Reklama

Reklama

Temný prípad

(seriál)
  • Česko Temný případ (viac)
Trailer 6
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrajú:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(31)

Obsahy(1)

Ústředními postavami seriálu jsou dva detektivové, jejichž životy se srazí a propojují během sedmnáct let trvající honičky sériového vraha v Louisianě. (oficiálny text distribútora)

Recenzie používateľa Trevor k tomuto seriálu (28)

Temný prípad (2014) 

Temný prípad stavia v prvej sérii predovšetkým na výborných výkonoch ústredných postáv (keď je ťažké povedať, či je lepší Matthew McConaughey alebo Woody Harrelson) a na výbornom príbehu točiacom sa okolo prenasledovaní masového vraha, ktorý pôsobil v močiaroch v okolí Louissiany. Atmosféru seriálu pridáva aj okultizmus spájajúci sa s vraždami spojený s únosmi a zneužívaním detí a s náboženskými spoločnosťami, ktoré sú možno v týchto udalostiach zainteresované. Druhá séria sa točí predovšetkým okolo vysokej politiky a možnostiach smotánky fiktivného mesta Vinci. V seriáli je viac vyšetrovateľov a celkovo podstatne viac postáv, čo určite mnohým divákom vadilo a v deji sa strácali. Napriek tomu je aj druhá séria na vysokej úrovni, napriek slabšiemu úvodu, ktorý bol potrebný k predstavovaniu postáv časom naberie na kvalite a najmä vďaka Collinovi Farrellovi ako Frankovi Velcorovi sa seriál oplatí dopozerať. Aj trailer na tretiu sériu vyzerá sľubne, takže o dôvod viac tešiť sa na rok 2019. Doplnenie komentára v apríli 2019: 3. séria bohužiaľ sklamala. ()

Season 1 (2014) (S01) 

Temný prípad je vďaka scénaru, prostrediu v ktorom sa odohráva a vynikajúcim hereckým výkonom obidvoch protagonistov jedným z najlepších seriálov dnešnej doby. Obaja detektívovia sa v seriály skvele dopĺňajú a kedže ich stvárnili skvelý herci možno seriál považovať za jeden z najlepších kriminálnych seriálov vôbec. ()

Dlouhá jasná tma (2014) (S01E01) 

Pilotný diel získal moju pozornosť od začiatku, prelínanie deja medzi rozhovormi vyšetrovateľov v súčasnosti a ich pátraním v minulosti seriál oživil. Začiatok viac ako dobrý, dvojica detektívov stvárnená ozaj dobre, príjemné prostredie periférie mestečka v Louissiane dobrým prostredím pre kriminálny seriál. ()

Vidění (2014) (S01E02) 

Napriek tomu, že dej seriálu sa v podstate nepohne počas celej epizódy z miesta sa vďaka vynikajúcim hereckým výkonom a prostrediu je načo pozerať. V ďalšej časti sa hádam dočkáme výraznejšieho posunu v deji, ktorý zatiaľ príliš nenapreduje. ()

Zamčený pokoj (2014) (S01E03) 

V podaní oboch hlavných predstaviteľov ide takmer o životné úlohy, navyše je seriál doplnený skvelou hudbou, striedanie prítomnosti s minulosťou je rovnako ako dialógy tým najlepším čo seriál ponúka a ku konci tejto epizódy niet čo dodať. Zároveň je vynikajúco zvládnuté vykreslenie detektívov ako obyčajných ľudí, ktorí riešia bežné záležitosti - problém dcéry v škole, kosenie trávnika či nevera. Oprávnene vysoké čísla epizódy na čsfd. ()

Kdo chce kam (2014) (S01E04) 

Harta opúšťa manželka s deťmi. Cohle sa vráti k svojej identine z minulosti, keď pracoval v Texase v utajení medzi drogovými dílermi aby sa dostali k novému podozrivému. Záver epizódy, keď sa detektívovia ocitnú v černošskom gete, kde ľudský život nemá žiadnu cenu je skvelým vyobrazením hodnôt tejto časti populácie. Odbočenie od hlavnej dejovej línie bola zvládnuté na výbornú. ()

Tajný osud veškerého života (2014) (S01E05) 

Vynikajúci úvod epizódy, v ktorom je nádherne vyobrazená vzájomná symbióza detektívov ako aj reakcia Harta na nález dvojice detí na Reggieho farme. Po "vyriešení" prípadu sa dej sútredí na súkromný život dvojice vyšetrovateľov do okamihu, keď pri vypočúvaní podozrivého hispánca Cohle zistí, že skutočný páchateľ stále behá na slobode. Temný prípad sa posúva síce očakávaným smerom, avšak v´daka skvelým hercom a protrediu naďalej fascinuje. ()

Strašidelné domy (2014) (S01E06) 

V epizóde sa dozvieme dôvod rozchodu dvojice vyšetrovateľov, hlavná dejová línia sa rozoberá iba okrajovo. V závere sa Cohle s Hartom po rokoch stretnú. Rovnako sa viac dozvieme prečo sa o Cohlea tak intenzívne zaujímajú vyšetrovatelia v súčasnosti. ()

Jakmile jsi odešel (2014) (S01E07) 

Potom, čo Martymu Cohle ukáže dôkazy detektívovia opäť spoja svoje sily a rozhodnú sa vyrešiť prípad napriek tomu že páchateľmi sú aj vysoko postavený ľudia a oni sami už nie sú policajtmi. Opäť vynikajúci záver epizódy. ()

Pusto a prázdno (2014) (S01E08) 

Dojem zo skvelej záverenej časti prvej série trochu pokazil záverečný dialóg v nemocnici, keď sa Rustin zmenil na nepoznanie. Avšak všetko ostatné fungovalo viac ako dobre a tak melancholickú chvíľu v samom závere tvorcom odpustíme. ()

Západní kniha mrtvých (2015) (S02E01) 

Po skvelej prvej sérii bol úvodný diel tej druhej sklamaním. Pomerne chaotické preskakovanie medzi postavami,ktoré ich malo za úlohu predstaviť sa príliš nevydarilo a aj keď sľubný záver to trochu napravil, druhá série úvodom mierne sklamala. ()

Noc si tě najde (2015) (S02E02) 

Rai, Ani a Paul začínajú vyšetroať Casperovu smrť, Frank sa snaží pokračovať v obchodoch aj bez Caspera. Mesto Vinci si zčína pomaly získavať sympatie a rovnako tak príbeh sa trochu posúva vpred, zatiaľ však séria atmosféru tej prvej nedosahuje. ()

Snad zítra (2015) (S02E03) 

Postrelený Velcoro zistí, že z Casperovho bytu zmizla kamera s hdd. Seržantka Ani Bezzeridesová je poverená šéfkou miestneho oddelenia štátnej polície počas spolupráce prichytiť Velcora pri priestupku, pretože je obvinený z korupcie a prekračovania právomoci a Anina šéfka si chce vďaka jeho usvedčeniu zabezpečiť kariérny postup. Rovnako polícia mesta Vinci usiluje o nájdenie chyby na postupe štátnej polície, aby sa prípad Casperovej vraždy vrátil výlučne pod ich právomoc. Frank Semyon pokračuje vo svojom biznise, avšak ďalší z jeho ľudí je zavraždený. Preto zvolá svojich zamestnancov a svoju pozíciu musí obhájiť pred Santosom, ktorý toho trpko oľutuje. Franka Velcora a Ani vyšetrovanie privedie na stopu kradnutého auta, ktoré ktosi zapáli a pri prenasledovaní páchateľa Frank zachráni Ani pred prichádzajúcim nákladným autom. Paul Woodrugh vedie svoj smer vyšetrovania, týkajúci sa prostitúcie a jeho stopa vedie do Santosovho baru. Podstatne slabšia séria má pomerne pomalý rozbeh, postavy nie sú zďaleka tak výnimočné ako tomu bolo v prvej sérii a svetlou výnimkou je iba Frank Velcoro v podaní Colina Farella, ktorý priemerný seriál drží nad vodou. ()

Všechno k zemi (2015) (S02E04) 

Paula trápia výčitky svedomia, pretože sa po návšteve Santosovho baru preberie v posteli s prostitútom. Nepomôžu mu ani jehi slová buď tým, čím si. Keď si ho na ulici všimnú novinári dá sa na útek.Neskôr mu expriateľka oznámi, že čaká jeho dieťa. Anina kariéra na tom nie je príliš lepšie, kedže ju jej bývlý priateľ obžaluje s obťažovania na prcovisku, nakoľko tvrdí že využila to, že bola jeho nadriadenou a ťažko nesie rozchod. Ray je morálnou oporou obom detektívom a zájde za svojim synom, aby sa s ním rozlúčil a doprial mu a mame lepšiu budúcnosť.V prípade Casperovej vraždy nastáva posun.Vďaka tovaru, ktorý prinesie do záložne hispánec a vďaka videozáznamu ho identifikujú a detektívovia sa s posilami vyberú podozrivého zatknúť. Netušia však, že miesto jeho úkrytu je aj miestom v ktorom sa varia drogy a tak sa na ulici strhne prestrelka, ktorej nedobrovoľnými účastnikmi sa stanú aj štrajkujúci obyvatelia periférie mesta Vinci protestujúci proti rušeniu autobusových spojov. Úchvatný je hlavne záverečný záber na trojicu detektívov dívajúcich sa na zkazu, ktorú vyvolal ich nepremyslený záťah. ()

Jiné životy (2015) (S02E05) 

Dva mesiace po prestrelke sa život všetkých detektívov, ktorý sa podieľali na vyšetrovaní vraždy Caspera zmenil. Velcoro odišiel z policajného zboru mesta Vinci a pracuje ako strážna služba pre Semyona a zvádza boj o zverenie syna so svojou exmanželkou a jej priateľom, Bezzeridesová musí navštevovať semináre ohľadom sexuálneho obťažovania a bola preradená do skladu s dôkazmi a rovnako Woodrugh bol vďaka "úspešnej" prestrelke preradení na oddelenie, kde odhaľuje majetkovú kriminalitu. Všetkým je zrejmé, že mexický gang za smrťou Caspera nebol a tak sa vďaka snahe Katheriny Davisovej dáva tým opäť dohromady aj vďaka tomu, že Velcorovi sľúbi možnosť stretávať sa zo synom. Avšak vedenie mesta Vinci tiež túži potom, aby sa objavili dôkazy, ktoré by mohli pomôcť objasniť Casperovu vraždu, avšak z iného dôvodu. Preto sa s prosbou o pomoc obrátia na Semyona. Bol som zvedavý ako zvládnu vyriešiť katastrofu pri prestrelke tvorcovia seriálu, zvládli to však výborne a seriál sľubuje zaujímavé rozuzlenie. ()

Kostel v troskách (2015) (S02E06) 

Velcoro má vážny rozhovor zo Semyonom, neskôr sa stretne so svojim synom za prítomnosti sociálnej pracovníčky a porozpráva sa so svojou bývalou ženou. Woodrugh dosiahne pokrok pri sledovaní stopy modrých diamantov. Semyon rieši svoje obchody s Mexičanmi. Bezzeridesová sa v prestrojení dostane na večierok smotánky mesta Vinci a ide jej doslova o život, kedže sa dostane na stopu nezvestnému dievčaťu a pri úteku jej musia pomôcť Woodrugh s Velcorom. Druhá séria napriek dobrým hercom podstatne zostáva za prvou sériou a napriek pomerne zaujímavej zápletke, kde sa tvorcovia zamerali na obchody s pozemkami a "orgie" horných desaťtisíc nie je táto sériapríliš zaujímavá a rozhovory zďaleka nedosahujú úroveň tých z prvej série kedže akcie je pomerne málo človek sa pri väčšine epizód nudí, aj keď väčšinou to záver jednotlivých častí aspoň ako tak zachráni. ()

Černé mapy a pokoje v motelu (2015) (S02E07) 

Po záťahu detektívov, ktorý ich priviedol k zisku dokumentov, ktoré spájajú spoločnosť Catalyst a McCandlessa s Ossipom, sa títo musia spolu so svojimi rodinami ukrývať. Vedia že ich súperi urobia všetko preto, aby sa ich obchody neprezradili a kedže sú najmocnejšími ľuďmi v meste Vinci a na ich večierku bol aj minister spravodlivosti Velcoro, Bezzeridesová aj Woodrugh vedia, že pomoci sa im nedostane ani zo strany polície, nakoľko Velcoro pri stretnutí s Davisovou na ktorom jej má odovzdať dokumenty zistí, že ju niekto zastrelil a je si istý, že to bolo jeho zbraňou, kedže ako policajta spájaného z korupciou ho bude ľahké usvedčiť. Potom, ako Velcoro podá informácie Semyonovi, tomu neostáva nič iné ako sa pokúsiť z mesta Vinci ujsť, k čomu chce využiť Chessaniho peniaze a požiar, ktorý založí vo svojom podniku. Woodrugh, ktorý zistil, že za krádežou modrých diamantov stáli Holloway, Burris, Dixon and Caspere, ktorí v tom čase boli policajtmi vo Vinci, dostane do svojho telefónu snímky, ktoré ho spájajú s jeho minulosťou a tak ho Black Mountain security vyláka na stretnutie, v ktorom chcú od neho získať dokumenty naspäť. Konečne sa pospájali jednotlivé časti skladačky a došlo aj k očakávanému vyvrcholeniu vzťahu Velcoro a Bezzeridesová. Jedna z najlepších častí druhej série, ktorá však za prvou zaostala. ()

Konečná stanice (2015) (S02E08) 

Velcoro s Bezzeridesovou sa dozvedia o osude Woodrugha a podarí sa im získať svedectvo o osude Caspera. Vďaka Laure sa dozvedia o pláne Lennyho aj o tom, že harddisk je v podstate bezcenný a že Lenny na stanici v Anaheime plánuje Hollowaya zabiť. Na stanici dôjde k prestrelke medzi zúčastnenými stranami a staničnou ochrankou. Semyon po stretnutí s Velcorom naplánuje útok v chate a zabije McCandlessa a Osipa a za pomoci mexického kartelu chce opustiť Vinci, avšak členovia kartelu sa napriek štedrej odmene obrátia proti nemu. Velcora tiež jeho nepriatelia sledujú až k škole v Laurel Canynon, kde sa rozlúči so svojim synom, následne požiada Bezzeridesovú, aby za každú cenu opustila Vinci a v lese dôjde k rozhodujúcemu stretnutiu z jeho prenasledovateľmi na čele s Burrisom. A tak, s odstupom času sa Tony Chessani stane starostom mesta Vinci, Gena sa dozvie o tom, že Velcoro je otcom ich dieťaťa, Velcoro je označený za zločinca a vraha Davisovej, po Woodrughovi je pomenovaná jedna z ulíc v meste a Bezzeridesová vyrozpráva svoj príbeh novinárovi vo Venezuele a naďalej sa ukrýva. Najvyšší čas, aby niektorý užívatelia čsfd dostali príležitosť točiť vlastné seriály, pretože potom by ich neiritoval predvídateľný dej v Temnom prípade, aj keď v podstate ani netušia, kto je Osip, Burris a Lenny, avšak že umrie Semyon aj Velcoro vopred vedeli. Škoda rozvádzať. V poslednej časti asi najviac vadia Semyonove halucinácie počas posledných chvíľ na púšti, trochu epizóde ubrali na vážnosti, inak je to dôstojné vyvrcholenie série, ktorá bola síce o niečo slabšia ako prvá, avšak Colin Farrell bol výborný a napriek tomu, že mnoho ľudí dej sklamal kvôli veľkému množstvu postáv a v deji sa nepochybne strácali je aj druhá séria na veľmi dobrej úrovni. ()

Season 3 (2019) (S03) 

Napriek tomu, že úvod série naznačil, že by sme mohli byť svedkami hereckého koncertu podobnému tomu z prvej série s možno ešte lepším príbehom, realita bola niekde úplne inde. Nič nehovoriace, prázdne dialógy, postup v pátraní doslova slimačím tempom, policajný detektívovia jeden dement od narodenia, druhý so stareckou demenciou, tretí skorumpovaný a slečna black mamba, ktorá učí všetko vie...Služobníctvo v dome pána Hoyta si za roky nevšimne, že v dome je o obyvateľa viac, že treba zaobstarať stravu pre dieťa navyše. Nebyť streľby pri Woodardovom dome a vypočúvania Harrisa akcie by sme sa nedočkali vôbec. Niečo tak nudné a trápne však tvorcovia dokázali natiahnuť na 8 epizód, a to predsa len za uznanie stojí. Momentálne dúfam, že toto bola posledná séria True detective, respektíve som sklamaný z toho, že toto nebola samostatná séria iného seriálu, pretože sklamanie je fakt ťažké opísať. Neskutočne premrhaný potenciál vcelku zaujímavého príbehu v úvode. Seriál sa utopil v sondách do minulosti, avšak najviac vyhorel práve na tom, na čom mal stavať. Interview malo byť tým, čo dvojicu detektívov po rokoch spojí, avšak nedokázalo vlastne nič a v priebehu myslím že štvrtej časti sa stratilo bez akéhokoľvek hlbšieho zmyslu. ()

The Great War and Modern Memory (2019) (S03E01) 

Počas nočnej hliadky sú detektívovia Wayne Hays a Roland West privolaný k prevereniu nahlásenia o nezvestných deťoch, súrodencoch Willovi a July Purcellových. Wayne Hays, veterán z Vietnamu rozbieha zo svojím kolegom vyšetrovanie a preverujú stopy, ktoré ako možných podozrivých či svedkov udalosti poukazujú na partiu tínedžerov, samotára zberajúceho odpad či samotných rodičov detí. Wayne Hays objaví telo 12 ročného Willa v jaskyni, do ktorej ho privedú záhadné bábiky a telo chlapca je naaranžované s rukami spätými k modlitbe. Tvorcovia stavili na štýl, ktorý priniesol úspech v prvej sérii a príbeh je rozprávaný formou spomienok Wayna Haysa pred kamerou reportérov. Atmosféra chudobného vidieka Arkansasu, veteráni z Vietnamu či satanizmus diváka osloví, avšak výkony hlavných protagonistov za prvou sériou zaostávajú, avšak Matthewovi Mc Conaugheymu je ťažké sa vyrovnať. ()

Súvisiace novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (viac)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (viac)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (viac)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (viac)

Reklama

Reklama