Reklama

Reklama

Najsledovanejšie žánre / typy / pôvody

  • Dráma
  • Akčný
  • Komédia
  • Krimi
  • Horor

Obľúbené seriály (10)

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Tento historický seriál v štýle Pána prsteňov ma navnadil na ďalšie série tak, že sa ich neviem dočkať. Prvá séria je síce "iba" zoznamovacia, napriek tomu už i tu prichádza k mnohým zvratom, čo ho robí maximálne nepredvídateľným. Samozrejme hlavne pre tých, ktorý nečítali knihu. Nečítal som ju ani ja, netuším akým smerom sa bude príbeh uberať, ale po osude hlavnej postavy Starka, ktorého hraje S. Bean si už nie som istý ničím. Jeho osud ma úplne šokoval. Fanúškovia seriálu sa vraj sťažujú na absenciu bojových scén, ale zatiaľ mi to tam nechýbalo aj keď k niečomu menšiemu dôjde. Neviem koľko sérií nakoniec seriál bude mať, len by som si želal , aby ich bolo možno menej , ale o to viac natrieskané všetkým, čo máme radi. Zatiaľ mám kúpené krásne rozkladacie dvd balenie prvej a druhej série. Škoda, že je medzi sériami tak veľký časový odstup...100%.

1883

1883 (2021)

"Taký pocit slobody už nikdy nezažiješ. Čím viac ľudí, tým viac pravidiel. " Nádhera... Už je to naozaj dlhý čas, čo ma naposledy film (seriál) nielen zaujal ale doslova pohltil. Tak nádherne to naposledy natočil Kevin Costner keď "Tancoval s vlkmi" a už vtedy som písal, že takýto western sa ťažko prekoná. Tento seriál ho síce neprekonal, ale má k nemu najbližšie zo všetkého čo sa za tie roky natočilo. Každý kto sa bojí dlhých seriálov sa môže radovať, pretože toto sa dá odsledovať úplne nezáväzne, bez viazanosti na ďalšie série, jednoducho príbeh rodiny Duttonových sa 10 dielom tejto série končí. Neviem čo mám chváliť skôr, ale napísané a zrežírované je to fantasticky. Postavy sú skvelé, hlavne úžasná chémia medzi T. McGrawom a F. Hillovou, ktorí sú manželia aj v reálnom živote!...a že je Tim McGraw úspešný country spevák som sa dozvedel iba teraz. Ich filmová dcéra stvárnená I. Mayovou je tiež kapitola sama o sebe. Nádherná postava, skvele napísaná i zahraná, bavilo ma to od začiatku, od prvej minúty až do konca, ktorý je fakt nepredvídateľný a naozaj smutný. Záver ma naozaj dojal a doslova zomlel. Western z pohľadu 18 ročného dievčaťa je naozaj niečo iné.  Cesta rodiny Duttonových s kopou neskúsených imigrantov naprieč Amerikou je jedna veľkolepá a napínavá road movie, ktorá prináša jedno nebezpečenstvo za druhým. Pochválim výborné dialógy, krásnu hudbu a aj keď sa hlavný motív opakoval často nikdy mi nevadil. Cesta je cieľ, niekedy je to proste tak. Užíval som si nádhernú prírodu a napínavý príbeh, ktorý ma uchvátil natoľko, že som si ho posunul medzi svoju top 10 seriálov. Odporúčam. 100%

Tisícročná včela

Tisícročná včela (1983)

Neuveriteľne nádherná a nadčasová sága rodu Pichandovcov.Jedno z najkvalitnejších diel J.Jakubiska, v ktorom dokonale vykreslil charaktery, udalosti na prelome storočí, ale aj pohľad do života ľudí na vidieku. Vo filme/seriály/ účinkuje množstvo postáv, ale príbeh je vyrozprávaný s takou neuveriteľnou ľahkosťou a prehľadom, že sa v príbehu nemáte šancu stratiť. Jednoznačne a bezkonkurenčene dominuje J.Króner, ale herecké výkony ostatných predstaviteľov sú rovnako na vysokej úrovni. Často je príbeh ozdobený vtipnými scénami ale aj postavami, ktoré vždy, keď sa objavia, vyvolajú úsmev na tvári. Nezabudnuteľný u mňa ostáva J.Císler v úlohe pomstichtivého a nešikovaného maďara Belányiho s pamätnými hláškami napr. "Už si dobzučal Pichanda!". Hudobný doprovod od P. Hapky je magický a s Jakubiskom si rozumie. Vďaka bohu, že film spolufinancovali nemci a zaplatili pokračovanie príbehu po Krónerovej smrti. Komunisti mali pôvodne v pláne príbeh ukončiť jeho smrťou. Takže hlavne vďaka nemeckým markám sága pokračovala a vzniklo dielo, ktoré môžem kedykoľvek opakovane pozerať. Dlho čakám na vydanie DVD, ale niekde to viazne. Možno na Madagaskare ho už majú. 100%.

Bratstvo neohrozených

Bratstvo neohrozených (2001)

Po úspešnom Ryanovi si Spielberg s Hanksom povedali, že by nebolo zlé natočiť niečo podobné.Rozhodli sa produkovať tento seriál, ktorý zatiaľ nemá konkurenciu. Surovosť akcie zostala zachovalá, postavy sú sympatické, rovnako ako herecké výkony. Prvé tri diely sú to najlepšie, ďalšie málinko zaostávajú, z dôvodu, že ubudlo akcie, ale stále je to vysoký nadštandard, ktorý ozdobujú hlavne zasnežené Ardeny a lesné bombardovanie. Logicky najmenej akcie ostalo na posledné dva diely, čo je pochopiteľné, ale témy a príbehy v nich zobrazené sú určite zaujímavé, hlavne obsadenie Hitlerovho sídla a objavenie koncentráku. Celkovo ide o jeden z najkvalitnejších a zoširoka rozobraných vojnových diel. Seriál vyšiel aj v nádhernej zberateľskej edícii ako skladacia knižka na šesť DVD v krásnej plechovej krabici. Stojí za to. 100%.

Mare z Easttownu

Mare z Easttownu (2021)

Zvesti neklamú...Po Hre o tróny a Černobyle tu máme ďalší skvelý seriál z produkcie HBO, ktorý rozhodne stojí za pozornosť. Nájdu sa aj miernejšie hodnotenia od divákov, ktorým pripadá obyčajný. Práve tá zobrazená realita, dokonalá psychológia a zraniteľnosť postáv vrátane atmosféry zapadákova, to sú pravé tromfy tejto skvelej minisérie. Ten najväčší je ale Kate Winslet. Jej postava je tak trochu zvláštna, navonok chladná, vnútri citlivá, ale bez debaty si vás získa. Pochváliť musím aj Jean Smart v roli jej matky, skvelá voľba. V množstve postáv sa nestratíte, všetko je prehľadné, premyslené, navonok dobre zamotané a napínavé. V scéne odhalenia vraha v jeho dome som cítil ako ma mrazí, napínavo natočené a skvelá Kate. Záver je absolútne skvelý a nečakaný. Takto si predstavujem kvalitný seriál. Čo budem chváliť..., nutné vidieť. Automaticky presúvam do svojej top 10 naj seriálov. 100%.

Narcos

Narcos (2015)

Dlho som sa chystal na Pabla, ale časové medzery medzi jednotlivými sériami ma odradzovali. Kámoši do mňa hučali:"Nepozeráš Narcosa???, však práve beží na stv aj prime..." A ja na to -"No, muchas gracias... , ja nebudem pozerať dabovaného Narcosa, ja si to vychutnám v perfektnej španielčine, mám ju rád." Seriál je urobený veľmi zručne, pútavo, postavy som si okamžite obľúbil a to doslova všetky od dobrých až po záporákov. Pablo ? super, ale veľmi vďačný som bol za suprové vedľajšie postavy s nezabudnuteľnými menami Gatcha a Pacho (nie hybský zbojník). Zvlášť Pacho ma zaujal, bol som rád, že v 3. sérii dostal väčší priestor. Dúfam, že nebudem spoilerovať, veď každému je jasné, že Pablo umrie, ale bol som neskutočne šokovaný, keď v závere 2. série Pablo odišiel na onen svet, pretože som si myslel, že aj 3. séria bude o ňom. Prvé dva diely 3. série sa zdali o čosi slabšie, ale išlo skôr o to, že sa trebalo zoznámiť s novými tvárami. Potom ma dostala aj 3. séria. Tvorcovia si dali záležať , vydarili sa prestrihy na skutočné zábery, v ktorých ste si mohli porovnávať hercov s reálnymi postavami, ich oblečenie, prostredie...Hltal som to po 4-5 dieloch, takže som sa do toho zažral parádne a rovnako parádne som si to užil. Gracias...100%.

Boj o ťažkú vodu

Boj o ťažkú vodu (2015)

"Aké mesto by ste chceli zničiť?..." ---- "Londýn?" Severania prichádzajú s vynikajúcim vojnovým seriálom, ktorý je výborne prepracovaný a na 100% zvládol bezchybne a pútavo vyrozprávať 3 dejové línie príbehu. Nie je prehnane akčný, skôr naopak a je celkom možné, že si ho zamilujú i diváci, ktorí sa vojnovej tématike a histórii vyhýbajú (viď moja manželka!)... Asi najviac prekvapí obsadenie u nás dobre známej "Báthoričky", ktorá hraje výborne a uznávam, že Jakubisko už vtedy odhadol jej talent a charizmu. Film výborne spracúva preteky vo vojnovom období o to, kto prvý zostrojí atómovú bombu a ďalej snahu diverznej skupiny za každú cenu znemožniť Nemcom akýkoľvek pokrok v tomto smere. Najlepšie zlikvidovaním fabriky na výrobu dôležitej suroviny-ťažkej vody. Seriál sa zbytočne nenaťahuje, tých 6. častí po 45 min. je ideál. Všetko je spracované na profi úrovni, fungujú vzťahy medzi postavami i akčné a napínavé momenty. Dokonca i jemná love story s A. Friel nepôsobí ako lacný bonus navyše, ale výborne do filmu zapadla. Režisér netlačí ani na emócie za každú cenu a výborne si poradil so scénou potopenia trajektu. Fakt nemám čo vytknúť, napadá mi len malá drobnosť, keď nemecký vojak po "lyžiarskom súboji" nedokáže trafiť z pištole zo vzdialenosti 15 metrov a to z plného zásobníka. Inak dokonalé, takto si predstavujem seriál. 100%.

Stranger Things

Stranger Things (2016)

Nikdy som sa nechcel viazať na dlhé seriály, mal a mám rád minisérie. neviem pri koľkých sériách skončí Stranger things, ale všetky 3 série boli výborné, ale táto prvá nezabudnuteľná, kultová. Návrat do detských čias v tej najkrajšej podobe, presne ako sme ich zažili my, dnešní 40-tnici. Už som si začínal myslieť, že dnešné filmy stratili kúzlo, alebo, že som sa zmenil ja sám, starnem a tak...Nie, Stranger things dokazujú, že sa to stále dá, len to nevie každý. Duo Duffer brothers to dokázali na takej úrovni, že sám Spielberg by sklonil hlavu. partia chlapcov sa vydarila, super casting, nielen pevné jadro, ale i všetky postavy okolo nich, vrátane zápornejších. nad všetkými vyčnieva veľmi sympatické dievčatko s veľkou hereckou budúcnosťou (dúfajme)- Millie Bobby Brown v úlohe "Eleven". Späť je aj stratené dievča hollywoodu W. Ryder. Celá prvá séria je úplne magická, nádherná, , všetky postavy, odkazy na tú krásnu dobu-80-tych rokov...Humor, akcia, romantika, napätie, jemný hororík? Mix žánrov, ktorý dokonale funguje. Odporúčam hlavne tým, ktorý tú dobu zažili, ostatní možno nebudú až taký nadšený. 100%.

Narcos: Mexiko

Narcos: Mexiko (2018)

"Mali by ste mi dať medailu za to, že som tie zvieratá držal na uzde..." Dlhšie som Mexico Narcos odkladal, hodnotenia neboli tak super presvedčivé ako u Narcosa, ale skúsil som a už po prvom diely som vedel, že to bude ok. Po ďalších 2-3 dieloch som už bol závislý jak pravý "narko" a môžem smelo vyhlásiť , že Mexico Narcos je minimálne rovnako kvalitný ako prvý Narcos. Sám za seba poviem, že ani neviem rozhodnúť ktorý narcos je lepší. Mal som svoje obľúbené postavy aj tam aj tu. Veľmi, ale naozaj veľmi ma potešilo, že sa dej odohráva takmer v rovnakom období ako prvý Narcos a mnohé postavy sa vrátili. Nekonečne vďačný som bol za návrat Pacha, ale v jednej scéne sa objaví i Pablo Escobar so svojími banditos. Hlavná postava je tak trochu v pozadí, taký samotár , naoko bez ochranky, no sicarios , no banditos, ale veľmi zaujímavé postavy boli Don Neto, Rafa , Amando, Chico... Možno nie je tak akčný a krvavý ako prvý Narkos, ale príbeh a postavy sú rovnako prepracované a ja sa fakt nemám na čo sťažovať. Niektoré priemerné hodnotenia ma trochu udivujú, ale u mňa maximálna spokojnosť a jeden z naj seriálov aké som kedy videl. 100%.