Reklama

Reklama

Temný prípad - Série 1

(séria)
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvorcovia:

Nic Pizzolatto

Scenár:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrajú:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Epizódy(8)

Obsahy(1)

Detektívi a bývalí partneri Marty Hart (Woody Harrelson) a "Rust" Cohle (Matthew McConaughey) pracovali v polovici 90. rokov na oddelení vrážd v Louisiane. V roku 1995 riešili aj brutálnu vraždu prostitútky, ktorú pravdepodobne spáchal sériový vrah so znepokojujúcimi okultnými sklonmi. Hart, ktorého manželstvo sa rozpadá pod ťarchou pracovného stresu a nevery, a pesimistický samotár Cohle sa vracajú k nevyriešenému prípadu a ich napätý vzťah sa stáva ústrednou témou... Dej seriálu nominovaného na štyri Zlaté glóbusy poháňa vpred spoločná posadnutosť Harta a Cohlea rituálnym vrahom, ale skutočná dráma sa odohráva okolo nestálosti ich vzťahu a charakterov. (HBO Max)

(viac)

Recenzie (244)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Keď som si pozrel prvý diel pred pol rokom, povedal som si srať na to. Seriály moc nemusím a občas sa stene, že sa k nejakému dostanem, ale väčšinou je to zo zvedavosti, než z potreby vidieť kam to televízia posledných pár rokov ťahá. Lenže prišiel Silvester a tak som si to zhliadol celé na jeden záťah. A bol som nadšený. Stále som. Fukunaga a Pizzolatto vytvorili perfektne dramaturgicky vystavaný príbeh. McConaughey a Harrelson bezchybný. Seriál ma v sebe veľa krásne napísaných a zobrazených nuansí. Pohráva si s formou a nie je až tak ľahko čitateľný. Pohráva si s divákom - s tým čo mu prezentuje ako skutočné a zároveň sleduje rôzne aspekty vyšetrovateľskej práce. Od zháňania dôkazov, prácu v utajení, alebo samotné prestrelky. Jedna z najlepších vecí aká bola na poli seriálovej tvorby natočená. Bez pochyby. Neviem sa dočkať druhej série. Ak sa bude niesť v rovnakom duchu, budem viac ako spokojný. 1. séria 100% ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Napriek upozorneniu, že týmto hodnotením zmažem hodnotenie seriálu, vítam jeho rozdelenie na série, pretože sú také rozdielne, že by som iným spôsobom nedokázal vyjadriť o koľko ma druhá séria zaujala menej. Takže u prvej série iba prekopírujem komentár, ktorý som pôvodne napísal k celému seriálu. Nemám najmenší dôvod dať tomuto seriálu menej ako päť hviezdičiek. Pohltil ma už od prvých častí. Dalo by sa napísať, koľko už bolo nakrútených filmov a seriálov s tematikou sériových vrahov. Ale ani jeden takým originálnym spôsobom, ako tento. Iba výnimočne sa môžem stretnúť s takým hereckým výkonom, aký predviedol Matthew McConaughey a málokedy je príbeh rozfázovaný do rôznych dejových a časových línií bez toho, aby to pôsobilo samoúčelne a nezrozumiteľne. Cenný bol dôraz na detaily podporujúce vierohodnosť každej scény. Úvodná pieseň mala chytľavý motív a vhodne uvádzala každú časť seriálu. ()

Reklama

tron 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Skvelá záležitosť, ktorej strašne veľa pomáha množstvo vecí: vynikajúci herci hrajúci perfektné postavy (nechýba ani tradičný "večne nasratý policajný šéf"), dusná južanská atmosféra s tomu odpovedajúcou pôsobivou výpravou a vydarene zamotaný scenár, ktorý vraha ukáže už v jednej z prvých častí, ale bez toho, aby ste to vedeli. Ku koncu sa tvorcom po lúke síce rozuteká o čosi viac zajacov, než sú schopní chytiť, ale mám podozrenie, že niektoré veci nám "zamlčali" schválne, možno aby bolo kam pokračovať, ak by sa Woody a Matthew chceli vrátiť. Oceňujem nielen dej zaujímavo sa ťahajúci naprieč rokmi, ale i kvalitný a vcelku dojemný koniec. ()

Tommassi3 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Bývalý kameraman Fukunaga skutečně platí za skvělou volbu pro podobný projekt, kde se jako nepamatuji snoubí forma s obsahem.. Famózní mysteriózní neonoir, skvostně napsaný, zrežírovaný a rozhodně i odehraný.. Již úvodní titulková sekvence dává tušit, že tahle seriálová podívaná bude dokonale uhrančivá.. Dlouho jsem nezaregistroval tak živé postavy jako v téhle plnotučné krimi, která docela hlasitě naznačuje, že mezi Fukunagovy vzory patřil Hitchcock s Malickem.. ()

Trevor 

všetky recenzie používateľa (k tomuto seriálu)

Temný prípad je vďaka scénaru, prostrediu v ktorom sa odohráva a vynikajúcim hereckým výkonom obidvoch protagonistov jedným z najlepších seriálov dnešnej doby. Obaja detektívovia sa v seriály skvele dopĺňajú a kedže ich stvárnili skvelý herci možno seriál považovať za jeden z najlepších kriminálnych seriálov vôbec. ()

Galéria (144)

Zaujímavosti (39)

  • Matthew McConaughey (detektiv Rust Cohle) byl scénářem natolik nadšený, že podepsal účast na projektu ještě předtím, než se seriálu ujala stanice HBO. (jerry12)
  • Vyhořelý kostel nebo varnu pervitinu postavili pro potřeby natáčení sami tvůrci přímo uprostřed rozlehlého terénu. (jerry12)
  • Štáb zaměstnal několik lidí, kteří před natáčením každé scény prošli okolní terén a odstranili ze záběru všemožné druhy zvířat, které se v této části Louisiany objevují, včetně jedovatých hadů nebo aligátorů. Štáb si pro natáčení také obstaral sovu a jestřába, aby průběh natáčení nerušili hluční drozdi. (jerry12)

Reklama

Reklama