Reklama

Reklama

The Wall

Trailer 1

Rozpálený piesok a tehly pod horúcim iráckym slnkom spôsobujú hotovú vyheň. Za pozostatkami rozpadnutej steny bývalej islámskej školy sa ukrýva ťažko ranený zameriavač amerických jednotiek, seržant Isaac (Aaron Taylor-Johnson), ktorého snajper nepriateľskej teroristickej skupiny prezývaný Juba (Laith Nakli) pripravil presnými zásahmi o vodu i vysielačku. Isaacovi hrozí, že do západu slnka vykrváca a jediné, čo ho udržuje pri zmysloch je spoločná konverzácia na rovnakej rádiovej frekvencii medzi ním a jeho nepriateľom. Počas nekonečne dlhého čakania na posily sa konverzácia postupne začne meniť v psychologickú hru na mačku a myš, počas ktorej Isaac zisťuje, že jeho nepriateľ vie o ňom viac, než by mohol tušiť. (sochoking)

(viac)

Zaujímavosti (2)

  • Hneď na začiatku filmu je spomenutý snajper menom Juba a neskôr Isaac (Aaron Taylor-Johnson) dospeje k záveru, že snajper, ktorý naňho útočí, je práve Juba. Behom vojny v Iraku skutočne existovala legenda o ostreľovačovi s prezývkou Juba. Podľa rôznych príbehov mal na konte životy desiatok, možno až stoviek Američanov a ich spolupracovníkov. Internetom kolovali videá, ktoré mali ukazovať Jubu v akcii. Dodnes však nie je isté, koľko pravdy na tomto príbehu je. Podľa niektorých ani nemá tieto útoky na svedomí jeden, ale viac nezávisle pôsobiacich snajprov. O nič jasnejší nie je ani údajný Jubov osud. Niektorí veria, že bol zabitý americkým či irackým snajprom, prípadne niekým úplne iným. Ďalší predpokladajú, že z nejakého dôvodu prestal bojovať a doteraz predstavuje nebezpečenstvo. Nech už je pravda akákoľvek, faktom zostáva, že meno Juba bolo pre vojakov v Iraku nočnou morou. (ČSFD)
  • Jako vojenský poradce na filmu spolupracoval samotný Nicholas Irving. Skutečný americký odstřelovač s potvrzenými 33 zásahy ve válce v Afghánistánu. (em.redrum)

Reklama

Reklama