Reklama

Reklama

Nirvana: Smells Like Teen Spirit

(hudobný videoklip)
Krátkometrážny / Hudobný
USA, 1991, 5 min

Obsahy(1)

První singl z ikonického a veleúspěšného alba Nevermind. Videoklip byl natočen 17. srpna 1991 v kalifornském Culver City. Nirvana zde hraje pro studenty ve středoškolské tělocvičně, klidný koncert se záhy mění v divokou a nespoutanou oslavu vzdoru... Video je prvotinou Samuela Bayera, později proslulého tvůrce klipů, který se nechal inspirovat filmy Over the Edge a Rock ´n´ Roll High School z roku 1979. Dle jeho vlastní verze si jej Nirvana vybrala právě pro jeho nezkušenost a tím související nezkaženost hudebním průmyslem. (J.Connor)

(viac)

Recenzie (34)

LuiCJ 

všetky recenzie používateľa

Ja som po prvý krát túto skladbu počul na koncerte Timmyho Trumpeta na festivale Tomorrowland 2018. Nebol som tam naživo, pozrel som si video. Hudobník a trubkár zahral mashup od austrálskeho DJa Vala, ktorý pozostával práve z Nirvana - Smells Like Teen Spirit a skladby od samotného Timmyho Trumpeta a Austrálčana Chardyho - Hipsta. Potom to napojil na acapellu skladby Timmy Trumpet & Savage - Deja-Vu a dielo od Sub Zero Project & GLDY LX - Basstrain. Bolo to skutočne výborne odohrané. Neskôr som si ju ešte raz vypočul a celkom sa mi zapáčila. Nirvanu a celkom grunge skoro vôbec nepočúvam. Toto je však fajn a páči sa mi aj to, keď hudobníci kombinujú na svojich koncertoch viacero žánrov. Kebyže som si nebol pozrel Trumpetovo vystúpenie, možno by som sa o tejto skladbe ani nedozvedel, kedže sa vo vodách rocku pohybujem zriedkavo. Čo sa týka videoklipu, ten sa mi nepáčil až tak ako skladba. Síce to presne vyjadruje a ukazuje divokú a živú rock-grunge atmosféru, z kinematografického hľadiska mi to nepríde ako niečo svetoborné. ()

Jara.Cimrman.jr 

všetky recenzie používateľa

Nic není víc grunge než Nirvana a Smells Like Teen Spirit a nic není neobjektivnějšího než mé hodnocení tohoto pařícího klipu z tělocvičny. Tímto počinem se zkrátka Kurt, Krist a Dave zapsali do historie natolik, že když někdy zaslechnu cosi o hledání toho nejlepšího z toho nejlepšího, a týká se to hudby, tak si jako první automaticky vybavím tuhle skladbu. ()

Reklama

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

V tom roku som sa narodil, takže nie som štýlom grunge nejak extra zasiahnutý a ani ho nepovažujem za nejaký rozumný, či dobrý štýl, no zaujímavý je určite. Tento videoklip je temný, rebelský, až anarchistický. Pokiaľ viem, tak Cobain v ňom použil odkazy na svoj život. Je smutné, že všetko okolo tejto kapely a hlavne jeho tak smutne dopadlo. Prelomové v niečom v rockovej hudbe to bolo, no nepovažujem to za niečo zásadné, ktoré by mnohé zmenilo a bolo zároveň správne. Každopádne ako klip, tak aj hudba tejto piesne sa mi celkom páčia. ()

kingik 

všetky recenzie používateľa

Kapela Nirvana, její frontman a grunge, mně nikdy nepřišli k chuti. Rebélii v drogách a chlastu neopěvuji. Klip však spolu s jejich hymnou nabízí zajímavé spojení obrazu s hudbou. Kdyby se ovšem to celé pojetí neskrývalo za teatrálnost, kterou fanoušci považovali za fenomenální image. I tak by bylo nesmírně zajímavé, kam by se tahle legendární partička hudebně posunula dnes. 60% ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Pieseň "Smells Like Teen Spirit" je úvodnou, v poradí prvou, skladbou z druhého oficiálneho štúdioveho albumu americkej hudobnej skupiny Nirvana. Album sa volá "Nevermind" a vydali ho dvatsiatehoprvého septembra roku 1991. "Smells Like Teen Spirit" sa stal ich najväčším a najznámejším hitom. Hlavne vďaka tomuto mimoriadne vydarenému songu sa z Nirvany stala úspešná komerčná kapela. Jej autorom je spevák a gitarista Kurt Cobain. Bol ku nej natočený aj známy anarcho-grunge videoklip. **** ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (9)

  • Komparz do klipu kapela začala zháňať dva dni pred samotným nakrúcaním. Po koncertoch rozdávali letáky s inzerátom, ktorý hlásal „NIRVANA VÁS POTREBUJE". Hľadali sa ľudia vo veku od 18 do 25 rokov, punkáči, nerdi a akékoľvek iné typy. Na plagáte tiež bolo uvedené, že každý kto sa nakrúcania zúčastní by mal počítať s tým, že na pľaci strávi niekoľko hodín. To si však väčšina ľudí nevšimla a namiesto zmýšľaných 30 minút tam nakoniec strávili o 12 hodín viac. (Raccoon.city)
  • V roce 1992 videoklip zparodoval "Weird Al" Yankovic pod názvem "Smells Like Nirvana". (Fenk)
  • Na konci nakrúcania Kurt Cobain navrhol režisérovi (Samuel Bayer), aby komparzisti doslova rozbili scénu. Režisérovi sa jeho nápad páčil, pretože by podporil tému videoklipu a spravil by z neho kúsok, ktorý „musíte vidieť". Navyše, keďže ľudia na pľaci vôbec neprešli profesionálnym kastingovým výberom, deštrukcie a rebélie v klipe sú reálne. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama