Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

ostravak30 

všetky recenzie používateľa

I za socialismu se daly dělat povedené parodie. Jánošík parodován Pachem, jehož představitel měl v té době před padesát a ani další zbojníci nebyli zrovna nejmladší. Pro svou sílu se Pacho nalévá kořalkou, ale též útočí na vrchnost a chrání zájmy pracujícího lidu, což se režimu určitě líbilo. A ještě libozvučněji jim znělo, když Pacho v kostele obviňuje Boha: "Ty už jdeš taky s nimi..." K tomu všemu nám hraje folklórní hudba. Slováci to ale Rakousko-Uhersku uměli natřít i v sebeironii. Je to vidět ve scéně, kdy páni neumí najít Slovensko na mapě. Na svou dobu je to velmi zajímavá parodie. Ani dnes se už podobné netočí. ()

m.a.t.o. 

všetky recenzie používateľa

„A ty vieš kde je koniec sveta?" – „Veruže viem. Stará mať mi vraveli. Na konci sveta je taký veľký plot." – „Ale kdeže. Na konci sveta je veľká voda. Za tou vodou je druhá voda. A za tou je tretia voda. Až tam je ten plot čo si ty spomínal." Miestami to trpí na (ne)kontinuitu deja, ale inak sa jedná o vydarenú komédiu (paródiu) s nezabudnuteľnými hláškami :) ()

Reklama

tom88 

všetky recenzie používateľa

Na tejto možno najlepšej slovenskej, nezabudnuteľnej komédii ja nič nevidím. Zdá sa mi to príliš odľahčené aj keď je to komédia a strašne nereálne bez štipky vážnosti. Áno, niektoré vtípky pobavili, ale väčšina sa stále opakovala stále dookola a zneli už dosť trápne. Herci alebo skôr ľudia čo tu vystupovali sú dosť nevýrazní až na Kronera, ktorý to celé ťahá. Táto šašovská, parodická, pre mňa trochu trápna komédia ma vôbec neoslovila. Možno v tej dobe to bolo úžasné, ale teraz..... Bohužiaľ 50%. ()

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Hybe je maľebná obec v Liptovsko Mikuláškom chotári. Jej najznámejším rodákom je dozaista Pacho. Malý, rúči chlapík, ktorý sa musel dať na zbojnícke chodníčky. Stal sa vodcom zbojníckej partie a poriadne prikuroval uhorským zemepánom. Ktorýže Slovák by ho nepoznal? "Pacho, hybský zbojník" a jeho frndžalica sa stali folklórom. Táto komédia je vtipnou parafrázou jánošíkovskej legendy. Pacho síce nie je historická postava, ale na Slovensku plne zľudovel. *** ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Pôvodne priznané štyri hviezdičky v žiadnom prípade. V každom prípade však ide o vydarenú a rýdzo slovenskú komédiu, ktorú môžu dokonale vnímať iba Slováci. Nie je veľa komédií, ktoré dokonalo naštrbili nejaký národný mýtus, nejakú legendu. Vďaka Jarošovmu scenáru, Ťapákovej réžii a Kronerovej našskosti sa to podarilo. Nie sú dôležité zapamätateľné hlášky, netreba ohŕňať nos nad čudnou choreografiou, tento film je zrkadlom bez korekčného účinku na našu nedokonalosť. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Na tvorbe scenára spolupracovali pri vytváraní dialógov M. Lasica a J. Satinský, ale kvôli vtedajšiemu zákazu činnosti nemohli byť ani uvedení v titulkoch filmu (Satinský mal dokonca hrať jedného zo zbojníkov). (pravo)
  • Natáčalo sa v Bielovodskej doline, Manínskej tiesňave, Rajeckej Lesnej, na Súľove, Červenom Kameni, v okolí Bratislavy a v Lakšárskej Novej Vsi. (corona)
  • Eva Máziková (Hanka) si pri scéne, kde šliapala kapustu, dvíhala sukňu iba máličko, načo režisér naliehal, že treba až úplne hore. Raz ju dokonca v tom kapustovom sude zabudli a potom mala nohy úplne "vycicané". (Zdroj: sme.sk) (Raccoon.city)

Reklama

Reklama