Reklama

Reklama

Tora! Tora! Tora!

  • USA Tora! Tora! Tora! (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký válečný velkofilm je rekonstrukcí jedné ze zlomových událostí druhé světové války, útoku Japonců na americký přístav Pearl Harbor na Havajských ostrovech, v němž se útočníkům podařilo jediným úderem a téměř beze ztrát potopit nebo alespoň těžce poškodit velkou část naprosto nepřipravené americké tichomořské flotily. Tento zákeřný čin (k útoku došlo ještě před oficiálním vyhlášením války) otřásl Amerikou, která se do té doby snažila zůstat stranou od války na evropském kontinentu. Reakcí na útok byl vstup Ameriky do válečného dění, které pak vyvrcholilo zničením Hirošimy a Nagasaki. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (165)

Mirokukii 

všetky recenzie používateľa

Válečný film poctivě popisující všechny důležité chvíle, které rozhodli o výsledku útoku na Pearl Harbor, a nestojící na žádné ze stran, což se mi jako neutrálnímu divákovi moc líbilo. Pravda první půle nabízí "jen" tahanici příprav ze stran Japonců, a nestálé kličkování Američanů bez osobitějšího pohledu na celou věc. Jakmile se ale motory roztočí a křídla vzlétlou, tempo nabere na obrádkách a začne se výprávět nesmírně kvalitní akční podívaná. Spousta napětí, a výbuchů. Ze pár záběrů by si troufla do přímého boje z Bayovým Pearlem (2001), který se tímto filmem zajísté inspiroval. ()

Hees 

všetky recenzie používateľa

Tento film má svoje prednosti a to hlavne hodnoverné zobrazenie tohto dna kedy bol napadnutý Pearl Harbor a tiež aj snahu o čo najväčšiu presnosť v daných udalostiach. Má samozrejme aj svoje slabosti a to napríklad neexistujúcich hlavných hrdinov a príliš veľké množstvo postáv a podobne, ale to by odporovalo tomu o čo tomuto filmu šlo čiže to nie sú veľké slabiny. Čo všetko sa muselo stať aké zhody náhod, aby sa Japoncom presne podaril tento útok tak na to si stačí pozrieť tento film a možno nie je na to potrebný ani nejaký dokument. Prednosťou filmu je aj nenadržiavanie (existuje také slovo?) ani jednej strane (ani Japoncom ani USA) a tak teda film sa vyvaruje tomu, že by na jednej strane boli hrdinovia a na druhej tí zloduchovia (haha). Tento film má veľkú nevýhodu lebo každý vie o čom bude takže nemá čím prekvapiť svojho diváka, ale mňa prekvapil tým ako je zvládnutý a hodnoverný a preto som s týmto filmom veľmi spokojný. ()

Reklama

classic 

všetky recenzie používateľa

Nie je veľa filmov o tomto klasickom útoku zo siedmeho decembra roku 1941, ak nepočítam naozaj „skvostný veľkofilm” PEARL HARBOR režiséra Michaela Baya z roku 2001 na 60. výročie. Namiesto toho radšej odporúčam túto klasiku z roku 1970, keď dominoval iný veľkofilm PATTON, ktorý úplne prevalcoval Tora ! Tora ! Tora ! ako oscarovo, tak ale aj finančne. Domácemu publiku sa skrátka nechcú čítať titulky, lebo film sa venuje tejto udalosti z japonskej / americkej strany, samotný útok je prevedený nadmieru autenticky, 2 / 3 sa venujú práve myšlienke a následnému spracovaniu myšlienok, keď sa odhodlali na napadnutie, ale mali informácie, že sa chystajú Japonci zaútočiť, tak to vidím ako účelové z americkej strany pre okamžitú zámienku vstúpenia Spojených štátov amerických do VOJNY, aby mohli o čosi neskôr vyskúšať atómovú bombu. Najlepšie sú pasáže z japonskej strany s dvojicou japonských režisérov s vynikajúcimi hercami a kamerou, najsilnejšia časť je určite TU, americká síce v ničom nezaostáva, ale sledovať benevolentných ľudí je pre mňa ubijajúce ! Naozaj pasia je sledovať japonskú aktivitu, keď chceli bombardovať ďalšie ciele, ale bolo im to zamietnuté ! Film sa neprikláňa ani k jednej strane, skôr si dáva záležať, aby zachytil miesto a čas takmer do detailov ako sa to všetko udialo, keď to naberá na obrátkach, vyvrcholenie je v poslednej tretine, ale samotné naplánovanie nemá skrátka žiadnu chybu... ? ()

Malarkey 

všetky recenzie používateľa

Jeden z nejdůležitějších mezníků 2. SV dal vzniknout tomuto skvostnému i když chvílemi příliš natahovatelnému filmu a později i velkofilmu Pearl Harbor. Ale pokud bych užil slovo velkofilm tak rozhodně pro Tora! Tora! Tora! Celý film popisuje příliš realisticky a dokumentárně celý konflikt: důvod útoku Japonců na Pearl Harbor, lenost samotných Američanů, na kterou později doplatili a samozřejmě morálku obou stanů tedy Japonska a USA. A že to byl útok nečekaný a s následky, které pro Japonsko byli nedostačující, ale pro USA takřka brutální. Berme v potaz jedno větu, kterou řekl samotný japonský admirál: Je to jako probudit spícího obra. a jak nakonec dopadli...neradno mluvit. Samotná bitva je velice pěkné i když se zdá, že se na nebi příliš letadel neobjeví opak je pravdou a v samotných útocích ukážou Zera svojí účinnost na nemalý počet lodí. Film Pearl Harbor možná zaujme současného diváka, ale autenticitu a hlavně pravdivost oné bitvy hledejte opravdu jen zde. Tora! Tora! Tora! ()

FrodoF 

všetky recenzie používateľa

Vzhledem k tomu, že jsem dal Pearl Harboru od Baye 3*, musím dát Tora! Tora! Tora!, protože je jednoznačně lepší. Tora! je nejlepší v realistickém popisu přípravy a samotného náletu na Pearl Harbor, jenže tomu trochu chybí nějací hrdinové a je to občas trochu zdlouhavé. Přesto mám tyto staromódní válečné filmy rád a Tora! není vyjímkou. ()

Galéria (50)

Zaujímavosti (29)

  • Mnoho replik japonských letadel užitých v tomto filmu se rovněž objevily ve filmech Birva o Midway (1976), Tajemný záře nad Pacifikem (1980) a Pearl Harbor (2001). (Kulmon)
  • Film bol natočený dvoma krajinami, a to USA a Japonskom, aby pohľad na konflikt bol vyrovnaný, keďže sa jednalo o Pearl Harbor. (vander19)

Súvisiace novinky

Tak dlouho se chodí se džbánem...

Tak dlouho se chodí se džbánem...

09.06.2006

Není to vůbec dávno, kdy tu byla řeč o potřebnosti remaků a dnes by se to dalo zopakovat. Další film, který dostal jednoho bratříčka už od původních tvůrců, bude předělán na koukatelnější, nešikmý a… (viac)

Reklama

Reklama