Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Martina alias Shakira vyrástla v detskom domove. Svojich biologických rodičov nikdy nepoznala, predstavy o svete tam „vonku" nasávala z televíznych seriálov. A potom konečne nadišiel deň jej osemnástych narodenín. Vyslobodenie a vstupenka do vysnívaného života, pár peňazí v obálke a amulet od kamarádky na krku. S hlavou plnou naivných predstáv vyrazila do veľkého sveta, v prvom rade však za Romanom, láskou z decáku. Život nabral rýchly spád... a prišiel pád. Roman ju zatiahol do partičky zhulených mladých bezdomovcov, zlodejíčkov a kšeftárov, nakoniec ju sám predal pasákom. Blonďatý operený anjel sa stal len perspektívnym zdrojom príjmov. Podľa toho sa s Martinou aj zaobchádzalo. Hrubé násilie, brutálne zneužívanie, drogy, bezmocnosť... A potom konečne útek. A nádej. Martina s obdivuhodnou urputnosťou bojuje o svoju šancu na šťastie... a nájde ho tam, kde by to asi málokto čakal. (Bontonfilm SK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (152)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Keď som prvý krát videl plagát k filmu, asi na obálke magazínu Cinema, tak som nevedel, čo si mám myslieť. Myslel som, že sa propaguje nejaký dokumentárny film o rómoch a nevenoval som tomu veľkú pozornosť. Trvalo takmer 2 roky než som zistil, že ide o slovenský film a mal som šťastie na tv premiéru. Od slovenského filmu veľa nečakáme, o to viac dokáže prekvapiť a tento fakt prekvapil. Príbeh už 100 x prevarený, ale teraz nesie slovensko-českú stopu a film ma upútal. Veľkú zásluhu na tom má výborná D. Zeleníková, ktorá hraje veľmi presvedčivo, nemá problém s nahotou a aj keď natočila dva filmy po sebe s podobným príbehom, tak má veľkú šancu stať sa vyhľadávanou herečkou. 70%. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nechcem sa púšťať do vyjadrenia pochybností ohľadom zberu materiálu, nepochybne sa podobné príbehy odohrávajú. Len Pirko pôsobí dojmom, že sa snaží osloviť v celosvetovom meradle filmové festivaly a to prostredníctvom pohľadu na naše dva štáty ako na tretí svet, ktorému niet pomoci a kde mladý človek na prahu dospelosti nemá žiadne príležitosti. Ide o našu béčkovejšiu verziu Lilja forever, kde som mal podobné problémy, ale film vyzeral naopak skutočne filmovo a nie podfinancovane, za čo zase tvorcovia až tak určite nemôžu. No hlavná hrdinka nemá kde spať a namiesto toho, aby sa opýtala nejakého policajta, kde sa môže človek bez domova na noc uchýliť, nechá sa naivne oblbnúť. Takže napríklad aj z takýchto logických nedostatkov scenára Pirko neberiem ako oprávnenú kritiku sociálneho systému. ()

Reklama

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Oproti Zázraku je to hotová oscarovka, ale aj tak je to furt riedke, dej na 15 minút natiahnutý na celovečerák. Sexploation až po dlhej hodine a 10 minútach nachvíľu, dosť explicitné a na ČSSR pomery nevídané. Inak je to taký súčasný rytmusovský Discopríbeh. Štýl neujednotený, chvíľu umelecká narácia, chvíľu klasická, často dokonca aj vyprázdnená narácia (dlhé zábery snímajúce prostredie po odznení naratívnej informácie, upriamovanie sa na nedramatické detaily). Hlavné postavy celkom dobre vymotivované, ale nie je tam žiadny dramatický oblúk, nemá to žiadnu zápletku, takže tie drastické veci nemajú ten emocionálny dopad, ako keby sme sa do hrdinky viacej mohli vžiť. Pri kastingu si inak museli dosť ulietať, je to defilé pošukov a šeredných tlám. ()

Vančura 

všetky recenzie používateľa

Film, který mnou hodně otřásl. I několik dní po jeho zhlédnutí ho nemůžu dostat z hlavy. Oslovil mě svým závažným tématem i jeho syrovým zpracováním - některé scény jsem téměř nedokázal rozdýchat. Velmi se mi líbilo i obsazení - všichni herci se typově ke svým postavám skvěle hodí a Dominika Morávková Zeleníková v hlavní roli je naprosto výborná. Navíc jsem měl pocit, že se ve filmu objevuje spousta neherců, což jen umocňuje jeho neobyčejnou autenticitu. Tu podle mě trochu narušuje jen Boleslav Polívka v malé roli, jehož známá tvář mezi zbylými neokoukanými herci trochu ruší. Celkový dojem z filmu by nebyl úplný bez výtečně zvolených lokací a kvalitního soundtracku - obojí perfektně dotváří celkovou atmosféru. Toto je film, který chce burcovat, a u mě mu to vyšlo na 100% - dlouho jsem nevycházel z kina tak zničený. Je hrozné, že se toto každý den děje, a současně záslužné, že se na to někdo snaží upozorňovat a něco s tím dělat. Btw. nějak takto měl podle mě vypadat film Bez doteku. ()

Retik 

všetky recenzie používateľa

Syrová podívaná rozdělená do 3 fází, z nichž vás asi nejvíce dostane ta druhá, která je opravdu mrazivá a nebylo příjemné se na ni koukat. Výborný výkon Dominiky Morávkové-Zeleníkové ve vás dokáže nahromadit velmi nepříjemnou atmosféru, která se bohužel rozplyne v závěru filmu, který byl pro mě celkem nepochopitelný vzhledem k vývoji celého příběhu. 4.5/10 ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (6)

  • V bývalém Československu vznikla dříve stejnojmenná televizní hra Pírko (1973). (M.B)
  • Film Pirko vznikal 28 natáčecích dnů, září – listopad 2015, na Slovensku a v Čechách. (Zdroj: Goodmind Films)
  • Scény z erotického nočného klubu sa natáčali v pražskom podniku Darling Cabaret. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama