Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na opustenej samote ukrytej v marhuľovom sade sa odohráva príbeh mladej ženy, ktorá rozpúta vášne medzi dvoma bratmi. Nikto z okolia netuší, čo sa medzi nimi deje, obyvatelia blízkej dediny sledujú ich životy z diaľky, z tepla svojich domovov. Jediným svedkom ich utajenej a prudko prebudenej lásky, ktorá ich beznádejne ženie k tragickému koncu, je len nádherná príroda v okolí dunajských ramien. Svitania a západy slnka, horúce leto, zrelé marhule, široký, lenivo tečúci Dunaj a láska vo všetkých jej tragických, no i komických polohách sa spoja do jedného celku a ponúknu divákovi výtvarne i obsahovo sugestívny film. Film, ktorý veselo i vážne rozpráva o dvoch národoch, dvoch odlišných kultúrach, ktoré hrou osudu žijú vedľa seba a nikde inde už žiť nemôžu. Aj preto si jeho hrdinovia dokážu nájsť k sebe cestu a pochopiť jeden druhého. (STV)

(viac)

Recenzie (86)

Bebacek 

všetky recenzie používateľa

Patetická reklama na iracionální jednání a neotesanou maskulinitu, pod níž prostoduchá ženskost ve své limitované omezenosti vlhne. Kam můžeš narvat hudbu, narvi ji dvakrát. Ještě, že se tehdy nepoužívaly drony. To by byla každá třetí scéna - samoúčelně - z ptačí perspektivy. ()

troufalka 

všetky recenzie používateľa

Příběh si vychutnáte mnohem víc, když si nepřečtete oficiální text distributora. Kdo udělal tu chybu jako já, přesto mu to nezabrání vychutnat si jedinečnou atmosféru s vůní meruňkového moku a chlapského potu. Zvolené prostředí a výběr herců přispělo k natočení snímku, na který jen tak nezapomenete.                                                                                                        Challenge Tour říjen 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Ephemeris 

všetky recenzie používateľa

Atmosféra ako v knihách Ladislava Balleka a zobrazenie dedinského života, ktorý hádam už ani neexistuje. Niekto by mohol namietať, že hlavná hrdinka je prelietavá nymfomanka, ktorá má na mužov veľmi nízke nároky. Pocitovo sa ale jedná o veľmi sugestívnu vec, ktorá zachytáva krásy "hlbokého juhu" a jeho jedinečné genius loci. Z mosta do prosta, tak ako mám v obľube Pokoj v duši pre zachytenie lesov Horehronia, tak mám v obľube Marhuľový ostrov pre zachytenie Bodzianskych Lúk. ()

gogo76 

všetky recenzie používateľa

Rád si posvietim na naše nové filmy, som zvedavý ako sa nám darí preklenúť to málo produktívne obdobie, ktoré je dúfam za nami. P. Bebjak je momentálne jeden z našich najusilovnejších režisérov a jeho nedávny horor Zlo bol celkom vydarený. V prvom rade musím vyzdvihnúť fantastickú hudbu, ktorú si jednoducho všimnete, lebo je jej vo filme dosť a je vážne skvelá. Nepreženiem ak poviem, že za takú hudbu by J. Dobrakov určite dostal poklonu aj v holywoode. Príbeh je typicky slovenský- čiže tragický, možno až príliš, ale z filmu som mal dobrý pocit. Pri dialógoch ma neoblieval pocit trápnosti, bolo to prirodzené. Obsadenie niekoľkých nových tvárí filmu pomohlo, pochváliť treba aj osadenie príbehu do slovensko - maďarskej oblasti. Futbalový zápas a hláška :"Čo pískaš, ty piča slovenská!" , ma pobavila a rybárov i milovníkov prírody určite zaujme ojedinelý lov sumcov. Vo filme sa často nalieva "barac- pálenka" a normálne som na ňu dostal chuť. Škoda, že nemám. Trochu zamrzí, že sa film podrobnejšie nevenoval detailom. Mnoho divákov si iste kládlo otázku, čo urobila so svojím bytom v meste, kde pracuje, z čoho žijú jej dvaja vyvolený a možno by tým film získal zaujímavý sociálny podtón. Celkovo solídny slovenský film po ktorom určite dostanete chuť na barac- pálenku, marhule, sumca alebo dobrú rybačku...Jemný nadpriemer, ale prikláňam sa k štyrom. 70%. ()

Big Bear 

všetky recenzie používateľa

Bylo to před lety v mém milovaném Českém Krumlově. Popíjel jsem v letní podvečer s přáteli na Latráně v Šedesátdevítce a kdosi z obsluhy pustil do éteru jako kulisu velmi chytlavý šanson zpívaný neskutečným ženským hlasem. Ten hlas mne fascinoval, byl velmi zastřený, chraplavý a - dokonalý. Po něm přišel další a další a já si najednou uvědomil, že více času než společnosti věnuji naslouchání hudby... Říkal jsem si, že dotyčné zpěvačce musí být tak 60 let... Když jsem se mladé servírky zeptal: Co nám to pouštíte? Usmála se a cosi zadrmolila. Připomnělo mi to maďarštinu. Ona asi pochopila můj výraz a tak vytáhla propisku a na prázdný účet mi drobným písmem napsala dvě cizí slova: Szidi Tobias. ,,To je ona, je fakt dobrá ! '' řekla - a odešla. A tehdy v ten podvečer se jsem se seznámil zatím jen s hlasem této éterické bytosti. Následovalo shánění Všech CD a i první koncert, kde jsem Szidi napoprvé uviděl naživo. Stejně jako její hlas, je i ona sama okouzlující. Vůbec mne nenapadlo, že má za sebou celkem slušnou filmografii byť TV filmů. Když jsem se dozvěděl o Meruňkovém ostrově, věděl jsem, že to musím vidět už kvůli ní. Příběh sám už tu tisíckrát byl, protože je starý jak lidstvo samo. Když přijde elektřinou jiskřící hezká mladá ženská do prima party chlapů, nebo dokonce mezi bratry, nemůže už být o počáteční chlapské harmonii řeč. A pokud do toho úřaduje navíc chlast, je o průser postaráno. Zkrátka, připomíná to ten vtip jak se ptá nezkušený plavčík kapitána zaoceánské lodi: ,,A opravdu nosí ženy na moři smůlu?'' Starý mořský vlk vytáhne dýmku a odvětí: ,,Nejen na moři, ale i na souši! '' :-))) --- Meruňkový ostrov je krásný poetický film, vonící létem, rybami a ovocem. Vonící živočišnou láskou i naftou a olejem stařičkého Zilu. Bohužel romantiku záhy vystřídá drama a tak je film náročnější na spolknutí, což zde prokázal nejeden komentující. Spíše než očekávání polopatického vyprávění by si divák měl všímat kamery, atmosféry a detailů. Tento film je hlavně o pocitech. Szidi hrála parádně (možná že ani nehrála, že je prostě taková). Udivilo mne, že se nahoty nebojí ani vášnivých scén, které však pro film byly nezbytné. Po Růžových snech, jsem měl toto léto čest vidět další velmi vydařený slovenský film! A parádní byl i soundtrack ! Dávám 4 sumce. * * * * ()

2-Xtreme 

všetky recenzie používateľa

Možno nadhodnocujem (videné na Kinematografe 2011 v super spoločnosti a posilnený pivkom), ale bolo to fajn. EDIT: znižujem na dve hviezdy, bola to ozaj blbosť :) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale závod s bratmi čechmi o to, kto natočí skutočne uveriteľný príbeh zo života sme vyhrali vďaka Marhuľovému ostrovu tentokrát my, Slováci. Moc sa v ňom nenakecá, nie je ani o čom na dedine, často sa robí, občas sa oslavuje, ale hlavne, že sa stále slope (predovšetkým pri spomenutých činnostiach). Žiaden obávaný láskavý ani silený humor, žiadne nereálne hlášky, ktoré by zosmiešňovali postavy, iba realita života, samozrejme v rámci možností. Výpovedná hodnota filmu ale nie je až natoľko silná, aby sme si nevšimli, že sa občas vlečie a dostaví sa sem tam aj pani nuda. Ako pravý vlastenec ale musím pridať od radosti na uchádzajúcim slovenským filmom jednu hviezdu. ()

pm 

všetky recenzie používateľa

Dotek starších artových filmů, které mám ráda. Dotek léta, prázdnin a dětství, které s příběhem nemají nic moc společného. Výborná hudba Juraje Dobrakova a spousta drobných hezkých detailů. Snaha pochopit život? Tak jo, proč ne... přitom vědět dopředu, kolik minut se na plátně ohřeje György Cserhalmi, zřejmě bych ani nešla do kina. ()

WANDRWALL 

všetky recenzie používateľa

Po delší době slovenský film, který poukazuje na podstatu lidských problémů. Dobře napsaný scénář, dobrý výběr hlavní představitelky. rozhodně film, který stavím výš než všechny Šulíkovi pokusy, které jsou pro mě nepřesvědčivé, jako třeba "Zahrada". Nedivím se nízkému zájmu ze strany uživatelů CSFD, opak by mě překvapil. Většina má raději fantasy a odvrat od reality, a to proto, že tu realitu prostě žít neumí. Dobře to vystihl i uživatel "Don Martini", že je třeba vrátit se k dobrému řemeslu, které se vytratilo z českého i slovenského filmu. Píseň, kdy jsem Szidi Tobias (zpívá ve třech jazycích), slyšel prvně, a hned mě překvapilo, jak je zralá pěvecky, i žensky: http://www.youtube.com/watch?v=zuIpJDx8mEY&list=PLoL31YLXvm4uLPV2ZBQgfD5wBwB3lM2U4 ()

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

Tento slovenský artový film sa takmer celý odohráva uprostred "marhuľového" ostrovu v opustenom sade v slovensko-maďarskom pohraničí. Príbeh ženy, ktorá sa tu ocitne podľa všetkého spočiatku len dočasne a náhodou, ale miesto sa pre ňu stane na celý život osudovým, je zachytený s neobyčajne pôsobivo a Szidi Tobias v hlavnej úlohe taktiež podala výborný herecký výkon. Výborný scenár, krásne zvolené prostredie, hudba. Pomalý vývin deja nevadil, nechával aspoň vyznieť osobitú atmosféru a psychológiu postáv. Len škoda, že je to napokon také smutné... (80%) (Filmová výzva 2018 - troufalka) ()

lena60 

všetky recenzie používateľa

Nepříliš zdařilý scénář napsal Peter Lipovský pro Szidi Tobias, která si velmi přála zahrát ve filmu, leč se jí nedostávalo nabídek. Po pravdě řečeno se ani nedivím...Tak špatný herecký výkon jsem dlouho neviděla. Szidi by se měla pro příště raději držet svého (pěveckého) kopyta. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Nebolo to až také zlé, ale nemuselo sa tam polovicu filmu hovoriť po maďarsky. A celkovo mi nejak nedošla pointa. Ako ohyzdná Szidi s očami spuchnutými sťaby nespala tri roky pretiahne celú rodinu od otca až po všetkých potomkov a na každého prenesie znamenie smrti? Alebo o čo šlo? Inak fakt to bola podivná dedina. Okrem prisťahovalky Tobias tam nežila žiadna žena, možno jedna krčmárka, a fakt kde táto ryšavka prišla, tam každého zvedie. Ešte že tam nebol dedinský farár, to by bolo hneď po celibáte. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Moje očakávania boli ďaleko väčšie. Naša kinematografia sa snaží dostať zo zajatia náročných psychologických filmov minulosti, na ktoré nikto nechodil, ale toto je krok späť. Na námete ženy medzi 3 mužmi by nebolo nič zlého, ale scenáristické motívy konania jednotlivých postáv boli niekedy značne nezrozumiteľné. Aj režisér zrejme ešte nedorástol na veľký film. Slabší priemer. ()

=woody= 

všetky recenzie používateľa

Zdravíčko, na začátek bych rád podotknul, že slovenská filmová produkce se shodně s českou, na přelomu milénia, odrazila ode dna, a teď pomaloučku stoupá vzhůru. Celovečerní debut seriálového matadora nabízí příjemnou podívanou, mísící humor s vážnější linkou (slovo ´drama´ podle mě není na místě) a jeho návštěvou v kině rozhodně nic nezkazíte. Jasně, je tu spousta filmařských bot, ale doslova "nad vodou" vás celých sto dva minut bude držet výborný mix Francie s východní Evropou Juraje Dobrakova, a taky neokoukaná Szidi, která celý film uhrála svýma krásnýma očima! ;-) Mějte se filmově. Woo. ()

Havenohome 

všetky recenzie používateľa

Zlyháva to na scenári. Nič sa tam nedeje kvôli niečomu, postavy nenapĺňajú svoje dramatické potreby. Rádoby drsno-živočíšna (ľutujem Szidi Tobias, ktorá okrem najintimnejšieho miesta ukázala všetko) a poetická výprava na dedinu, do záhrady. Množstvo "turistických" elementov ako lov sumcov a iná dedinská romantika. No ten scenár je najslabší. Postavy plávajú vo zduchoprázdne, Tobias je neukotvená podobne ako postavy z Poledňákovej filmov a vyzerá to, že je na celoživotnej dovolenke. Zrazu vie šoférovať nákladné auto, má aj peniaze, aby ho kúpila a nikto sa nečuduje, že tento nákladiak zo šrotu hneď funguje. Téza o osudovej žene, čo kvôli nej všetci hynú. Neelegantné narábanie s časom. Pohľad na dedinu je tu tentoraz nasnímaný "z ruky" respektíve "zo steadycamu", to je asi ten prínos, o ktorom všetci vravia. Ináč samé klišé: macho, čo trtká krčmárku (ako z Kurvahošigutentág), bitka na futbale, rázovitý Pišta Báči, dlhovtáky uchylák. Je to úplne niečo iné ako Pokoj v duši, napriek tomu mám pocit, že sú to zase len romantické báchorky z vidieka. Veľké plus je Nadasdiho herecký výkon. Veľké mínus je totálne nadužívaná hudba. ()

hansel97 

všetky recenzie používateľa

Se vší snahou ocenit tenhle projekt a snahu režisérů z "našich" končin natočit něco jiného, než mainstreamové hloupé komedie fungující jako výplach mozku, jsem nakonec po chvíli selhal. Příběh má ambice, ale je podaný strašně prvoplánově a jeho provedení mu podráží nohy ještě víc. Celé to působí vlastně tak nějako komicky, parodicky až telenovelově a to to podle žánru komedie ani není! Herci nejsou nesympatičtí, prostředí také ne, ale nic lepší než dvě hvězdičky se z tohohle vykřesat nedá. ()

kajda.l 

všetky recenzie používateľa

Co vznikne, když někdo kdo neumí, se pokusí natočit umění? Marhuľový ostrov! Rádoby poetický příběh o nehezké slovenské rádodajce, která postupně ráda dá třem bratrům? (či co to bylo za hňupy), než jejich opilecký bezvýznamný živůtek postupně ukončí strašlivá tragédie. Na motivace postav se nehraje. Proč také. Točí se umění! Příšerný střih, který maskuje tvůrčí neschopnost natočit souvislou scénu. Hrdinka pláče za volantem a scéna je snad pětkrát střižena, až z toho bolí oči. Odhalené řitě, opilecké žvatlání, mrtvá zvěř, vulgarismy? Jak klasické ingredience současných evropských rádoby filmařů točících umělecké filmy. Na Slovensku se na fotbale běžně bijí ženy? Bebjaku, uvědom si, že ne každý je Jakubisko. Tobiasová, věnuj se raději zpěvu, sledovat pokus o herectví je vážně útrpný zážitek. Kameraman snímá naprosto zbytečné detaily, které nemají pro "děj" žádný smysl (rozžhavená žárovka, bílá labuť na dvorku). Dramatizace a návaznost jednotlivých scén nefunguje už vůbec. Výpověď zcela nulová, neznám tedy život na slovenském Jihu, ale o čem to kurva bylo?? Celé to působilo jako studentské kamerové a filmařské zkoušky s následným slepením do jakéhosi celku. Zcela bez formy. ()

jhrasko 

všetky recenzie používateľa

* * * * * každý hľadá svoje miesto, kde sa zloží, kde mu ráno buchne slnko o zem tieň. Kde sa len tak sedí, na vlnenom svetri, z cigariet sa dymí...milovať chuť marhúľ, mrviť doma upečený chleba, veriť v božie mlyny, keď po niečom túžim, že sa stane, v odpustenie viny a na veštenie z dlane * * * * * ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Nedá sa mi povedať že by mi to úplne vadilo. Prostredie je v pohode. Rovnako aj kamera. Dvojica Mokos a Nádasdi tiež. Zvyšok je ale bordel. A to hovorím konkrétne o scenári a o hlavnej hereckej predstaviteľke. Nejako som nevidel tie jej strasti. Milovali ju muži. Myslím si že zdedila aj usadlosť. Mala dvoch synov. Neviem. Chlapi si svoje chyby uvedomovali viac. Snažili sa ich zmeniť alebo sa nad nimi povzniesť, hoci bolo jasné, že to asi nedokážu. Ako romantizujúca predstava vidieka s alkoholom, krčmárkou a peknými scénami na jazere by to mohlo byť až poetické - alá Záhrada - keby to bolo o hľadaní šťastia dvoch bratov. Szidi som neveril ani ten plač v aute ani tú sebestačnosť. Beriem to ako Bebjakov začiatok. Nemyslím si , že to zapadne prachom tak ako Návrat Bocianov. Ale točiť takéto drámy mi prišlo vždy zbytočné. ()

Sandiego 

všetky recenzie používateľa

Návrat městské dámičky do smysluplného přírodního rámce Žitného ostrova, kde nalézá potlačované instinkty a vášně v náručí dvou bratrů. Oslava animální přirozenosti potlačující jakékoliv nacionální vášně a svoji vypjatostí měnící povrchní životní tápání v osudovou tragédii. Nebýt silně senzuální kamery a podmanivé hudby, asi bych neměl sílu dodívat se na tento pseudofilosofický návod pro život do konce. Navíc Szidi Tobias opravdu není dobrá herečka a v řadě scén se mi doslova protivila. ()

Reklama

Reklama