Reklama

Reklama

Televízny film, adaptácia prvotiny Vladimíra Mináča. Dramatický príbeh dvoch bratov počas SNP podáva umelecké svedectvo o autentických udalostiach zo slovenských hôr r.1944. (RTVS)

Recenzie (14)

retrix 

všetky recenzie používateľa

Snažil jsem se a přemáhal, ale neměl jsem trpělivost to dokoukat až do konce. Možná k tomu přispělo i trochu sluníčko venku na obloze, ale spíše nuda, nuda a zase nuda. S prominutím děj je chujovina. Špatně natočené, scénář rovněž stojí za houby a ekipa známých slovenských herců to již vytrhnout nemohla. ()

unanimite 

všetky recenzie používateľa

Súhlasím s predchádzajúcimi komentármi. Za najslabší asi považujem scenár s replikami, ktoré by nikdy nikto príčetný nepovedal, a to ani v roku 1979, ani v roku 1945. (slovenské scenáre sú všeobecne zlo, o ktorom sa nehovorí, a malo by sa!) V kombinácii s chabou réžiou a naozaj slabými, šablónovitými a miestami fakt patetickými hereckými výkonmi hodnými inscenácie á la slovenský pondelok, sa to fakt nedá pozerať... Škoda. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Ďalší z veľkého množstva sk filmov z 2.s.s./SNP. Ja ich rozdeľujem na tri skupiny. Na tie výnimočné, ktoré všetci poznajú (alebo by mali) a potom na tie zameniteľné, respektíve nerozoznateľné a tie sú buď čiernobiele, alebo farebné. Smrť chodí po horách patrí do 3. skupiny. Podobné prestrelky sme videli stokrát, slovenské zasnežené hory sú ako stvorené pre prestrelky s nacistami. Ono potom sa ani už nedá vymyslieť už ani poriadny názov, nejakému filmu musí prischnúť aj priblblý slogan smrť chodí po horách. Herci zvládajú zahrať smútok zo smrti blízkych (rodiny/spolubojovníkov) a o tomto smútku aj film je. Len keby neumierali spôsobom že pri prestrelke sa nezmyselne postavím, zastrelia ma, ďalší príde ku mne a chce ma prebrať a pritom ho tiež zastrelia. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

V tomto filme hraje mnoho výborných slovenských hercov, ale nie práve v tých hlavnejších úlohách. A. Swan je nevýrazný a právom sa nikdy neprepracoval medzi elitu slovenských hercov. Výnimkou môže byť iba Š. Kvietik, ale ani on nemá silu prebiť nedotiahnutý scenár a hlavne nevýraznú réžiu. Výkony všetkých a to bez výnimky sú takpovediac automatické až ležérne, akoby si vraveli- "veď je to len tv film". Nikto z hercov nedokáže diváka ani na chvíľu strhnúť, dej samotný by možno postačil, ale režisér to nedokázal dostatočne vygradovať a zdramatizovať. Záver nejako vyšumel do prázdna(deportovaných a zajatých Slovákov bolo okolo 20 000) a v podstate je to celé veľmi rýchlo zabudnuteľné a trochu odfláknuté rovnako ako jeden nemenovaný nemecký špión - "rakúsky, nie čistý Nemec" , ako vraví. Ten v tej baranici vyzeral ako Srb, ale určite nie nemecký špión. No, je možné, že bol vybraný práve preto...Slabé tri hviezdy.50%. ()

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Verím tomu, že Vladimír Mináč napísal dobrú knihu. Smrť chodí po horách som nečítal, ale bolo to bádať z deja filmu. Samotný film premrhal potenciál a miestami ako keby to nedotiahli. Prvá tretina je celkom slubná, ale potom sa to začína vliecť a od polovičky filmu som čakal na koniec, až som to 30. minút pred koncom vypol. Asi najviac mi vadilo labílne vykreslenie postáv a ich hlášky ako "Všetkých nas zabijú" čo tam zopakovali niekolko krát. škoda 2* ()

Zaujímavosti (2)

  • Partyzáni jsou nejčastěji vybaveni sovětskými zbraněmi PPŠ-41 Špagin. (ArthasKarfa)
  • Film se natáčel kolem Banskej Bystrice a Tisovce. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama