomohl chytit zabijáka, který vyhledává chlapce bez domova. (Netflix)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (21)

Psychiatr (2018) 

Historická detektívna séria, ktorá zasadením do času a priestoru môže evokovať špičkový Knick. Tu ale ide najmä o tie prípady, zatiaľ sme tu mali dva a oba boli veľmi odlišné. Spoločné črty ale mali, vrah je vždy doslova vyšinutý, skrýva sa ale za tým temná a krutá minulosť. Obaja páchatelia tak vyvolávajú u diváka aj súcit. Casting sa tiež vydaril, Daniel, Luke a Dakota sa do svojich úloh úspešne položili, len na toho Bruhla si asi budete zvykať dlhšie. Dôraz je kladený na temnú atmosféru v štýle Jacka rozparovača, čo v prvej sérii vedie k viacerým hororovým sekvenciám. V tej druhej dostáva priestor akcia v štýle potýčok s miestnymi gangami a pridáva sa aj nové prostredie Brooklynu. ()

Série 1 (2018) (S01) 

Výborne napísaná, zrežírovaná a obsadená detektívna historka z konca 19. storočia. Dôležitá je ako atmosféra, tak myšlienkový obsah a interakcia medzi postavami. Po konci desiatich epizód je nad čím premýšľať. Motivácie vraha, traumy z minulosti vo všeobecnosti a z detstva zvlášť, kde hrá vždy najväčšiu úlohu váš vzťah s rodičmi. A ako toto obdobie vplýva na váš ďalší vývoj. Plus ukážka kombinácie prácnej policajnej vyšetrovacej práce a využitia nového hráča na ihrisku, psychiatrie, pri profilovaní vraha. Bruhl, Evans a Fanning boli výborným kastingovým ťahom, i keď to tak na prvý pohľad nemuselo pôsobiť. Od maximálneho hodnotenia nechýbalo veľa. ()

The Boy on the Bridge (2018) (S01E01) 

Pilot televízneho seriálu nemôže začať inak, ako postupným predstavením postáv a samozrejme nájdením mŕtvoly. To musí pôsobiť šokujúco, čiže mŕtvola je znetvorená čo to dá. Spoznávame tri postavy, ktoré budú riešiť vraždu a každá je iná. Najdôležitejším elementom je ale zatiaľ atmosféra dobového New Yorku, najviac evokuje do cca rovnakého času a prostredia zasadené Knick a Penny Dreadful, ale mám dojem, že The Alienist sa ju darí budovať najlepšie. Zatiaľ. ()

A Fruitful Partnership (2018) (S01E02) 

Vyšetrovatelia na vlastnú päsť zistia, že obetí tajomného a psychopatického vraha je oveľa viac, než sa predpokladalo. Taktiež malý experiment so zvieracou hlavou prezradí, aký nôž mohol byť použitý pri vyrezávaní očí, podrobnosti si potom navzájom prezradia na spoločnej nóbl večeri. No a záver už začína dodávať napínavé prvky, kedy kreslič navštívi inkriminovaný podnik, kde pracovala posledná obeť a jeho majiteľom sa to príliš nepáči. ()

Silver Smile (2018) (S01E03) 

Už sa zdalo, že to bude taká mierna udržovacia nuda, keď tu sa v polovici zrazu objavila druhá obeť. Všetko po starom, vydlabané oči, chlapčenský prostitút a našej šikovnej trojke došlo, že keď je už tretia obeť nájdená vysoko nad zemou, tak vrah sa asi bude vyžívať vo výškach. A možno tu bude spojitosť aj s vodou. Atmosféra sa opäť dala krájať, dialógy boli trochu poslabšie, ale rivalita medzi policajtmi, vyslúžilými policajtmi a vyšetrovateľmi na vlastnú päsť tiež baví. ()

These Bloody Thoughts (2018) (S01E04) 

Najviac ma baví filozofovanie, respektíve vedecky vedené reči ohľadom motivácií páchateľa a hľadanie paralel v mysliach protagonistov a ich tráum z minulosti. Toto by si celovečerný film v takomto rozsahu dovoliť nemohol, takže prípadné výčitky, že príbeh by zabral bez problémov dve hodiny, už vopred odmietam. Inak ide o kombináciu klasického vyšetrovania na základe stôp a utvárania psychologického profilu, čím sa stáva seriál čím ďalej tým zábavnejší a inteligentnejší. ()

Hildebrandt's Starling (2018) (S01E05) 

Najnapínavejšia paralelná montáž dopadne presne tak ako očakávate, ale aj tak bola dobre nakrútená a mala grády. Najmä ale to, čo po nej nasledovalo. Takže vrahovi sme už do očí videli, už sme ho aj počuli, stále je ale vyšetrovanie zaujímavé, pretože všetci traja vyšetrovatelia prichádzajú na nové a nové súvislosti. Máme tu tak dátum predpokladanej ďalšej vraždy a dá sa očakávať, že naša trojka sa bude snažiť vopred zistiť, kde by sa mohla uskutočniť. ()

Ascension (2018) (S01E06) 

Dosiaľ najakčnejšia a najnapínavejšia epizóda a dosť možno aj najlepšia. I keď určite nie najumeleckejšia, na zamyslenie tu toho veľa nie je, dôležitá je návnada na ďalšie vyčíňanie vraha a vám je jasné, že nič nepôjde ako po masle. Tie večery, kedy sa očakáva príchod vraha, sú hneď dva, paralelná dejová línia končí veľmi prekvapujúco a nakoniec aj tá hlavná. Ono to vlastne inak skončiť ani nemohlo, lebo by sa musel seriál ukončiť po šiestich častiach. ()

Many Sainted Men (2018) (S01E07) 

Tak ak dať niektorej epizóde prvej série najslabšie hodnotenie, tak to bude sedmička. Asi aj preto, že tá predchádzajúca bola asi najlepšia a s najvyšším tempom, táto naopak s najpomalším. Riešia sa vzťahy, kto koho ako urazil, kto sa možno s kým dá dokopy a podobne. Našťastie sa prípadu venuje aspoň blond Dakota a my tak vieme, odkiaľ vietor fúka a aký typ osobnosti bude za všetkými zločinmi stáť. ()

Psychopathia Sexualis (2018) (S01E08) 

Tvorcovia oživili jednotnú tvár seriálu (určite nie monotónnu) presunom značnej časti deja na vidiek, kde naši pátrači konečne zisťujú, kto je vrah (snáď už definitívne) a aké má motívy. Dohra v New Yorku je výborne nakrútená aj vymyslená, ale aj dosť smutná a mnohých divákov môže nepríjemne šokovať. Záver sa asi bude niesť v pátraní po konkrétnom mene, je dosť možné, že nič extra prekvapivé nás už nečaká, ale vyhrotila sa situácia medzi vyšetrovateľmi a istým blbom, ktorý to nechtiac prehnal a bude zrejme tvrdo pykať. ()

Requiem (2018) (S01E09) 

Deviata epizóda je už čistokrvný horor. Hra na schovávačku, finále v kúpeľoch a v neposlednom rade prehliadka páchateľovho bytu. Tá neostáva nič dlžná podobnému kúsku zo Sedem. Atmosféra je tak hustá, až mám dojem, že všetko predtým bola len taká skúška na to, ako všetko vyzerá v tejto epizóde. Od nervov si možno budete obhrýzať nechty a na finále sa budete tešiť ako malé dieťa. ()

Castle in the Sky (2018) (S01E10) 

Finále ponúklo ešte jeden zásadný zvrat, išlo však o to, že dejisko posledného aktu je niekde inde ako sa predpokladalo. Nasleduje veľmi atmosférická naháňačka po temných chodbách. Len je trochu škoda, že sa celá vec uzavrela pomerne konvenčným spôsobom a koniec jednej nesympatickej postavy neponúkol takú satisfakciu, na akú som sa tešil. Osobne by som dotyčného nechal vykuchať vrahom. Poteší záverečná scéna, ktorá celý tento príbeh o zničených detstvách šikovne uzatvára. ()

Anděl temnot (2020) (S02) 

Druhá séria je možno o niečo slabšia, ale to je dané aj tým, že už chtiac nechtiac budeme porovnávať a wow efekt z nového fikčného sveta je skrátka preč. Máme tu nový prípad, ktorý má predsa len odlišnejšiu skladbu naratívu ako ten prvý. Prvá séria vsádzala okrem hutnej atmosféry na neustále zvraty, druhá séria odhalí páchateľa v polovici a nasleduje tak aj iný štýl rozprávania. Viac času trávime aj so zločincom, zároveň ho-ju (to nie je spoiler, že je za tým žena vás napadne okamžite) tak viac do hĺbky spoznávame, určite viac ako vraha v sérii číslo jedna. Výprava nemá chybu, je bez preháňania filmová. Hlavnou postavou je skôr Sarah, ale je jasné, že tí traja sa bez vzájomnej pomoci nezaobídu. Som zvedavý, kam vykročí seriál nabudúce. Najviac priestoru by mal tentokrát logicky dostať John. ()

Ex Ore Infantium (2020) (S02E01) 

Začína nám nový prípad, kde budeme opäť svedkami viacerých zločinov v priebehu deja. Únosy a vraždy malých detí chytia hneď od začiatku. Pokiaľ vám bola v prvej sérii nesympatická postava Teda Levina, tak po nespravodlivo odsúdenej žene za vraždu ho budete už len nenávidieť. Ťažko povedať, prečo z neho tvorcovia robia kryštalické zlo a jeho motivácie ho naďalej robiť nie sú príliš objasnené, ale asi aby tu nebolo to zlo len vrah a únosca. Inak štýl sa nemení, len je jasné, že vyšetrovanie bude viac riadiť Sara, zrejme preto, že je z našej trojice jedinou oficiálnou kriminalistkou a ako jediná sa dokáže viac vcítiť do pozície matiek. Uvidíme, čo sa vykľuje z motívov feminizmu a vojny so Španielskom, možno ide len o pozadie, možno o viac. ()

Something Wicked (2020) (S02E02) 

Vyšetrovanie sa posúva dosť vpred a niečo podobné som písal aj pri druhej epizóde prvej série. Dozvedáme sa dôležité veci, postavy sa dostávajú do vyhrotených konfrontácií a určite je dobre, že sa pozrieme aj tam, kde sme sa v prvej sérii nedostali. Niežeby sme sa v nej neocitali medzi plebsom, ale tu nie sme u chudákov prostitútov, ale zastavujeme sa pri grázloch v špinavých uličkách, ktorí nemajú problém s vraždou na počkanie a nedá sa nič robiť, bez ich výsluchov sa vyšetrovatelia ďaleko nedostanú. Jedine že by pomohla hypnóza, ku ktorej zrejme v najbližšej dobe príde a aj od nej očakávam jeden z vrcholných momentov seriálu. ()

Labyrinth (2020) (S02E03) 

Sara pokračuje vo vyšetrovaní vo svojom rajóne sama. No a prekvapivo ju všade pustia, každá žena jej prezradí všetko čo chce a to aj napriek veľkému riziku. Ale čo, je to napínavé, dozvedáme sa nové informácie a tak nejaká logika nie je až tak dôležitá. No a dočkáme sa onej dôležitej hypnózy, ktorá ale neprebieha presne tak ako by ste predpokladali. Záverečná scéna toho prezrádza asi až príliš, ale snáď takýmto postupným odhaľovaním informácií tvorcovia niečo sledujú. ()

Gilded Cage (2020) (S02E04) 

Tak scenárista sa rozhodol k netradičnému ťahu, kedy je nám v polovici série predostrená identita únoscu a zároveň aj vraha. Možno to uberie na napätí ďalších epizód, ale dá sa očakávať, že sa naše trio, či skôr pätica vyšetrovateľov zameria aj na dokázanie viny nóbl "gentlemanov" a ich zločinov. Nie je to síce tak hororové ako v prvej sérii, ale tu ide o to, čo považujete za strašidelné. Ak namaľované oči na mŕtvolách detí, tak budete spať s rozsvieteným svetlom. Ako ja. ()

Belly of the Beast (2020) (S02E05) 

Druhá polovica prvej série začína neprekvapivo hľadaním známeho páchateľa, pričom kľúčom budú kontakty. Vrie to aj v pôrodnici, kde sa ukazuje, že ani polícia s nimi nemusí byť jedna ruka. Čas strávime aj s únoscom, začíname chápať jeho (jej) motivácie aj bez Kleitzových komentárov, tie ale celkový obraz doplňujú. Záver patrí výsostne vzťahovej problematike, nebudem prezrádzať, ale stane sa to, čo sa dalo očakávať od prvej epizódy prvej série. ()

Memento Mori (2020) (S02E06) 

Nikdy neskúšajte napodobovať Houdiniho. A už vôbec nie, ak máte psychické problémy a v meste niekto zabíja bábätká. Tak sa zdalo, že táto epizóda bude skôr taká prechodná nuda, ale druhá polovica sa už rozbehla a v podstate dala na známosť, že sme vlastne na začiatku, pretože kolotoč únosov začína odznova. Len s tým rozdielom, že meno páchateľa vyšetrovatelia poznajú, ale aj tak to bola len skrytá identita. Neboli by to ale naši traja hrdinovia, aby behom listovania v novinách nedošli na to, odkiaľ vietor fúka. ()

Last Exit to Brooklyn (2020) (S02E07) 

Zhodou okolností by mali byť traja hrdinovia a Byrnes jeden tím, avšak ako sa dalo predpokladať, ten druhý si bude chcieť všetky zásluhy privlastniť sám a tak vymyslí inak celkom chytrý plán. Len je otázka, či ho náhodou páchateľka a jej "milý" ľahko neprekuknú. Dostávame sa do Brooklynu, čím sa séria trochu osviežuje, čo je rozhodne fajn. Samozrejme Libby sa ubytuje priamo pred Brooklynským mostom, aby sme nemali žiadne pochyby. Hurá do finále. ()

Reklama

Reklama