Reklama

Reklama

Kosovo 1999. Albánski civilisti sú vystavení krutostiam srbských vojakov. Americké tajné jednotky sa blížia. Jeden z amerických vojakov, Aaron Hallam (Benicio Del Toro), v troskách zničeného domu zneškodní srbského dôstojníka. Vyznamenajú ho Striebornou hviezdou, ale čin ho prenasleduje ako nočná mora. Po rokoch sa ako strážca oregonskej divočiny dostane do konfliktu s lovcami, ktorí sa vybrali na jelene s ostreľovačským arzenálom. Tí po ňom začnú strieľať, ale proti vycvičenému zabijakovi nemajú šancu. Aaron po nich skočí ako šelma a zabije ich. Nie sú to však jeho posledné obete. Špeciálna agentka FBI Abby Durrellová (Connie Nielsenová) sa zúfalo snaží vraha vypátrať. Povolá jediného muža, ktorý by jej mohol pomôcť – poručíka vo výslužbe Bonhama (Tommy Lee Jones). Ten sa snaží zabudnúť na svoju minulosť, keď učil vojakov zabíjať, a odmietne. Keď však uvidí fotografie obetí, pochopí, že zabíjal jeho najlepší žiak, a teda aj on sám nesie zodpovednosť. Aarona zatknú, ale z väzby ho vydajú tajným agentom – pozná priveľa tajomstiev a nesmie prehovoriť. Skôr, ako ho agenti stihnú nechať „zmiznúť“, im však zmizne sám. FBI nasadí ďalších agentov, ale vojnový veterán Bonham trvá na tom, aby prenasledovanie nechali len naňho... (TV JOJ)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (315)

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

V prvom rade poteší skutočnosť, že Tommy Lee Jones v úlohe L.T.Bonhama dokáže aj napriek na prvý pohľad možnej príbuznosti s postavou Sama Gerarda z filmu Utečenec (1993) a Šerifovia (1998) zahrať úplne iný typ samotárskeho lovca. Herecká kreácia Benicia Del Tora svojimi nespornými hereckými kvalitami jej dokázal vtlačiť výbornú charizmu a dôveryhodnosť. Čo sa mi na Štvancovi najviac páčilo, je forma vyrozprávania príbehu. Z každého políčka filmu cítiť návrat ku klasickému spôsobu vyobrazenia akčnej krimidrámy z obdobia 70. a 80. rokov minulého storočia. Žiadna zbesilá jazda kamerou, neuveriteľné rakurzy, dynamický strih, slow-motion prípadne bullet-time. Namiesto toho stabilná, miestami až realistická kamera zachytávajúca osudné súboje s takou mierou autenticity, že často krát až sami cítite tie smrteľné zárezy nožom. Tento dojem umocňuje aj samotná hudba, ktorá v tých najdramatickejších okamžikoch počas súboja na chvíľu úplne stíchne. Jedinou slabinou týchto súbojov je iba ich nízky počet v celom filme. ()

nash. 

všetky recenzie používateľa

***1/2 - souboj dvou titánů, kolem nichž krouží desítky neschopných statistů, kteří nemají představu o síle souboje, který se před nimi odehrává... Jones i Del Toro své postavy zvládli skvěle a na minimu prostoru jim dokázali vtisknout nejen charakter, ale také minulost, které je oba poznamenala. Současně dokázali divákům nejen zprostředkovat pocity svých postav, ale také pro své postavy získali pochopení diváka.. Dobře se to rozjelo, dobře to šllapalo.. jenže pak se to nějak podělalo.. v poslední čtvrtině tomu úplně spadnul řetěz.. a ten závěrečný duel, to už byla hotová fraška... škoda... ()

Reklama

Socrates 

všetky recenzie používateľa

Kurvy jedny stopařský, občas jsou rychlejší než Flash Gordon, jindy zase tvrdší než Muž z oceli, samozřejmě jsou to taky matrixácký plavci mezi kulkama a zruční řemeslníci, ale co už... dědkové jsou ve formě. Dědek Friedkin má sice kliku, že stojí za kamerou, protože dědek Jones při tom pobíhání před objektivem působí občas úsměvně, Benicio se podle mě na roli vraždícího stroje moc nehodí, jenže co naplat, tahle jedna velká honěná má prostě grády! ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $55miliónovTržby USA $34,244,097Tržby Celosvetovo $45,496,534║ Vojnové konflikty a hlavne život po nich, či vypäté situácie späté s vojnou, asi už nejaký ten čas mátajú Williama Friedkina a preto natáča takéto filmy. Možno príbeh vyznie ušitý podobnosťou ako u Ramba(85%), aj s ním z časti je, ale príbeh nám skôr poukazuje na konflikt záujmov armáda/občania vs roboticky sfanatizovaní vojak. Film má čo ponúknuť, či aj akciu a naháňačky ako poznáme z Utečenca (100%), ale aj gradujúci dej plný zaujímavých scén. /70%/ film som videl už niekoľko krát a aj keď je len priemerný a dohromady nič nové neponúka je zručne natočený a vždy ma vtiahne do deja natoľko, že ma nemá šancu ani po x-krát nudiť, tak aj preto dávam trošku vyššie hodnotenie než by si zaslúžil ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Než pravíte "Benicio", otevře si drobnou kovářskou dílnu, vám otevře stehenní tepnu, propíchne plíci a zmizí jako prd ve větru. Ten člověk má trauma a dostat z něj ho může jen jeho osobní "Trautman" T.L.Jones.. Friedkin tradičně syrový, naturalistický, ničím se nezdržující a nabízející jeden z nejlepších filmových soubojů na nůž (a pazourek) v historii. Řeknu vám, vydat se do oregonských lesů na houby musí být pěkně o hubu.. ()

Galéria (57)

Zaujímavosti (11)

  • Několik filmových postav dostalo příjmení podle slavných rockerů: Bonham (John Bonham – Led Zeppelin), Kravitz (Lenny Kravitz), Van Zandt (Steve Van Zandt), Zander (Robin Zander – Cheap Trick), Powell (Cozy Powell), Richards (Keith Richards – Rolling Stones). (Matty)
  • Mnoho scén bylo natáčeno v Portlandu, protože filmaři potřebovali déšť. Během natáčecích týdnů však nepadla ani kapka. (Matty)

Súvisiace novinky

Zemřel režisér William Friedkin

Zemřel režisér William Friedkin

07.08.2023

Ve věku 87 let zemřel legendární režisér William Friedkin známý nejlépe pro své nezapomenutelné klasiky Francouzská spojka a Vymítač ďábla. Režisérův skon potvrdil děkan Chapman University a známý… (viac)

Reklama

Reklama