Reklama

Reklama

Dokumentárny film rozpráva o Reinholdovi Messnerovi a tom, ako sa stal tým, kým je dnes. Film rovnakou mierou pojednáva o jeho neobyčajných športových úspechoch, ako aj o jeho osobnosti - výsledkom je portrét horolezca, ktorý nechal na modernom alpinizme výraznejšiu stopu, ako ktokoľvek iný, a viackrát prekonal limity, dovtedy považované za hranice ľudských možností. Dokument, nakrútený v majestátnych originálnych scenériách však nerozpráva len o Messnerovi samotnom, ale aj o univerzálnych témach, ako je prekonávanie strachu, vyrovnávanie sa so zlyhaním a prekonávanie prekážok. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (29)

Cedr 

všetky recenzie používateľa

Chápu, že o výkonech tohoto horolezce bylo natočeno a napsáno už tolik, že se tvůrci cíleně zaměřili na osobní resp. rodinný život se snahou odpovědět na to co ho k těmto nadlidským výkonům vedlo a přitom uvést na pravou míru mnohé kontroverze... jenže ono veškeré vyprávění bratrů je tak ukrutně zdlouhavé a nezajímavé... udělali by líp kdyby si ty rodinné rozbory strčili někam a raději nechali Messnera vyprávět o lezení a shrnutí jeho výkonů neodbili v několika minutách. ()

nascendi

všetky recenzie používateľa

Horolezectvo nie je predmetom môjho záujmu, ani obdivu. Mám pocit, že lezenie na vrchol je pre nich prostriedkom, ako sa vyrovnať s vnútornými pnutiami. Ale na druhej strane obdivujem ľudí, ktorí dosiahli na vrchol aj v disciplínach, ktoré sú mimo môjho záujmu., A takým je Reinhold Messner. Všeobecne známy, populárny, obdivovaný a bude dlho trvať, než sa nájde niekto, kto ho prekoná, i keď neviem v akej poddisciplíne, pretože Messner odpovedal na príliš veľa výziev. Samotný film považujem za veľmi vydarený, pretože sa snaží dopátrať ku koreňom Messnerovej životnej vášne, prináša krásne zábery z majestátnych veľhôr i detaily tohto nebezpečného a nesmierne náročného športu. Takže som film s chuťou dopozeral do konca aj napriek úvodným vetám tohto komentára. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Messner zde ukazuje přehled své autobiografie a výběr svých dobrodružství. Nečekal jsem o Messnerovi nové informace, ale byl jsem překvapen dozvědět se více o jeho velmi inteligentní rodině. A také , že je volič levice a jako mladý se choval provokativně proti stablišmentu. Chybí zde jeho nejpůsobivější výzva: přechod pěšky Antarktidy a nafilmování to. Začátek dokumentu je působivý. Messner vzpomíná na dětství: "Vyrůstali jsme v údolí, málokdo vytáhl paty do sousedního, ale my jsme se vždy ptali jak to může vypadat za horou...otec poznal všechny kopce, Sasolungo, Marmoladu, Chivettu, Antelao". Messner se svěřuje se, že míval strach z výšek. ()

Platom 

všetky recenzie používateľa

Klobouk dolů před tímto neskutečným dobrodruhem, který šlape svět, slézá velehory, překonává nepřekonané. Nádherně natočený dokument (dle mého) o jedné z nejzajímavějších postav sportu současnosti. Messner dokázal zažít tolik šílených, krásných, vyčerpávajících a neuvěřitelných dobrodružných expedic, které by jiný neposbíral ani za deset životů. Myslím si, že pokud by tento film měl představovat vše, co Reinhold zažil a více se situovat na jeho osobu i výpravy, jistě by byl mnohem delší - a mě by to bavilo stále stejně. Duší jsem dobrodruh a má duše dobrodruha plesala blahem. Když se chýlil film ke svému konci, lítostivě jsem si přál, aby se tak ještě nedělo. Neskutečný obdiv a vysoká míra závisti nad tímto pánem. Dokument výborný! 5* ()

MikO_NR_1909 

všetky recenzie používateľa

Messner je natočený v rýdzo odosobnenej rovine. Môžete vidieť, ako útrapy z detstva a patriarchárnej hierarchie si mladí chlapci kompenzovali v lezení, kde mohli precítiť dúšky slobody. K tomu sa súrodencom len ťažko hľadajú priame slová. Inak je to výborná štúdia perfekcionizmu, ktorý sa nedá ani naučiť, je to vlastne životný štýl a to, ako sa človek narodí a kam sa unáša. Tak, ako Dylanove "Times they are a changin" nikto nezloží ako on, tak ani vysnené prvovýstupy Messnerových priateľov nemusia stačiť nato, že sa ešte vrátia domov a že budú stíhať šťastenu a túžbu jeho organizátora, ktorý má v tom, v čom je najlepší, klapky na očiach. ()

Galéria (29)

Reklama

Reklama