Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, obyvatelia blízkej dediny sledujú ich životy z diaľky, z tepla svojich domovov. Jediným svedkom ich utajenej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien. Svitania a západy slnka, horúce leto, zrelé marhule, široký, lenivo tečúci Dunaj a láska vo všetkých jej tragických, no i komických polohách sa spoja do jedného celku a ponúknu divákovi výtvarne i obsahovo sugestívny film. Film, ktorý veselo i vážne rozpráva o dvoch národoch, dvoch odlišných kultúrach, ktoré hrou osudu žijú vedľa seba a nikde inde už žiť nemôžu. Aj preto si jeho hrdinovia dokážu nájsť k sebe cestu a pochopiť jeden druhého. (STV)

(viac)

Diskusia

Martin741

Martin741 (hodnotenie, recenzie)

giaruj

Svako je kult, aj ked nie vsetky tie zahoracke narecove zvraty viem rozlustit ..... proste fajny filmecek, ake sme kedysi za tuhej normalizace vedeli tocit. Nevera po slovensky je ubohost ..... ja ju nemam rad 

giaruj

giaruj (hodnotenie, recenzie)

no s komédiami sa to dá viac z TV filmov. Neveru po Slovensky a Svága Ragana akosi nemusím... Sú pre mňa až príliš prostoduché... Naopak, Zypa Cupák, to môžem vždy... Jo a Pacho... to je asi jediná komédia... čistá, priamočiara, slovenská. No a k Marhuľovému ostrovu som si ešte cestu nenašiel...

na príspevok reagoval Martin741

cure

cure (hodnotenie, recenzie)

giaruj: mozno to nebude pre teba prave orechove, ale pokial chces dobru slovensku komediu tak tu su moje tipy. Za cca 50 rokov ich je na slovenske pomery relativne malo, ale kludne to ber tak, ze ich za 30 rokov, lebo najmladsi je z roku 1986 a hned to vyzera statisticky lepsie a pravdivejsie.


http://www.csfd.cz/film/4724-nevera-po-slovensky/
http://www.csfd.cz/film/4242-sladke-starosti/
http://www.csfd.cz/film/28854-a-co-ja-milacik/
http://www.csfd.cz/film/29358-zemianska-cest/
http://www.csfd.cz/film/29355-szent-peter-esernyoje/
http://www.csfd.cz/film/28165-skalni-v-ofsajde/
http://www.csfd.cz/film/24642-utikejme-uz-jde/
http://www.csfd.cz/film/29293-svako-ragan/
 
M.a.t.t.: pravda zvysenou kvantitou sa zvysuje aj pravdepodobnost na dobry slovensky film. Chcem verit ze sa ho dockame najneskor v roku, ked bude prepojene ba a ke dialnicou)))

M.a.t.t.

M.a.t.t. (hodnotenie, recenzie)

Slovenski filmari potesuju v poslednych rokoch aspon kvantitou a zvysuju tak sance ze im to raz vyjde. Ale narozdiel od spickovych europskych ci zamorskych tvorcov im vacsinou chyba akakolvek fantazia a kretivita a takmer vzdy z toho vylezie dalsi film zo zivota ktory pritom s realitou vela spolocneho nema. Logicky sa nemozeme porovnavat so spickou, nas film je je niekde uplne inde ale aj s minimom prostriedkov a dobrym napadom sa da spravit kvalitny film. Lenze to sa nam nedari a vobec sa nedivim predsudkom mnohych divakov a tomu ze nase filmy v kinach v globale netiahnu.

giaruj

giaruj (hodnotenie, recenzie)

cure: jo, jo, súhlasím so všetkým. Treba ohodnotiť 200 filmov, vyplniť test a komentovať. Celá robota zaberie cca jeden deň. Ak ti test nevyjde tak... ale na to slúži iná diskusia:-)
 
No mne vadí, že v podstate sa na slovensku točia iba strašne vážne filmy. Slovenskú komédiu si neviem predstaviť, horor dupľom, velovečerné animované skončili u Kubala... Keby sa tak náš film pozviechal na spôsob čechov. Ale nás na slovensku je tu päť a pol aj to polovica z nich chce hrabať pre seba:-)
 
Ale posledné dva roky sa to čosi lepší, hoci iba koprodukčne...

cure

cure (hodnotenie, recenzie)

yan001: to ze niekto dava hviezdy filmu bez toho aby ho videl je bez debaty stupidita. ale ako si zistil, ze tento film hodnotili ludia co ho nevideli. lebo dali odpad? netvrdim, ze sa to nemohlo stat, ale tak ci tak s tym moc nenarobis. zalezi to len na ferovosti ludi. myslim, ze je kontrolovane hodnotenie filmou pred oficialnou premierou, ale potom je to uz len na uzivateloch. kazdopadne tvoje a chlamkine vycitky vsak smerovali na ludi ktory tu reagovali na trailer. a ak si vsimnes z nich zatial film nikto nehodnotil. kde je potom problem?
 
uz v predoslom prispevku som spomenul, ze pre to, aby sme nemali predsudky voci slovenskym filmom musia urobit v prvom rade nieco filmari. nemozu cakat, ze ked sa tu 20 rokov tocia stragory z ktorych su 70 percent psychologicke dramy,  tak uz su ludia na to alergicky, dublom ked vidia dalsi trailer v rovnakom duchu. a naviac keby boli tie nase slovenske filmy akokolvek kvalitne (rovnako ako ceske komedie) tak nie kazdy ich ma rad a su divaci aj slovenski, ktory by si radi pozreli dobru slovensku komediu, detektivku alebo akcny film. ale namiesto toho dostanu dalsiu studiu do vztahov medziludskych vztahov.
 
to v akom stave je slovensky film nieje vina tu diskutujucich, a to ze este stale cakaju na ten "svoj" slovensky film, je vlastne este taky maly zazrak, pretoze si myslim, ze bez ohladu na nazory tychto uzivatelov, im od mnohych inych ludi, este stale nieje jedno co sa na slovensku v ramci filmu deje (resp.nedeje), preto nemusis byt smutny, ale skor naopak.
 
PS: pokial ide o samotny film marhulovy ostrov, tak budem, len rad, ked ma prijemne prekvapi napriek traileru a predsudkom. mozno ma k jeho zhliadnutiu po case inspiruje aj tvoj pripadne chlamkin nazor. ak by si chcel pre tento film urobit nieco viac tak ohodnot 200 filmov a napis k nemu oficialny komentar. zatial tu nema ziadny a mozno inspirujes aj ostatnych uzivatelov.

yan001

yan001 (hodnotenie, recenzie)

cure: tak ešte raz sa k tomu vyjadrím ja... OK. Beriem, že sa preberá trailer. Beriem, že sa robia závery ako "vyzerá to na ďalšiu..." atd... Avšak jedno by si mal brať Ty a síce, že ohodnotiť film (teda priradiť hviezdičky a rozhodnúť tak o jeho percentuálnom hodnotení) bez toho aby ten čo hodnotí film videl asi nie je úplne fér a v poriadku. OK? a akčné filmy mám tiež rád :) - napríklad Con Air alebo Face Of a zároveň si myslím, že slováci majú predsudky voči svojim filmom a domácej filmovej tvorbe to rozhodne neprispieva. Aj tá najvačšia česká sra.... má v Česku vyššiu návštevnosť ako ten najlepší slovenský film.... a začína to presne na takýchto diskusiach prispievateľmi ako sú mnohí z tých, ktorí už do tejto našej diskusie prispeli.... Je to taká malosť v slovenskej povahe.... a je mi z toho smutno.

cure

cure (hodnotenie, recenzie)

chlamka: pokojne. tak skusim este raz, ked to nezabere tak uz ti nieje pomoci.
film som nevidel priamo na premiere a ani chlebicky som nemal, len som si pustil ten kratky trailer, ktory sem za nejakym zahadnych okolnosti zavesili. tolko o mne a marhulovom ostrove.
v diskusii ludia diskutuju, a to aj o traileroch, ktore pustaju na internet samotny tvorcovia filmu a az nasledne, ked si pozrie niekto film tak ho ohodnoti a komentuje v komentaroch. citis, vidis ten rozdiel? ak si v kludie a sustredene precitas vsetky prispevky v diskusii a nasledne pozries hodnotenie mozno zistis, ze tu v diskusii nikto nehodnoti film okrem teba a yan001 a obaja ste sa zhodli aj na tom, ze ste videli jeden z najlepsich filmov vasho zivota, to je super. ale je mozne, ze nie vsetci maju rovnaky nazor.
tolko na vysvetlenie rozdielu na csfd. trailer - film, prispevok - komentar. 
ps: na margo tvojho "bolo by fajn" - toto dost zalezi aj od slovenskych filmarov a v konecnom dosledku predpoklam, ze tiez mas nejake predsudky napr. voci akcnym filmom pripadne inym zanrom, ci?

chlamka

chlamka (hodnotenie, recenzie)

Film som realne videla priamo na premiere, predcil moje ocakavania, velmi milo prekvapil. Velmi ma ocarila hudba Dobrakova, ktora je naozaj vynimocna. Film rozhodne stoji za vzhliadnutie. Odporucam. Bolo by velmi fajn, ak by sa slovensky divak dokazal zbavit predsudkov. Taktiez ma velmi zarazaju komentare ludi, ktori si dovolia hodnotit bez toho aby si dali tu namahu si film pozriet.

giaruj

giaruj (hodnotenie, recenzie)

podľa traileru to vyzerá na zaujímavé, jednoduché a zaujímavé. Čo čakáte od romantiky a drámy? Vyzerá to na hodnotenie troch až štyroch hviezdičiek a zaujímavý súboj o červenú farbu.
Zaujatosť niektroých užívateľov voči slovenskému filmu je zrejmá. Z 10 "akože hodnotení" ešte nie je nič. UVidí sa s odstupom času:-)
Keď si sa tu už zaregistroval kvôli tomuto filmu, ohodnoť prosím 200 ďalších filmov. Iba tak ovplyvníš výsledné hodnotenie Marhuľového ostrova a pomôžeš ďalším snímkam:-)

cure

cure (hodnotenie, recenzie)

yan001: po dlhsom case na csfd zistis, ze diskusie su tu aj od toho, ze sa v nich este pred uvedenim filmu vo velkom rozoberaju dojmy aj z traileru (co sa ti zda na tom divne?). nasledne ked, si clovek pozrie film tak ho ohodnoti (co by si mohol urobit aj ty) a pripadne napise komentar (ked ohodnotis myslim 200 filmov), v ktorom zhrnie svoj nazor po zhliadnuti filmu. ten trailer nechali vyrobit producenti za ucelom propagacie filmu, aby v ludoch vyvolal nejake pocity (najlepsie tie kladne) a dostali ich do kina na film. vsecko je to naprosto v poradku udo. ps: budem len rad ak ma samotny film prekvapi v dobrom slova zmysle, ale zial trailer vyzera tak ako som napisal dole.

JohnnyD

JohnnyD (hodnotenie, recenzie)

yan001: myslím, že slovné spojenie "vyzerá to na" je veľavravné a má dosť ďaleko od hodnotenia filmu...

yan001

yan001 (hodnotenie, recenzie)

JohnnyD: vyzerá to na ďalšiu slovenskú sračku... možno ešte nie je hodnotenie filmu, ale ďaleko to od toho nemá... :) Škoda, že do kina nezavítaš, lebo vizuálne stojí za tú návštevu a aj tá hudba stojí za poriadnu reprodukciu...

yan001

yan001 (hodnotenie, recenzie)

Petike: chápem, že je to podozrivé. Aj mne by to bolo. Ako píšem dole, práve táto diskusia ma prinútila sa sem prihlásiť, lebo som bol toho filmu plný a videl som tie hodnotenia a komentáre... tak mi to prišlo strašne nefér voči tomu filmu a to predovšetkým preto, že som z neho nadšený. Mám celkom Šulíkové filmy rád, ale vždy som im vyčítal, že sa nakoniec utopia v patetičnosti a akademičnosti a Marhuľový ostrov sa tomuto našťastie vyhol pričom je Šulíkovej snahe o poetiku veľmi podobný... Prisahám, že som sa na tvorbe tohoto filmu nijako nepodieľal. Žijem v Prahe od roku 2002 a robím v banke :) Bránim tento film zubami nechtami lebo po dlhej dobe som mohol manželke češke ukázať kvalitný slovenský film (aj keď v posledných rokoch sa to výrazne zlepšuje)....

JohnnyD

JohnnyD (hodnotenie, recenzie)

yan001: ? komentoval som trailer, nehodnotil som film (vidíš nejake moje hodnotenie?), v živote som nehodnotil film, čo som nevidel, no mám právo mať obraz o filme podľa traileru, človek za svoj život nemôže zhliadnuť všetko a aj na to sú trailery, aby si človek mohol urobiť názor, či sa oplatí film vidieť alebo nie ... u mňa trailer na Marhuľový ostrov splnil tento účel: do kina nezavítam.

Petike

Petike (hodnotenie, recenzie)

yan001: No, ja osobne som nevidel a nehodnotil trailer. Mne pochybne alebo nudne pripadá už samotná synopsa. Ale film som nevidel, hodnotiť budem jedine po dôkladnom pozretí. P.S. Je nanajvýš podozrivé, že si tu nový a hodnotil si zatiaľ len tento film. Dúfam, že nie si člen štábu, ktorý tu teraz bude tento výtvor zubami-nechtami obhajovať proti akejkoľvek kritike.

yan001

yan001 (hodnotenie, recenzie)

cure: vážení a ste vy vôbec normálni? To sa tu skutočne priznávate k tomu, že hodnotíte film, pridávate príspevky do diskusie a určujete percentá na základe TRAILERU? A to vám príde normálne? Čo to tak asi hovorí o vaše serióznosti! V tomto filme je všetko o čom hovoríš - komédia, akčnosť aj dráma - len by si musel dať najskôr šancu a nehodnotiť ho podľa TRAILERU... Ani náhodou nie je o zničenej, opustenej, zufalej slovenskej žene. Tak som nakoniec rád, že splnil svoje poslanie :)

cure

cure (hodnotenie, recenzie)

yan001: ty si clovek a clovek si ty. ja som vyjadril svoj nazor v diskusii na zaklade traileru. mozno ho tvorcovia blbo zostrihali a mozno ho nemali vobec robit. ak sa tebe cloveku film pacil tak super. mozno po zhliadnuti filmu aj ja dam 3 alebo 4 hviezdy. kazdopadne moja malickost uz konecne od slovenskych filmarov ocakava trosku iny filmovy zazitok. trosku odvahy ist aj do komedie, akcnosti, dramy. len nie do tej psychologickej o zrobenej, znicenej, opustenej, zufalej slovenskej zene, hladajucej stastie a porozumenie v mlhavych a snivych obrazoch slovenskeho vidieka alebo zaprdeneho mesta. cesi tocia tie svoje komedie. uz ich je niekedy vela vobec niesu vsetky take dobre a tiez sa ich prejedaju. ale viedia natocit aj napr. jizdu, divoke vcely. vedia natocit aj kajinka alebo je treba zabit sekala. a o tom to je. kazdpodadne film marhulovy ostrov splnil svoje poslanie a zaregistroval si sa na csfd. god bless you a slovenskemu filmu too.

JohnnyD

JohnnyD (hodnotenie, recenzie)

yan001: ľudia, vrátane mňa,  nekomentujú výsledný film, ale ten smiešny trailer

yan001

yan001 (hodnotenie, recenzie)

Zdravím. Neviem aký film videli diskutéri dole ale asi iný. Určite ma prinútili k tomu aby som sa zaregistroval a napísal prvý krát nejaký príspevok k filmu na tejto dtb. Žijem v Prahe už od roku 2002 a včera som išiel na otočku do BA na premiéru, keďže sa to prvý krát premietalo - a tak by ma zaujímalo kde to videli ostatní keďže to dovčera okrem tvorcov nevidel nikdo. No ale k filmu. Je to najlepší slovenský film od revolúcie. Je to presne to, čo vždy chcel dosiahnúť Šulík ale nikdy sa mu to nepodarilo lebo bol pri tom patetický, umelý, strojený a akademický. Malo to vynikajúce všetky zložky filmu, ale predovšetkým som manželke (češke) mohol s hrdosťou ukázať krásny slovenský film, ktorý nádherne demonštroval podstatné rozdiely vo vnímaní času, života a krásy života medzi českým tvorcom a slovenským. Rozdiely v našich povahách. Prepálené sentimentálny patetizmus má Šulík v záhrade... "a je všetko tak ako má byť"... a tak podobne, ale kde bol tento film sentimentálny alebo patetický som skutočne nepostrehol. Práve naopak! Úprimne sa teším keď to budem vidieť druhý a tretí krát a budem si ešte viac užívat nielen nádhernej hudby ale aj obraznosti kamery ako aj vynikajúcich hereckých výkonov. Ad skvelé české komédie... aj tých sa človek preje, ale poetika a zároveň aj komické prvky v tomto filmu sa mi nikdy neprejedia....

SeanLSD

SeanLSD (hodnotenie, recenzie)

že poetizmus, to by nevadilo, skákal by som od nadšenia, keby ho furt nekurvili fatalistickou triviálnosťou, nevierohodným herectvom a prepálene sentimentálnym patetizmom

Silvermoon

Silvermoon (hodnotenie, recenzie)

Dočerta aj s týmito jednorazovými drámami, na ktoré naviac prispieva ministerstvo financií...dosť sa natrápime a stresujeme počas dňa, nieto ešte večer sledovať na plátne útrapy iných...bratia Česi si točia skvelé komédie ako na bežiacom páse a my sa zmôžeme len na poetické sračky...k tomu v slovenskom filme figurujú maďarské mená...

JohnnyD

JohnnyD (hodnotenie, recenzie)

pekná hudba ("chcem tam niečo na štýl Yanna Tiersena"), no ten voiceover vo mne vyvolal rehot ... pekná poetická kamera, no vyzerá to na ďalšiu slovenskú sračku o milostnom trojuholníku v pozadí s "pitoreskným etnickým naturelom" južanského vidieka ... ach jaj

cure

cure (hodnotenie, recenzie)

na szidi tobias vo filme som sa tesil, ale ked z videa vidiet zas tu "nekonecnu slovensku poetiku, dramaticno, osudovost" ....... tak toto asi nie. to mi pride uz ako kolovratok na slovensky film po kolky krat uz a na co?

charlosina

charlosina (hodnotenie, recenzie)

na tento film jsem díky Szidi Tóbiás, která navštívila pořad Uvolněte se, prosím a vyprávěla tam téměř celý film, docela zvědavá :-) kdy to bude??

Reklama

Reklama