Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, obyvatelia blízkej dediny sledujú ich životy z diaľky, z tepla svojich domovov. Jediným svedkom ich utajenej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien. Svitania a západy slnka, horúce leto, zrelé marhule, široký, lenivo tečúci Dunaj a láska vo všetkých jej tragických, no i komických polohách sa spoja do jedného celku a ponúknu divákovi výtvarne i obsahovo sugestívny film. Film, ktorý veselo i vážne rozpráva o dvoch národoch, dvoch odlišných kultúrach, ktoré hrou osudu žijú vedľa seba a nikde inde už žiť nemôžu. Aj preto si jeho hrdinovia dokážu nájsť k sebe cestu a pochopiť jeden druhého. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (86)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nebolo to až také zlé, ale nemuselo sa tam polovicu filmu hovoriť po maďarsky. A celkovo mi nejak nedošla pointa. Ako ohyzdná Szidi s očami spuchnutými sťaby nespala tri roky pretiahne celú rodinu od otca až po všetkých potomkov a na každého prenesie znamenie smrti? Alebo o čo šlo? Inak fakt to bola podivná dedina. Okrem prisťahovalky Tobias tam nežila žiadna žena, možno jedna krčmárka, a fakt kde táto ryšavka prišla, tam každého zvedie. Ešte že tam nebol dedinský farár, to by bolo hneď po celibáte. ()

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Krásny, jemný, dojemný, príjemný, poetický, baladický ... aký len chcete. Balans medzi realitou dnešných dní a osamelým domčekom stratenom v marhuľovom sade autorom - podľa mňa - mimoriadne vyšiel, herecké výkony si ozaj zaslúžia ovácie (KONEČNE dialógy, ktorým som ochotná veriť, vykreslenie maďarsko-slovenských i mužsko-ženských vzťahov zodpovedá realite a zďaleka sa vyhýba zaužívaným klišé ... Čo viac si priať ? Snáď len tolerantnejších divákov. Osobne tento film však považujem za slovenský filmový počin roku 2011. ()

Reklama

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Pri sledovaní filmu ma napadla myšlienka, že slovenská kinematografia trpí na starú ranu a to, že sa často prezentujeme ako vidiecka krajina, ktorá akoby je o pár desaťročí pozadu oproti ostatným. Chcel som udeliť 3*, ale nie! Ako som písal vidiecka atmosféra pôsobiaca frustrujúcim dojmom pri ktorej som mal pocit akoby úmyselne naťahovali čas. Silou mocou niekto chce natočiť film a dĺžka je normovaná či čo? Kniha by bola možno dobrá, ale ako film je to málo. ()

Sandiego 

všetky recenzie používateľa

Návrat městské dámičky do smysluplného přírodního rámce Žitného ostrova, kde nalézá potlačované instinkty a vášně v náručí dvou bratrů. Oslava animální přirozenosti potlačující jakékoliv nacionální vášně a svoji vypjatostí měnící povrchní životní tápání v osudovou tragédii. Nebýt silně senzuální kamery a podmanivé hudby, asi bych neměl sílu dodívat se na tento pseudofilosofický návod pro život do konce. Navíc Szidi Tobias opravdu není dobrá herečka a v řadě scén se mi doslova protivila. ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale závod s bratmi čechmi o to, kto natočí skutočne uveriteľný príbeh zo života sme vyhrali vďaka Marhuľovému ostrovu tentokrát my, Slováci. Moc sa v ňom nenakecá, nie je ani o čom na dedine, často sa robí, občas sa oslavuje, ale hlavne, že sa stále slope (predovšetkým pri spomenutých činnostiach). Žiaden obávaný láskavý ani silený humor, žiadne nereálne hlášky, ktoré by zosmiešňovali postavy, iba realita života, samozrejme v rámci možností. Výpovedná hodnota filmu ale nie je až natoľko silná, aby sme si nevšimli, že sa občas vlečie a dostaví sa sem tam aj pani nuda. Ako pravý vlastenec ale musím pridať od radosti na uchádzajúcim slovenským filmom jednu hviezdu. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (6)

  • Autor scenára Peter Lipovský je v skutočnosti manželom predstavitelky Bábiky, herečky Szidi Tobias. (BathoryMan)
  • Nakrúcalo sa 3 roky. [Zdroj: FilmMax] (ash99)

Reklama

Reklama