Reklama

Reklama

Luis Trenker

Luis Trenker

nar. 04.10.1892
St. Ulrich, Rakúsko-Uhorsko

zom. 13.04.1990 (97 rokov)
Bolzano, Taliansko

Biografia (1)

Narozený jako Alois Franz Trenker. Horský průvodce, spisovatel, herec a režisér, jehož životní dráha byla pevně spojena s Alpami. Narodil se do rodiny malíře Jakuba Trenkera a jeho ženy Karolíny. Vyrůstal v dvojjazyčném prostředí. Po studiích pracoval krátký čas v podniku svého dědečka, poté studoval v Bozenu a Insbruku. Během studií si přivydělával jako horský průvodce a učitel lyžování. Odsud přešel na vídeňskou architekturu. Roku 1915 narukoval do války, sloužil… (viac)

Zaujímavosti (8)

  • Keď sa v roku 1924 zúčastnil 1. zimných olympijských hier vo francúzskom Chamonix ako člen talianskeho bobového tímu, ich päťčlenné družstvo skončilo na šiestom mieste.‎ (Šuplík)
  • K 100. výročiu narodenia mu jeho rodná obec venovala pomník, ktorý ho znázorňuje v horskom odeve s pohľadom upreným na pohorie Langkofel, po ktorom veľmi rád lozieval.‎ (Šuplík)
  • Na základe svojich skúseností z 1. svetovej vojny napísal 23 kníh, román "Berge in Flammen" bol roku 1931 sfilmovaný. Luis sa na filme podieľal ako režisér, scenárista aj herec. (Šuplík)

Galéria (81)

Reklama

Herec

Režisér

Spisovateľská filmografia

Filmy
1934

Der verlorene Sohn - kniha

1931

Berge in Flammen - kniha

Scenárista

Hosť

Producent

Dokumentárne
1973

Sperrfort Rocca Alta

Ovládací panel

Fanklub

(2)

Reklama

Reklama