Reklama

Reklama

Pacho, hybský zbojník

  • angličtina Pacho, the Thief of Hybe
Československo, 1975, 85 min

Réžia:

Martin Ťapák

Predloha:

Peter Jaroš (poviedka)

Hrajú:

Jozef Kroner, Dušan Blaškovič, Karol Čálik, Slávo Záhradník, Július Vašek, Peter Debnár, František Velecký, Milan Fiabáne, Ivan Palúch, Juraj Kováč (viac)
(ďalšie profesie)

Obsahy(1)

Pacho Matrtaj (Jozef Kroner)  z horskej dediny Hybe je takmer v každom ohľade opakom legendárneho Jánošíka - je malý a slabý, nemá rád veľké slová ani veľké činy. Arogancia miestnej šľachty ho však donúti, aby sa zastal poddaných. Vyzbrojený podrezaným jazykom, poriadnou dávkou drzosti, prefíkanosti a smrteľne silnou pálenkou frndžalicou, Pacho vyhrá súboj o miesto zbojníckeho vodcu. Napokon, nebolo až také ťažké poraziť skupinu neohrabaných konkurentov. Pod jeho vedením sa zbojníci okamžite preslávia. Chýr o Pachovi sa dostane až do Viedne k samotnej Márii Terézii (Slávka Budínová), ktorá - podobne ako grófka Erdödyová (Ida Rapaičová) - považuje zbojníkov za veľmi príťažlivých chlapov. Preto vyšle do Pachovej skrýše v horách svoju armádu, aby zbojníkov priviedla na viedenský dvor. (TV JOJ)

(viac)

Recenzie (172)

Turiec 

všetky recenzie používateľa

„Daj sem bičík. Nedám bičík. Daj sem bičík. Riť Paľovu.“ Tak toto je Pacho od Matrtajov. Postavička, ktorá prakticky už zľudovela. Rovnako ako výroky z filmu. Páni Lasica a Satinský sa snažili o vtipné dialógy, ale niekedy sa to zvrháva na prízemný humor. Obzvlášť keď si vypomáhajú hrešením. „Ej Hybe, Hybe, podľahli ste svojej chybe.“ Táto paródia na jánošíkovské legendy a povesti o zbojníkoch rovnako pobaví aj pri ďalších vzhliadnutiach. Nemožno ju však hodnotiť nejakým nadpriemerným hodnotením. A preto **1/2. „To je tak: Mojej starej materi na hornom konci – od jej bratranca sesternicin muž... Čuš!“ ()

teutates 

všetky recenzie používateľa

"Naaa kooneé! Nemáááme: tak utekajme!" :) Pacho, hybský zbojník je klasika, na ktorú sa nedá zabudnúť. Skvelý Jozef Kroner, tak ako aj jeho družina. Nezabudnuteľné hlášky s nezabudnuteľne veseloú atmosférou... Súhlasim s YURAyura, že Cehuni to možno nepochopia. Hlavné je, že v srdciach Slováku ostane Pacho Pachom a že na IMDB to taktiež pochopili... :)))) Onéééé 5* ()

Reklama

Flego 

všetky recenzie používateľa

Som rád, že aj na Slovensku sa dokázala natočiť dobrá komédia. Určite patrí k najlepším, ktoré u nás vznikli a nemalou mierou sa o to pričinili dialógy Milana Lasicu a Júliusa Satinského. Niektoré právom zľudoveli. Len škoda, že je pramálo takýchto filmov... Hoci sme veselý národ. " Keď ma naserú, tak aj ten plot im podpálim." ()

Marius_ss 

všetky recenzie používateľa

Skvelá zábava. Legendárny Kroner. Musím sa však pozastaviť na hodnoteniami niektorých uživateľov. Sklamal ma najme jeden nemenovaný golfový fanúšik, ktorý k filmu "Marečku. podejte mi pero povedal, že kto dá menej ako tri ***, nevie čo je to zábava. A tomuto filmu dal za dve ** ?! Tak to už je čo za znalca ? ()

xaver 

všetky recenzie používateľa

Ještě než jsem ten film viděl a četl jsem různé ohlasy, přemýšlel jsem, jestli nedošlo k dehonestaci slovenského národního hrdinu Jánošíka. Po shlédnutí mohu říct jediné. Nedošlo. Báječná parodie na zbojnické motivy, skvělé herecké obsazení a výkony. Frndžalica a slavná hláška - na koně, koně nemáme, tak utěkajme - zůstanou už navždy v paměti diváků. Takže za 5. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (19)

  • Film sa stal divácky najúspešnejším slovenským filmom rokov 1970-82, keď predbehol aj Hollého Medenú vežu a Orlie pierko. Videlo ho 843 300 divákov. (pravo)
  • Ida Rapaičová (hrala grófku Erdody) bola počas nakrúcania v štvrtom mesiaci tehotenstva a preto sa jedna scéna musela upraviť - z rozhovoru na koňoch tak vznikol rozhovor v koči. (pravo)

Reklama

Reklama