Reklama

Reklama

Marion Craneová, sekretárka z Phoenixu, chce zmeniť svoj život. Jej najväčšou túžbou je zanechať stereotypnú prácu a začať nanovo s milencom Samom Loomisom. To však nie je jednoduché, pretože Sam má finančné záväzky voči bývalej manželke. Marion preto spreneverí značnú finančnú čiastku z realitnej kancelárie, v ktorej pracuje, a vydá sa za Samom do Kalifornie. Na úteku po dlhej jazde nájde útočisko pred búrkou v opustenom moteli, ktorý vlastnia matka a syn Batesovci. Po Marion pátra nielen polícia, ale aj jej sestra a súkromný detektív Milton Arbogast. Spolu odhaľujú hrozivé okolnosti Marioninho zmiznutia aj smrteľné tajomstvá, ktoré skrýva starý ponurý dom a opustený motel vedený duševne narušeným Normanom Batesom. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (197)

  • Všetky priame nájazdové zábery majú diváka vždy posunúť smerom dovnútra či do temnoty. Vždy ide o to, aby divák videl, videl viac a hlbšie – a to často veci, ktoré sa bojí vidieť. Preto Hitchcock kladie dôraz na oči, do ktorých diváka kamerou núti hľadieť. Ide o to, aby divák na vlastné oči objavil temné zákutia ľudskej duše, ktoré sa za tým pohľadom rozprestierajú. Preto má policajt nasadené tmavé okuliare. Je to jediná postava, ktorej oči nevidíme. To on sleduje Marion (Janet Leigh), a tak teda aj diváka. Na konci snímky Hitchcock diváka situuje do pozície policajta. Sledujeme Normana Batesa (Perkins) rovnakým záberom, akým policajt pozoroval Marion. A Norman si je tohto pohľadu vedomý, rovnako ako si ho bola vedomá Marion. Za plátnom je teda divák nemilosrdný, ako policajt za tmavými okuliarmi. Norman skôr v rozhovore s Marion zmieni poznámku o útulku: „A pozorujú vás tam kruté oči.“ (Biopler)
  • Robin Wood o diele prehlásil: „Snímka je najlepším výkonom, ktorý Hitchcock v technike ovládania diváckeho očakávania dosiahol. V istom zmysle sa divák sám stáva hlavným protagonistom, ktorý v sebe spája všetky postavy filmu. Zvyšná časť snímky je skúmaním príčin psychického pekla, ktoré predstavuje Norman Bates – je to zostup do sveta chaosu. Ostatné postavy – Sam, Lila, Arbogast – sú iba divákovými projekciami, nástrojom skúmania, s ktorými sa divák môže ľahšie identifikovať, pretože nemajú konkrétnu prekreslenú existenciu.“ (Biopler)
  • Hitchcock pre časopis Movie č. 6 povedal: „Nesmiete zabúdať, že snímku som natočil hlavne preto, aby som sa pobavil. Podľa mňa je to zábavný film. Čo sa týka deja, ktorým diváka prevedieme, je to ako by sme ho previedli strašidelným zámkom v lunaparku.“ (Biopler)
  • Podľa britského filmového kritika Robina Wooda je pôsobivosť diela z veľkej časti daná sexuálnymi náznakmi a faktom, že Norman Bates (Anthony Perkins) nie je schopný nadviazať normálny sexuálny vzťah. (Biopler)
  • Záber na detektíva Miltona Arbogasta (Martin Balsam) padajúcého dozadu po schodoch bol procesným záberom Martina Balsama, ktorý sedel a mával rukami, akoby strácal svoju rovnováhu. (WalterIK7)
  • Film bol nakrútený podľa rovnomenného románu Roberta Blocha. Ten dielo publikoval v roku 1959 a predal vydavateľské práva spoločnosti Simon & Schuster. Po zdanení a ďalších poplatkoch dostal za svoj román 5 000 amerických dolárov. Neskôr si uvedomil, že obsahom zmluvy nebol žiadny zisk z predaja filmových práv. V tej dobe už ho vlastnil Alfred Hitchcock a Psycho sa stalo najziskovejším filmom jeho kariéry - zarobilo mu cez 15 miliónov amerických dolárov. (classic)
  • Pri uvádzaní filmu v roku 1960 nastavil Alfred Hitchcock veľmi prísne pravidlá pre vstup do kina. Nikto totiž nemohol prísť neskoro. Keď sa tak stalo, divák musel trčať za zatvorenými dverami. Hitchcock tvrdil, že divák si môže film vychutnať jedine od začiatku. Premiéry filmu boli starostlivo naplánované len v štyroch kinách amerických veľkomiest - New Yorku, Chicagu, Bostonu a Filadelfii. Prísne pravidlá platili nekompromisne aj pre amerického prezidenta. (classic)
  • O nakrúcaní filmu existuje kniha, ktorú napísal Stephen Rebello 30 rokov po premiére, nazýva sa "Alfred Hitchcock and the Making of Psycho" a detailne v nej popísal celý proces od zakúpenia práv až po prvú projekciu. Autor prešiel všetky dostupné archívy, Hitchcockove osobné zdroje a vyspovedal každého člena štábu, ktorý do roku 1990 ešte žil. (classic)
  • Film mal byť pôvodne čierna komédia. (RosieMcgowa)
  • V scéne, v ktorej si Janet Leigh (Marion Crane) a John Gavin (Sam Loomis) užívajú popoludňajšie potešenie, bol Gavin veľmi nervózny a nepôsobil presvedčivo. Alfred Hitchcock preto Leigh niečo zašepkal a tá potom nebránila svojim prstom, aby zašli ďalej než vyžadovala ich povinnosť. Zvodné dotyky vyvolali v spomalenom Gavinovi razantnejšiu reakciu. Hitchcock dokonca tvrdil, že herec mal erekciu. (marlon)
  • Keďže Alfreda Hitchcocka zaujímalo, prečo bol film tak úspešný, zadal preto Stanfordskej univerzite výskumnú úlohu na túto tému. Po vyčíslení jej nákladov na 75 000 amerických dolárov objednávku zrušil so slovami, že “tak veľmi zvedavý zasa nie je“. (marlon)
  • Alfred Hitchcock okomentoval filmové kritiky slovami: „Pamätám si na tu príšernú nakladačku, ktorú sme schytali po uvedení Psycha do kín. Snáď sú tieto filmy pre kritikov príliš jemné. Zväčša to trvá celý rok než im film prenikne do vedomia“. (marlon)
  • Na konci slávnej sprchovej scény, v prvých pár sekundách kamera ako keby "zamrzne" na tvári Janet Leigh (Marion Crane). Alfred Hitchcock tak urobil preto, lebo jeho žena si všimla, že v zábere, kde je aj krk, je jasne vidieť ako pulzuje. (Germanotta)
  • Výrok Normana Batesa (Anthony Perkins): „A boy's best friend is his mother,“ sa umiestnil na 56. mieste v rebríčku najlepších filmových hlášok, ktorý zostavil Americký filmový inštitút. (Niles)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. června 1960 v New Yorku. (Varan)

Súvisiace novinky

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

Zemřela herečka Patricia Hitchcock

11.08.2021

Ve věku 93 let v pondělí v kalifornském Thousand Oaks zemřela herečka, producentka a spisovatelka Patricia Hitchcock, jediná přímá potomkyně legendárního režiséra a mistra napětí, Alfreda Hitchcocka.… (viac)

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

Soudce Downey Jr. a jeho lotrovský fotr

24.03.2013

„Komediální drama" The Judge, kterým se vrací na scénu režisér Nesvatbových a Rytířů ze Šanghaje David Dobkin, už loni v dubnu získalo do hlavní role Roberta Downeye Jr. Téměř po roce začíná projekt… (viac)

Karlík a továrna na mrtvoly

Karlík a továrna na mrtvoly

17.09.2012

Rozhodnutí čím dál úspěšnější kabelové stanice A&E (letos masivně zabodovala westernovou detektivkou Longmire) natočit seriálový prequel k slavnému Hitchcockovu Psychu zpočátku neznělo jako… (viac)

Psycho v televizi

Psycho v televizi

05.07.2012

Mohl by to být povzdech nad programovou náplní českých a slovenských komerčních stanic. Jenže tentokrát jde o Psycho s velkým „P“. Americká kabelovka A&E se původně zaměřovala hlavně na dokumenty… (viac)

Reklama

Reklama