Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, obyvatelia blízkej dediny sledujú ich životy z diaľky, z tepla svojich domovov. Jediným svedkom ich utajenej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien. Svitania a západy slnka, horúce leto, zrelé marhule, široký, lenivo tečúci Dunaj a láska vo všetkých jej tragických, no i komických polohách sa spoja do jedného celku a ponúknu divákovi výtvarne i obsahovo sugestívny film. Film, ktorý veselo i vážne rozpráva o dvoch národoch, dvoch odlišných kultúrach, ktoré hrou osudu žijú vedľa seba a nikde inde už žiť nemôžu. Aj preto si jeho hrdinovia dokážu nájsť k sebe cestu a pochopiť jeden druhého. (STV)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (86)

kajda.l 

všetky recenzie používateľa

Co vznikne, když někdo kdo neumí, se pokusí natočit umění? Marhuľový ostrov! Rádoby poetický příběh o nehezké slovenské rádodajce, která postupně ráda dá třem bratrům? (či co to bylo za hňupy), než jejich opilecký bezvýznamný živůtek postupně ukončí strašlivá tragédie. Na motivace postav se nehraje. Proč také. Točí se umění! Příšerný střih, který maskuje tvůrčí neschopnost natočit souvislou scénu. Hrdinka pláče za volantem a scéna je snad pětkrát střižena, až z toho bolí oči. Odhalené řitě, opilecké žvatlání, mrtvá zvěř, vulgarismy? Jak klasické ingredience současných evropských rádoby filmařů točících umělecké filmy. Na Slovensku se na fotbale běžně bijí ženy? Bebjaku, uvědom si, že ne každý je Jakubisko. Tobiasová, věnuj se raději zpěvu, sledovat pokus o herectví je vážně útrpný zážitek. Kameraman snímá naprosto zbytečné detaily, které nemají pro "děj" žádný smysl (rozžhavená žárovka, bílá labuť na dvorku). Dramatizace a návaznost jednotlivých scén nefunguje už vůbec. Výpověď zcela nulová, neznám tedy život na slovenském Jihu, ale o čem to kurva bylo?? Celé to působilo jako studentské kamerové a filmařské zkoušky s následným slepením do jakéhosi celku. Zcela bez formy. ()

Noddy odpad!

všetky recenzie používateľa

Ako rodený žitnoostrovčan musím povedať, že je to absolútne zavádzajúci a falošný obraz o živote na Žitnom ostrove. Takto nežili ani moji starý rodičia v 50.-60. rokoch. Oblečenie, čo mal na sebe Andráš báči sa nosilo niekedy medzi vojnami. Keby mal od Komárna voziť niekto marhuľe do Bratislavy na Zil-e 151, s filmovou korbou, postavenou na podvozku ťahača prepravníka rakiet, tak by na benzín (napriek vo filme spomenutej nafte, jazdili tieto Zil-y na benzín) dal aj gate. Navyše u nás sa pije skôr české pivo alebo víno, ako barackovica. Hlavní hrdinovia hovorili tou najčistejšou spisovnou maďarčinou, pri ktorej by sa zahanbil aj obyvateľ Budapešti. Jediný raz som tam začul žitnoostrovský dialekt a to od krčmárky. Totálny brak, dopozeral som to len kvôli tomu, čo ešte za blbosti tí tvorcovia vymyslia. ()

Reklama

kaposlav 

všetky recenzie používateľa

Pri sledovaní filmu ma napadla myšlienka, že slovenská kinematografia trpí na starú ranu a to, že sa často prezentujeme ako vidiecka krajina, ktorá akoby je o pár desaťročí pozadu oproti ostatným. Chcel som udeliť 3*, ale nie! Ako som písal vidiecka atmosféra pôsobiaca frustrujúcim dojmom pri ktorej som mal pocit akoby úmyselne naťahovali čas. Silou mocou niekto chce natočiť film a dĺžka je normovaná či čo? Kniha by bola možno dobrá, ale ako film je to málo. ()

Babous odpad!

všetky recenzie používateľa

Celkem zdlouhavé a nezajímavé drama o ženské a třech starších mužích. Polovině dialogů jsem nerozuměl - mísila se tam slovenština s maďarštinou, to ale ani moc nevadilo, protože dialogy byly celkem o ničem. Nic moc až na pěkné houslové melodie a záběry jižního Slovenska - nikdy jsem si neuvědomil, že to tam je skoro jako ve Středomoří. ()

Marina111 

všetky recenzie používateľa

Krásny, jemný, dojemný, príjemný, poetický, baladický ... aký len chcete. Balans medzi realitou dnešných dní a osamelým domčekom stratenom v marhuľovom sade autorom - podľa mňa - mimoriadne vyšiel, herecké výkony si ozaj zaslúžia ovácie (KONEČNE dialógy, ktorým som ochotná veriť, vykreslenie maďarsko-slovenských i mužsko-ženských vzťahov zodpovedá realite a zďaleka sa vyhýba zaužívaným klišé ... Čo viac si priať ? Snáď len tolerantnejších divákov. Osobne tento film však považujem za slovenský filmový počin roku 2011. ()

Galéria (24)

Zaujímavosti (6)

  • Dej ľúbostnej drámy je zasadený do prostredia Bodzianskych lúk na južnom Slovensku. (BathoryMan)
  • Autor scenára Peter Lipovský je v skutočnosti manželom predstavitelky Bábiky, herečky Szidi Tobias. (BathoryMan)

Reklama

Reklama