Reklama

Reklama

Boj o ťažkú vodu

(seriál)
  • Česko Boj o těžkou vodu (viac)
Trailer

VOD (1)

Epizódy(6)

Nórska hydrovodná továreň Vemork, pri meste Rjukan, bola počas druhej svetovej vojny obsadená vojskami Wehrmachtu a pod vedením ambiciózneho nemeckého vedca Wernera Heisenberga sa v nej vyrábala ťažká voda D20, ktorá bola základnou esenciou na výrobu atómovej bomby. Nórsky vedec, jadrový fyzik Leif Tronstad, ktorý sám vo Vemorku vybudoval zariadenie na výrobu ťažkej vody, po obsadení Nórska Nemcami utiekol do Anglicka, kde sa stal kľúčovým členom v protinacistickom odboji. Z exilu v Anglicku zistil, prečo sa Nemci zaujímajú o továreň v Rjukane. Zhromaždil skupinu Nórov, ktorí prešli tvrdým výcvikom, aby nasadili svoje životy a opustili komfort Londýna pre chladné, náročné podmienky hôr ich rodiska, kde boli vysadení, aby naplnili svoju misiu a sabotovali Hitlerove atómové ambície. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (70)

JohnyD 

všetky recenzie používateľa

Skvelá 6 dielna TV miniséria z koprodukcie britsko-nemeckej-norskej spolupráce, ktorú by bola škoda minúť. Natáčalo sa aj v Prahe. Ani si nepamätám, kedy má od Band of Brothers bavila nejaká TV séria z vojnového prostredia. Viac menej súhlasím s komentom od MartinezZa na csfd. Zaobišiel by som sa ale bez postavy Anny Friel, aj keď jej to svedčalo ako vojande. Zaujímavý pohľad na jednu z kľúčových akcií počas II. svetovej vojny z vedeckého, civilného ako aj vojenského hľadiska. Pri samotnej sabotáži som sa cítil ako pri hraní Comandosu + si prirátajte nehostinú zasneženú Nórsku prírodu. Zaujímavosťou resp. pozorohudnosťou je, aj to, že počas jednotlivých epizód sa strieda nórština, nemčina a angličtina a dodáva tomu punc realičnosti. Nie je to dokonalé ale krásnych 8/10 tomu napálim v pohode. PS: Chcem už konečne film o Knutovi Hauglandovi, chlapovi, ktorý sa dostal dvakrát zo zajatia Gestapa, prestrieľaľ sa z obkľúčnej nemocnice SS, bol súčasťou operácie Telemark a po vojne si na vore preplával pacifik s Thorom Heyerdahlom. ()

PanZahadnyCZ 

všetky recenzie používateľa

Abych řekl pravdu, tak jsem toho čekal víc. Šestidílná výpravná TV minisérie nalákala na první díl, ale následné díly již nebyly zdaleka tak dobré. Seriál se snažil odvyprávět vojenskou operaci Telemark a veškeré události kolem ní prostřednictvím několika postav, žádná ale nemá tak silný příběh nebo důležitou roli na to, aby s divákem jakkoli hnula. Neříkám, že se mi na to koukalo špatně, ale určitě to mělo větší potenciál a zpracování mohlo být zajímavější. ()

Reklama

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Aké mesto by ste chceli zničiť?..." ---- "Londýn?" Severania prichádzajú s vynikajúcim vojnovým seriálom, ktorý je výborne prepracovaný a na 100% zvládol bezchybne a pútavo vyrozprávať 3 dejové línie príbehu. Nie je prehnane akčný, skôr naopak a je celkom možné, že si ho zamilujú i diváci, ktorí sa vojnovej tématike a histórii vyhýbajú (viď moja manželka!)... Asi najviac prekvapí obsadenie u nás dobre známej "Báthoričky", ktorá hraje výborne a uznávam, že Jakubisko už vtedy odhadol jej talent a charizmu. Film výborne spracúva preteky vo vojnovom období o to, kto prvý zostrojí atómovú bombu a ďalej snahu diverznej skupiny za každú cenu znemožniť Nemcom akýkoľvek pokrok v tomto smere. Najlepšie zlikvidovaním fabriky na výrobu dôležitej suroviny-ťažkej vody. Seriál sa zbytočne nenaťahuje, tých 6. častí po 45 min. je ideál. Všetko je spracované na profi úrovni, fungujú vzťahy medzi postavami i akčné a napínavé momenty. Dokonca i jemná love story s A. Friel nepôsobí ako lacný bonus navyše, ale výborne do filmu zapadla. Režisér netlačí ani na emócie za každú cenu a výborne si poradil so scénou potopenia trajektu. Fakt nemám čo vytknúť, napadá mi len malá drobnosť, keď nemecký vojak po "lyžiarskom súboji" nedokáže trafiť z pištole zo vzdialenosti 15 metrov a to z plného zásobníka. Inak dokonalé, takto si predstavujem seriál. 100%. ()

kinderman 

všetky recenzie používateľa

Šířeji a hlavně civilněji pojaté zpracování důležité válečné epizody, kterou na plátna kin přivedl v polovině šedesátých let klasik Anthony Mann ve filmu Hrdinové z Telemarku. Boj o těžkou vodu je poctivá televizní práce, které k absolutnímu hodnocení v mých očích chybí nějaký skutečně zapamatovatelný okamžik. Anna Frielová vypadala ovšem jako agentka Carterová, za to palec nahoru. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Tak túto Nórsku pôvodnú šesťdielnu televíznu minisériu som zhliadol vcelku naraz so slovenským dabingom a bol som v skutku sklamaný. V seriáli nebolo všetko, čo historický film založený na nedávnych skutočných udalostiach má mať. Vojnový seriál je veľmi ovplyvnený civilnými záležitosťami hlavných postáv, čo ale nie je na škodu. Málo napínavé pasáže z diverzných akcií neboli dostatočne akčné. Ale je pravda, že mi pri tých zamrznutých a zasnežených scenérií bola zima. Takže ako dopadla táto TV miniséria, kde je krásna príroda? Nórsko sa toho zhostilo so cťou a spracováva skutočnú udalosť, ktorej ale chýba napätie, dynamika, ale tiež aj morálne posolstvo atď. Nakoniec škoda, že sa viac nebojovalo a menej nekecalo o fyzike, matematike atď. Tomu rovnako rozumie málokto. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (9)

  • Seriál se natáčel v Norsku a České republice. V Praze se především natáčelo ve staré továrně na Kolbence. K natáčení minisérie mj. i v Praze autoři přistoupili také proto, že Oslo a další lokace v Norsku se od dob druhé světové války již příliš změnily a zmodernizovaly a neodpovídaly by tak záměrům scénáře. Scéna z 1. dílu - předání Nobelovy ceny Werneru Heisenbergovi (Christoph Bach) se natáčela v interiéru Národního muzea v Praze. Scéna ve Zbrojním úřadu Wehrmachtu (Heereswaffenamt) se natáčela na Právnické fakultě Univerzity Karlovy (hala tzv. "bazén") - v této budově za 2. sv. války sídlilo velitelství SS. Londýnské ústředí se natáčelo v budově Ministerstva průmyslu a obchodu - Petschkův palác (tzv. "pečkárna"), kde za 2. sv. války byla mučírna gestapa. Schůzka mezi Wernerem Heisenbergem a generálem Emilem Leebem (Robert Hunger-Bühler), vedoucím zbrojního úřadu wehrmachtu - Heereswaffenamt, ve 2. dílu se natáčela v zasedací místnosti č. 38 Právnické fakulty Univerzity Karlovy. (Yardak)
  • Postava středoškolského učitele chemie Waltera Whitea ze seriálu Perníkový táta (od r. 2008) používá přezdívku Heisenberg jako vyjádření pocty teoretickému fyzikovi Werneru Heisenbergovi, který je jednou z hlavních postav tohoto seriálu. (rybitvi)
  • Seriál drží národný divácky rekord pre premiéru TV drámy v Nórsku, keď v deň vysielania, 4. januára 2015, sa na celé prvé dve epizódy pozeralo 24,3% nórskeho obyvateľstva, čo predstavovalo 62,5% z celkového počtu divákov, ktorí v danú nedeľu sledovali TV. (figliar)

Reklama

Reklama