Reklama

Reklama

Temný prípad

(seriál)
  • Česko Temný případ (viac)
Trailer 9
Krimi / Dráma / Mysteriózny / Thriller
USA, (2014–2025), 31 h 7 min (Minutáž: 54–86 min)

Hrajú:

Matthew McConaughey, Woody Harrelson, Michelle Monaghan, Colin Farrell, Rachel McAdams, Taylor Kitsch, Kelly Reilly, Vince Vaughn, Michael Potts (viac)
(ďalšie profesie)

Série(5) / Epizódy(31)

Obsahy(1)

Ústředními postavami seriálu jsou dva detektivové, jejichž životy se srazí a propojují během sedmnáct let trvající honičky sériového vraha v Louisianě. (oficiálny text distribútora)

Recenzie používateľa 0verseer k tomuto seriálu (19)

Season 1 (2014) (S01) 

"This is a world where nothing is solved. Someone once told me, 'Time is a flat circle.' Everything we've ever done or will do, we're gonna do over and over and over again." Rust Cohle. Snáď každý, kto mal možnosť prvú sériu True Detective vidieť, si túto postavu musel obľúbiť. Klobúk dole, Matthew McConaughey stvárnil dosť možno najlepšiu seriálovú postavu vôbec. Pánom s exotickými menami Pizzolatto & Fukunaga sa podarilo vytvoriť úchvatnú krimi, kde okultné vraždy, temné prostredie bažín Louisiany a filozofujúci detektív Rust Cohle formujú dokonalý mix. Ďalší poklad z dielne HBO... ()

Dlouhá jasná tma (2014) (S01E01) 

”Look, I'd consider myself a realist, all right, but in philosophical terms, I'm what's called a pessimist.” “Um, okay. What's that mean?” “It means I'm bad at parties.” “Let me tell you, you ain't great outside of parties either.” Zaujímavá dvojička detektívov, z ktorej na prvý pohľad oslovil najmä filozofujúci Cohle v podaní Matthewa McConaughey, retrospektívne opisuje udalosti vyšetrovania rituálnej vraždy. Dialógy ušli, menšie zamotanie v závere tiež, k dokonalosti však prekvapivo chýbalo napätie, ktoré sa snáď v dalších častiach dostaví... ()

Vidění (2014) (S01E02) 

“I know who I am. And after all these years, there's a victory in that.” Každou minútou sa odkrýva viac z minulosti dvoch hlavných protagonistov a každou minútou sa mi tento seriál páči viac a viac. Rustov tragický osud, kvôli ktorému prišiel o rodinu, vzbudzuje súcit. Martyho pokrytecký spôsob ničenia vlastnej rodiny zase vzbudzuje opovrhnutie. Alexandra Daddario svojím výstupom pridala čerešničku na tortu už tak dokonalej epizódy… ()

Zamčený pokoj (2014) (S01E03) 

"You see, we all got what I call a life trap - a gene deep certainty that things will be different... that you'll move to another city and meet the people that'll be the friends for the rest of your life... that you'll fall in love and be fulfilled... fucking fulfillment... and closure, whatever the fuck those two fuckin' empty jars to hold this shit storm. Nothing's ever fulfilled, not until the very end. And closure - nothing is ever over." Žiarlivý Hart, tradične podmanivo filozofujúci Cohle a zlom v prípade, to je stručný popis tejto epizódy... ()

Kdo chce kam (2014) (S01E04) 

"Every time I think you've hit a ceiling, you, you keep raising the bar. You're like the Michael Jordan of being a son of a bitch." Tentokrát trocha dobre vygradovanej akcie v závere. Rust znova v úlohe infiltrátora v utajení. A Marty si to osobnej stránke po zásluhe vyžral. Na rozdiel od iných seriálov, ktoré si najlepšie časti nechávajú na záver, True Detective dosahuje vrchol už v polovici úvodnej série... ()

Tajný osud veškerého života (2014) (S01E05) 

“You know the good years when you're in them, or you just wait for them until you get ass cancer and realize that the good years came and went? Because there's a feeling you might notice it sometimes... this feeling like life has slipped through your fingers... like the future is behind you, like it's always been behind you.” Ďalšia skvelá časť. Akčný úvod nadväzuje na akciu z predchádzajúcej časti. Louisianská “džungľa” s nastraženými výbušninami má témer nádych Vietnamu. Dokonca aj osobný život Martyho, voči ktorému tu niektorí mali výhrady, ma vďaka svojej autenticite baví. Skvelý plot twist s náznakom spochybnenia doterajšieho vývoja a presun Rusta do kategórie podozrivých. Pizzolatto tu dosahuje scenáristické nebo, McConaughey a Harrelson obaja vynikajú v životných rolách. Dokonalosť. ()

Strašidelné domy (2014) (S01E06) 

"There is no such thing as forgiveness. People just have short memories." Rozchody a návraty. Rust a Marty tentokrát o niečo viac ako samotný prípad riešia navzájom samých seba a opäť je to radosť celé sledovať... ()

Jakmile jsi odešel (2014) (S01E07) 

"Life's barely long enough to get good at one thing. So be careful what you get good at." Retrospektíva skončila, nastal čas na prítomnosť. Partnerstvo obnovené a sledovanie ako si napriek všetkému k seba Rust s Martym našli cestu hreje pri srdci. Rovnako ako to, že sa slučka konečne začína uťahovať a naši hrdinovia smerujú ku Carcose… ()

Season 2 (2015) (S02) 

Ak chcete okamžite odpoveď na to, či sa tvorcom podaril husársky kúsok a druhá séria je rovnako kvalitná ako prvá, odpoveď je jednoznačná. Nie. Tentokrát totiž chýbala zaujímavá hlavná postava, s ktorou by divák mohol sympatizovať a napriek tomu, že sa seriál venuje až 4 hlavným protagonistom, úroveň dynamickej dvojičky detektívov Marty Hart & Rust Cohle žiaden z nich ani zďaleka nedosahuje. Tempo, atmosféra a dej taktiež výrazne zaostávajú, predovšetkým v prvej polovici kvôli neprehľadnosti všetkých zápletok seriál trpí. Zbytočne moc času sa hovorí o postavách, ktorým je na obrazovke venované len minimum času, prípadne sa na scénu vôbec nedostanú (pretože už dávno predtým zatrepali kopytami). Od piatej epizódy sa však pomaly začne rozbeh a neústupné finále celkom zlepšilo sklamanie z pomáleho úvodu. Objektívne tak 3,5/5. ()

Západní kniha mrtvých (2015) (S02E01) 

”I used to want to be an astronaut. But astronauts don't even go to the moon anymore.” Priblížiť sa kvalite prvej série bude pekelne ťažké. Napriek obstojnému hereckému obsadeniu otváracia časť tejto série pôsobila až príliš chaoticky. Všetkého veľa škodí, čonplatí aj pre postavy a dejové linky, ktorých tu bolo zbytočne až príliš veľa... ()

Noc si tě najde (2015) (S02E02) 

"Sometimes, a good beating provokes personal growth." Až na samotný záver celkom nuda. Aj v tom však pravdepodobne bude ešte háčik, pretože si ťažko predstaviť, že by jedna z hlavných postáv opustila scénu tak skoro... ()

Snad zítra (2015) (S02E03) 

"You could just drink from the bottle." "Drink out the bottle, you got a problem." Narozdiel od prvej série, ktorú som vďaka zaujímavej dvojičke detektívov a ťaživej atmosfére prežíval, túto len pasívne pozorujem. Možno aj preto, že zatiaľ ani s jednou z hlavných postáv nedokážem výraznejšie sympatizovať a ich dejové línie mi prídu pramálo zaujímavé... ()

Všechno k zemi (2015) (S02E04) 

"Fuck 'em. They lie without blinking... You know what one of those dog fuckers said to me once? "I'd rather be wrong and first than right and second." Konečne poriadna akcia, takže táto epizóda by mala byť v porovnaní s tými predchádzajúcimi fajn, nie? Nie. To, že vystrieľajú celú zásahovú jednotku okrem našej hlavnej trojičky vyšetrovateľov tvorcom teda rozhodne nežeriem. P.S.: Rachel McAdams má síce pekný zádok, ale v tejto prestrelke mi napriek všetkému prišla ako päsť na oko... ()

Konečná stanice (2015) (S02E08) 

"Everything's ending. Time to wake up." Finálna epizóda s už skôr filmovou ako seriálovou stopážou mala v mnohom viac gulí ako záverečmá časť poslednej série. Pochvala za výborný výber lokácií posledných momentov Franka a Raya. Aj keď sa táto séria rozbiehala pomaly, uznávam, že jej záver stál za to... ()

The Great War and Modern Memory (2019) (S03E01) 

”I'm a feminist... They want to sell me a piece of ass, they got the right... Shit. You're gonna pay for it one way or another.” Nechám sa trochu uniesť a otvárak tretej série ocením plným počtom. Zatiaľ to totiž vyzerá tak, že sa seriál po experimente v druhej sérii vrátil späť do starých dobrých koľají. Opäť máme dvojicu zaujímavých detektívov, opäť panuje temná atmosféra a opäť to vyzerá na rituálnu vraždu. Tak snáď ďalšie časti nesklamú... ()

Kiss Tomorrow Goodbye (2019) (S03E02) 

”You ever been someplace you couldn't leave, and you couldn't stay... both at the same time?” Rozvíjanie vzťahu Waynea s učiteľkou a väčší dôraz na jeho rodinný život v rôznych obdobiach viedlo k menšiemu spomaleniu. Najlepšou časťou epizódy bola bočná “šichta” detektívov s chlapíkom, ktorý si potrpel na mladšie ročníky. Od ďalších častí očakávam väčšie grády... ()

The Big Never (2019) (S03E03) 

Neustále preskakovanie medzi troma časovými obdobiami začína byť otravné, dej prešlapuje na mieste. Eufória z otváracej epizódy vyprchala a tretia séria postupne prechádza čím ďalej tým viac do únavnej nudy... ()

The Hour and the Day (2019) (S03E04) 

”I don't like him... Man signs up to go without fuckin' for life... Either he don't know himself for a liar, or he's some tight, limited edition psycho, you know? I mean, everybody's fuckin' somethin'.” Zopár dobrých scén (vypočúvanie jednookého černocha v ghette a mladíka v cele) plus náznak akcie v závere síce predstavujú oproti poslednej časti isté zlepšenie, napriek tomu mi to príde na 66 minút celkom málo... ()

Now Am Found (2019) (S03E08) 

”Suppose somebody catches us?” “We're old and confused.” Sánka tentoraz nepadala napriek odhaleniu, na ktoré sme čakali dlhých 8 epizód. Po nekompromisnom konci predchádzajúcej série sme tentoraz dostali až nápadne pokojné zakončenie... ()

Súvisiace novinky

Lednové tipy z VOD služeb

Lednové tipy z VOD služeb

31.01.2024

Zima nám stále ještě nekončí, a tak pokud hledáte nápady, jak si zpříjemnit chladné večery strávené u televizních obrazovek v pohodlí a teple domova, máme pro vás opět pár zajímavých i netradičních… (viac)

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

Matthew McConaughey bude bojovat s ohněm

27.01.2024

Před deseti lety byl Matthew McConaughey na absolutním vrcholu. Hlavní role v nolanovce, která je jednou z nejlepších sci-fi poslední dekády. Za Klub poslední naděje vyfoukl DiCapriovi Oscara, navíc… (viac)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (viac)

Blade naverboval scenáristu Temného případu

Blade naverboval scenáristu Temného případu

29.04.2023

S blížícím se začátkem natáčení nového Bladea přichází nyní zpráva, že na projektu už pár týdnů pracuje také scenárista a vůbec tvůrce seriálové antologie Temný případ Nic Pizzolatto. Pizzolatto… (viac)

Reklama

Reklama