Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, obyvatelia blízkej dediny sledujú ich životy z diaľky, z tepla svojich domovov. Jediným svedkom ich utajenej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien. Svitania a západy slnka, horúce leto, zrelé marhule, široký, lenivo tečúci Dunaj a láska vo všetkých jej tragických, no i komických polohách sa spoja do jedného celku a ponúknu divákovi výtvarne i obsahovo sugestívny film. Film, ktorý veselo i vážne rozpráva o dvoch národoch, dvoch odlišných kultúrach, ktoré hrou osudu žijú vedľa seba a nikde inde už žiť nemôžu. Aj preto si jeho hrdinovia dokážu nájsť k sebe cestu a pochopiť jeden druhého. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (86)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Nedá sa mi povedať že by mi to úplne vadilo. Prostredie je v pohode. Rovnako aj kamera. Dvojica Mokos a Nádasdi tiež. Zvyšok je ale bordel. A to hovorím konkrétne o scenári a o hlavnej hereckej predstaviteľke. Nejako som nevidel tie jej strasti. Milovali ju muži. Myslím si že zdedila aj usadlosť. Mala dvoch synov. Neviem. Chlapi si svoje chyby uvedomovali viac. Snažili sa ich zmeniť alebo sa nad nimi povzniesť, hoci bolo jasné, že to asi nedokážu. Ako romantizujúca predstava vidieka s alkoholom, krčmárkou a peknými scénami na jazere by to mohlo byť až poetické - alá Záhrada - keby to bolo o hľadaní šťastia dvoch bratov. Szidi som neveril ani ten plač v aute ani tú sebestačnosť. Beriem to ako Bebjakov začiatok. Nemyslím si , že to zapadne prachom tak ako Návrat Bocianov. Ale točiť takéto drámy mi prišlo vždy zbytočné. ()

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Pri sledovaní filmu ma napadla myšlienka, že slovenská kinematografia trpí na starú ranu a to, že sa často prezentujeme ako vidiecka krajina, ktorá akoby je o pár desaťročí pozadu oproti ostatným. Chcel som udeliť 3*, ale nie! Ako som písal vidiecka atmosféra pôsobiaca frustrujúcim dojmom pri ktorej som mal pocit akoby úmyselne naťahovali čas. Silou mocou niekto chce natočiť film a dĺžka je normovaná či čo? Kniha by bola možno dobrá, ale ako film je to málo. ()

Reklama

Noddy odpad!

všetky recenzie používateľa

Ako rodený žitnoostrovčan musím povedať, že je to absolútne zavádzajúci a falošný obraz o živote na Žitnom ostrove. Takto nežili ani moji starý rodičia v 50.-60. rokoch. Oblečenie, čo mal na sebe Andráš báči sa nosilo niekedy medzi vojnami. Keby mal od Komárna voziť niekto marhuľe do Bratislavy na Zil-e 151, s filmovou korbou, postavenou na podvozku ťahača prepravníka rakiet, tak by na benzín (napriek vo filme spomenutej nafte, jazdili tieto Zil-y na benzín) dal aj gate. Navyše u nás sa pije skôr české pivo alebo víno, ako barackovica. Hlavní hrdinovia hovorili tou najčistejšou spisovnou maďarčinou, pri ktorej by sa zahanbil aj obyvateľ Budapešti. Jediný raz som tam začul žitnoostrovský dialekt a to od krčmárky. Totálny brak, dopozeral som to len kvôli tomu, čo ešte za blbosti tí tvorcovia vymyslia. ()

hansel97 

všetky recenzie používateľa

Se vší snahou ocenit tenhle projekt a snahu režisérů z "našich" končin natočit něco jiného, než mainstreamové hloupé komedie fungující jako výplach mozku, jsem nakonec po chvíli selhal. Příběh má ambice, ale je podaný strašně prvoplánově a jeho provedení mu podráží nohy ještě víc. Celé to působí vlastně tak nějako komicky, parodicky až telenovelově a to to podle žánru komedie ani není! Herci nejsou nesympatičtí, prostředí také ne, ale nic lepší než dvě hvězdičky se z tohohle vykřesat nedá. ()

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Zlyháva to na scenári. Nič sa tam nedeje kvôli niečomu, postavy nenapĺňajú svoje dramatické potreby. Rádoby drsno-živočíšna (ľutujem Szidi Tobias, ktorá okrem najintimnejšieho miesta ukázala všetko) a poetická výprava na dedinu, do záhrady. Množstvo "turistických" elementov ako lov sumcov a iná dedinská romantika. No ten scenár je najslabší. Postavy plávajú vo zduchoprázdne, Tobias je neukotvená podobne ako postavy z Poledňákovej filmov a vyzerá to, že je na celoživotnej dovolenke. Zrazu vie šoférovať nákladné auto, má aj peniaze, aby ho kúpila a nikto sa nečuduje, že tento nákladiak zo šrotu hneď funguje. Téza o osudovej žene, čo kvôli nej všetci hynú. Neelegantné narábanie s časom. Pohľad na dedinu je tu tentoraz nasnímaný "z ruky" respektíve "zo steadycamu", to je asi ten prínos, o ktorom všetci vravia. Ináč samé klišé: macho, čo trtká krčmárku (ako z Kurvahošigutentág), bitka na futbale, rázovitý Pišta Báči, dlhovtáky uchylák. Je to úplne niečo iné ako Pokoj v duši, napriek tomu mám pocit, že sú to zase len romantické báchorky z vidieka. Veľké plus je Nadasdiho herecký výkon. Veľké mínus je totálne nadužívaná hudba. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (6)

  • Pre finančné dôvody a tiež pre nevyhovujúce poveternostné podmienky sa výroba filmu natiahla na 5 rokov. (BathoryMan)
  • Nakrúcalo sa 3 roky. [Zdroj: FilmMax] (ash99)
  • Autor scenára Peter Lipovský je v skutočnosti manželom predstavitelky Bábiky, herečky Szidi Tobias. (BathoryMan)

Reklama

Reklama